В Україні зникне старий мобільний оператор

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Фінансові проблеми компанії «Укртелеком», що належить відомому олігарху Ринату Ахметову, підійшли до логічного кінця. Оператор мобільного зв’язку «Трімоб», який відноситься до «Укртелекому», припиняє своє існування всюди, крім Києва. Причини абсолютно зрозумілі – в умовах практично повної монополії на ринку операторів «великої трійки», кожен з яких має понад десять мільйонів абонентів, конкуренція з боку маленьких компаній абсолютно неможлива.

Фінансові негаразди «Укртелекому»

Масштабна реорганізація «Тримоб» відбулася ще в кінці минулого року. Тоді було оголошено, що оператор робить ставку на віртуалізацію – близько двохсот тисяч його абонентів будуть переведені в національний роумінг, опинившись в мережі Vodafone. В цей же час «Укртелеком» повернув державі все зайняті їм радіочастоти, призначені для високошвидкісного інтернету третього і четвертого поколінь.

Кількість базових станцій у «Тримоб» оцінюється експертами приблизно в 1700. З них в столиці – 49. Таким чином, більше дев’яноста п’яти відсотків обладнання виявляються «зайвими». Як повідомляється, частину його збираються утилізувати, частина – продати на електронних торгах.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Слід зазначити, що «Тримоб», також відомий як Utel, був першим оператором в Україні, який запустив 3G-інтернет. Але навіть це не допомогло йому зайняти на ринку нашої країни частку, яку можна розглядати без мікроскопа. А зараз йому й поготів нічого не світить: швидше за все, найближчим часом він буде повністю поглинений тим же Vodafone. Ринату Ахметову вигідніше просто продати збиткову компанію, ніж намагатися якимось чином врятувати її положення на ринку.

Слід зазначити, що наростаюча монополізація ринку мобільних послуг в нашій країні – не надто хороший тренд. Чим менше оператори «великої трійки» будуть боятися конкуренції з боку кого-то, хто не входить в їх закритий «клуб», тим вище ймовірність, що послуги постійно дорожчатимуть, а тарифні плани – ставати менш вигідними. В якості ілюстрації можна згадати ліквідацію дешевих тарифних планів у Київстар і Lifecell, а також подорожчання «спеціальної» лінійки тарифів Vodafone (про все це ми неодноразово писали в наших попередніх статтях). Однією з останніх надій залишається Lycamobile, але успіхи цього віртуального міжнародного оператора за три роки на ринку також залишають бажати кращого.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.