Facebook призупинив в Україні кампанію з дезінформації вартістю $1,6 млн

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Facebook призупинив в Україні діяльність акаунтів і груп, які вели скоординовані кампанії з дезінформації.

Ідентифікувати велику кампанію вдалося за допомогою поведінкового аналізу підозрюваних, а не змісту контенту.

За словами голови політики з кібербезпеки соцмережі Натаніеля Глейхера, в ході розслідування вдалося встановити, що вилучені акаунти пов’язані з українським PR-агентством Pragmatico.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В цілому Facebook видалив 168 акаунтів, 149 сторінок, 79 груп. У них було в сукупності близько 4,2 млн фоловерів. Приблизно 400 000 акаунтів приєдналися до груп. Сторінки і групи керувалися фейковий акаунтами, а імена постійно змінювалися.

Бюджет, витрачений на рекламу в Facebook і Instagram, Глейхер оцінює приблизно в $1,6 млн.

Він підозрює, що організатори кампанії направляли людей за межі Facebook на сайти, які позиціонувалися як новинні. Примітно, що в прикладах віддалених сторінок виявилися акаунти видань Znaj.ua, Politeka, Hyser. Тепер вони не працюють.

Вище вказана PR-компанія не працювала на якогось конкретного політика або бізнес. Фірма працювала з різними клієнтами з метою заробити гроші. І розкручувала такі теми, як спорт, знаменитості, шоу-біз, політика і економіка.

Подібні фірми Facebook викривав в Ізраїлі і на Філіппінах. Глейхер підкреслює, що українська кампанія не має зв’язку із зовнішнім світом і не є частиною інформаційної війни з боку Росії.

Про компанію Pragmatico у відкритих джерелах мало що відомо. Сайт знайти не вдалося. А на Facebook сторінці було всього 4 лайка. Але за непрямими ознаками можна зрозуміти, що фірма зі схожою назвою все-таки вела діяльність. Наприклад, на Work.ua зазначено, що в Pragmatico, яка займається рекламою, PR, маркетингу, працює від 10 до 50 чоловік. У деяких ЗМІ в кінці 2018 була розміщена публікація “PR під час війни”, автором якої вказувався директор Pragmatico Валерій Савчук.

П’ять опитаних редакцією PR-фахівців на ринку ніколи нічого не чули про Pragmatico.

Про роботу однойменного агентства в липні написав великий пост Одеський блогер Олександр Коваленко. Він писав про Pragmatico, як про фабрику тролів, які в ході виборів виконувало замовлення по дискредитації кандидатів. У пості блогера йдеться нібито про “замовлення” кандидата Ігоря Смешка опонентом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.