Нова надія: британські вчені вивели бактерії, що генерують Wi-Fi

Великі технологічні компанії вже не один рік ведуть роботи над створенням глобального доступу в інтернет. Поки спроби не дуже успішні (27 березня про своє банкрутство заявила OneWeb), але, схоже, у людства з’явилася нова надія: британські вчені вивели новий вид бактерій, здатних генерувати Wi-Fi. Дослідники дали їй ім’я Calidum macula Bacteria. Це модифікована грамопозитивна анаеробна коккобацила, яка отримує енергію при відсутності доступу кисню шляхом субстратного фосфорилювання. В результаті виконаної вченими роботи (дослідження тривали близько 7 років) нова бактерія отримала здатність випускати радіосигнал на частоті 2.4 ГГц, використовуваної в мережах Wi-Fi.

Як повідомив керівник наукової групи професор Джеф Стендер (Jeff Stander), «в ході успішного експерименту нам вдалося забезпечити передачу сигналу з пропускною здатністю в 67 мегабіт. Зараз ми працюємо над тим, щоб збільшити її до 100 мегабіт і створити версію бактерії, що працює в двох діапазонах, додавши ще й 5 ГГц». За словами вчених, це властивість бактерії, як це часто буває у фундаментальній науці, була помічено випадково. Лаборант підключав до робочої точки доступу свій новий смартфон Xiaomi і виявив нову Wi-Fi мережу з вкрай слабким сигналом і безглуздою назвою CmdFh. Спочатку він порахував це жартом колег з сусідньої лабораторії, але пізніше з’ясувалося, що джерелом передачі даних є чашечки Петрі з лабораторним зразком номер 279.

У природі оригінальна бактерія поширена і є частиною нормальної мікрофлори води і грунту в тропічних і субтропічних регіонах. Нова Calidum macula Bacteria буде володіти тими ж властивостями і зможе легко жити і розвиватися в домашніх умовах, забезпечуючи бездротовою мережею всі куточки будинку аж до підвалів і дахів, куди зазвичай не досягає сигнал роутера. Новою розробкою вже зацікавилася британська залізнична компанія Network Rail, яка планує, за словами її співробітників, інвестувати 12 мільйонів фунтів стерлінгів на поширення Calidum macula Bacteria по всій мережі залізниць загальною довжиною вище 30 000 кілометрів, з тим, щоб забезпечити своїх пасажирів і співробітників надійним доступом в інтернет на всьому шляху прямування поїздів, включаючи мости, шляхопроводи і тунелі і на всіх станціях, число яких перевищує 2500.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я