7 найбільш унікальних технологій наступного десятиліття, які розробляються вже зараз

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багато технологій, які в майбутньому дозволять людству жити зовсім по іншому, розробляються саме сьогодні. Вони залишаються в тіні модних гаджетів і гучних подій, через що часто залишаються непоміченими багатьма людьми.

Журнал Technology Review представив список з десяти таких технологій.

Інтернет який неможливо зламати

В кінці цього року вчені з Нідерландів повинні закінчити роботу над ділянкою квантового інтернету, зв’язавши новою технологією міста Делфт і Гаага. Після успішного тестування мережу розширять на чотири міста.

Заснований на квантовій фізиці інтернет забезпечить значно більшу захищеність комунікацій. Передбачається, що на поточному рівні технологій його не можна буде зламати. Сьогодні злом комунікацій в інтернеті є однією з найбільших проблем.

Роботи над квантовим інтернетом ведуться багато років, наприклад, в Китаї створили канал квантової комунікації між Пекіном і Шанхаєм, які розділяє 2000 кілометрів. Однак такі проекти спираються на класичні електронні компоненти, через що квантовий зв’язок періодично розривається. Це збільшує ризик злому.

Створена нідерландськими вченими мережа стане першою, в якій інформація повністю передається з використанням квантових технологій. Для цього використовується фізичне явище як квантова заплутаність. При спробі несанкціонованого доступу до інформації, що передається заплутаність порушується, а дані спотворюються.

Гіперперсональна медицина

Існують смертельні хвороби, які настільки рідкісні, що їх не вивчають. Однак такі пацієнти можуть отримати надію на одужання в майбутньому завдяки розвитку генетичної медицини. Вони зможуть отримати персональне ліки, що виправляє їх ДНК.

Однією з перших гіперперсональну медицину зазнала восьмирічна дівчинка Міла Маковеч, яка страждає на невиліковну смертельну хворобу нервової системи. Її захворювання дуже рідкісне – 2-4 випадки на 100 000 пологів.

У жовтні 2019 року лікарі визначили місце в генах, яке викликає хворобу, і створили ліки. Його назвали “Мілас” – на честь Міли. Воно не вилікувало дівчинку повністю, однак стабілізувало її стан, дозволивши їй стояти і ходити з підтримкою.

Цифрові гроші

Фінансова приватність в найближчі роки може покращитися, і це їй допоможуть цифрові гроші. Сьогодні в світі люди відмовляються від паперових грошей, через що стає складніше купувати і продавати без участі фінансового посередника. З цифровими грошима стане можливими прямі переклади сум з одного рахунку на інший.

Запустити цифрові гроші планує соціальна мережа Facebook, яка оголосила про роботу над валютою Libra. Також Китай може стати однією з перших великих економік, яка запустить свою цифрову валюту. Народний банк Китаю (центральний банк країни) вивчає можливість запуску своєї цифрової валюти і розглядає її як заміну паперових грошей.

Засіб проти старіння

Багато хвороб приходять до нас зі старістю – хвороби серця, деменція, вікові зміни очей і легенів, остеоартрити, хвороба Паркінсона та інші. Тому цілком логічною виглядає ідея їх лікування шляхом боротьби зі старінням, сповільнюючи його або обертаючи назад.

Перша хвиля таких препаратів вже проходить тестування на людях. Вони називаються сенолітики і прибирають певні клітини, що накопичуються з віком. Ці клітини можуть створювати запалення, перешкоджає нормальній роботі механізмів клітинного відновлення. Вони також створюють токсичне оточення для своїх сусідів.

Пошук ліків штучним інтелектом

Існує величезна кількість речовин, які можуть виявитися ліками. За приблизними оцінками це 10 в ступені 60 (стільки нулів після десяти) молекул, що перевищує кількість атомів у Сонячній системі. Необхідно лише знайти серед них корисні речовини.

Аналізувати вручну таку силу-силенну молекул неможливо, тому на допомогу прийде штучний інтелект. Володіючи завдяки технології машинного навчання інформації про властивості молекул, він зможе швидко аналізувати нові комбінації і їх потенційне застосування в ролі ліків.

Групі вчених Університету Торонто таким способом вже вдалося знайти серед 30 000 нових молекул шість потенційних лікарських речовин. Їх синтезували для перевірки властивостей, під час якої одна речовина виявилася особливо перспективним.

Розуміння як зміни клімату впливають на погоду

Зміни клімату викликають суттєва зміна погоди, породжуючи більш потужні тайфуни, повені, теплові хвилі та інші катаклізми. Вчені почали розуміти, як саме вони пов’язані і що потрібно робити для підготовки. Раніше вчені неохоче пов’язували погодні катаклізми зі змінами клімату.

Зрозуміти зв’язок зміни клімату і погоди допомогла комп’ютерна симуляція. Її провела група World Weather Attribution, учасники якої порівняли симуляцію світу без і зі зміною клімату. В останньому виникнення руйнівних штормів виявилося в 2,6 разів швидше і вони були на 28% більш потужними.

Квантова перевага

Традиційні комп’ютери на кремнієвих чіпах досягли своєї межі і індустрія очікує нового прориву, яким повинен стати квантовий комп’ютер. Він зовсім інакше обробляє дані, зберігаючи їх у кубітах (одиниця виміру пам’яті – Ред.), Завдяки чому здатний вирішувати складні завдання, на які класичні кремнієві комп’ютери зажадали б століття.

Очікується, що квантові комп’ютери дозволять зламувати сучасну криптографію, а також симулювати точну поведінку молекул, що дозволить відкрити нові ліки і матеріали.

Компанії сьогодні прагнуть досягти лідерства в області квантових комп’ютерів (квантового переваги). Їх розробляють Google, IBM, Microsoft, Rigetti, D-Wave, IonQ, Zapata Computing, Quantum Circuits.

Google показав свій комп’ютер на 53 кубіта, на якому за три хвилини отримали відповідь на завдання, яке б кращий сьогоднішній суперкомп’ютер вирішував 10 000 років – в 1,5 млрд разів довше. У IBM заявили, що розрив не такий величезний – класичний суперкомп’ютер рахував би не в мільярди, а в тисячі разів довше.

Поки що квантові комп’ютери вирішують демонстраційні завдання і інженерам належить навчитися використовувати їх для вирішення практичних проблем. Для цього необхідно створити квантовий комп’ютер, у якого від 100 до 1000 кубітів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.