У США створений дуже незвичайний барвник PhotoChromeleon Ink

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Фахівцям лабораторії комп’ютерних наук і штучного інтелекту (CSAIL) Массачусетського технологічного інституту вдалося створити барвник, колір якого можна змінювати в процесі експлуатації вже пофарбованого виробу.

Дослідники змішали фотохромні барвники блакитного, пурпурного і жовтого кольорів в розчині, який потім використовували для фарбування різних предметів — взуття, чохлів для телефонів, іграшок і навіть автомобіля. Пофарбований таким чином об’єкт можна помістити в установку з проектором і ультрафіолетовим освітленням, вибрати бажаний для відображення на предметі кольоровий малюнок в програмі, яка використовує ультрафіолетове випромінювання для активації і деактивації різних кольорів. “Запрограмовані” таким чином кольори зберігаються на предметі при природному освітленні. Їх можна стерти і запрограмувати заново за допомогою все тієї ж установки. Для об’єкта розміром з черевик процес може зайняти від 15 до 40 хвилин.

На думку вчених, розробка може знайти застосування для додання індивідуальності серійним виробів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Дослідникам ще належить удосконалювати кольору барвників, але компанія Ford, яка брала участь у фінансуванні проекту, вже проявила інтерес до результатів роботи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.