В Японії створені атомні годинники, які трохи за наявні і споживають значно менше енергії

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Фахівцями Токійського технологічного інституту, компанії Ricoh і Національного інституту передових промислових наук і технологій розроблені квантові атомні годинники з наднизьким енергоспоживанням. Вони призначені для малих супутників і допоможуть у створенні майбутніх систем зв’язку, наступних за 5G. Пристрій перевершує сучасні аналоги не тільки по енергоспоживанню, але також за розмірами і стабільності частоти.

Розвиток цифрових технологій супроводжується збільшенням обсягу переданих даних. Одним з перспективних шляхів задоволення цієї постійно зростаючої потреби вважається розгортання угруповання мініатюрних супутників на низькій навколоземній орбіті. Однак це вимагає надзвичайно точної синхронізації з глобальним стандартом часу, для чого необхідні дуже точні атомні годинники на борту кожного пристрою.

Оскільки звичайні атомні годинники дуже великі (155-755 см3) і споживають занадто багато енергії (до 10 Вт), щоб використовувати їх на невеликих супутниках, дослідники розробили квантові атомні годинники зі значно меншими розмірами і енергоспоживанням.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Прототип, створений японськими фахівцями, займає обсяг 15,4 см3, а його потужність складає всього 59,9 мВт, причому левову частку споживає мікроконтролер, який можна замінити спеціалізованої мікросхемою, що дозволить додатково знизити енергоспоживання.

Справедливості заради нагадаємо, що атомний годинник з близькими характеристиками американська компанія Symmetricom випустила ще на початку 2011 року. Зараз ці вироби включені в каталог Microsemi, дочірнього підприємства компанії Microchip Technology, що купила Symmetricom.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.