У США створено матеріал для 3D-друку виробів, що самовідновлюються після пошкодження

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Мрії фантастів про одяг і взуття, які здатні відновлюватися після пошкодження, стають ближче до реальності. Фахівцями Університету Південної Каліфорнії створений матеріал для 3D-друку, що володіє необхідними властивостями.

Матеріал призначений для 3D-друку методом фотополімеризації. Фотополімеризація досягається за допомогою реакції за участю речовин, званих тіолами. Додаючи окислювач, тіоли можна перетворити в дисульфіди, які якраз і відповідають за самовідновлення, оскільки здатні знову формуватися при руйнуванні. Однак збільшення частки дисульфідів уповільнює фотополімеризацію, тому ключем до створення матеріалів з унікальними властивостями був пошук правильного співвідношення між цими двома групами.

У результаті вчені отримали гумоподібний матеріал, з якого можна за кілька десятків хвилин надрукувати досить великий предмет. Будучи пошкоджений, цей предмет повністю відновлюється всього за кілька годин. Підвищення температури скорочує час «ремонту».

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За словами дослідників, розробка знайде застосування у виробництві взуття, шин, деталей роботів та електронних пристроїв. Зараз вчені працюють над створенням самовідновлюючихся матеріалів в широкому діапазоні жорсткостей, які можна було б використовувати для виготовлення деталей автомобілів і інших виробів, включаючи навіть бронежилети.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.