ШІ створив універсальний відбиток для розблокування смартфонів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Фахівці Нью-Йоркського і Мічиганського університетів створили універсальні моделі відбитків пальців для розблокування смартфонів. «Майстер-відбитки» – це свого роду майстер-ключ здатний відкрити двері в будівлі, тільки не для замку, а для мобільного пристрою.

Дослідники навчили штучний інтелект (ШІ) генерувати підроблені універсальні відбитки пальців, які збігаються з великим числом справжніх відбитків, що зберігаються в базах даних. Для цього вони використовували генеративно-змагальну мережу – алгоритм машинного навчання, що базується на комбінації двох нейронних мереж, одна з яких генерує зразки, а інша намагається відрізнити справжні зразки від підроблених.

Дослідники ввели в мережу-генератор відбитки пальців більше 6 тисяч людей. Генератор проаналізував отримані зображення і почав створювати власні. Створені ним відбитки потім були введені в нейронну мережу-дискримінатор для виявлення підробки. Упізнані як підробка відбитки відправлялися назад в генератор і після доопрацювання знову вводилися в дискримінатор. Процес повторювався кілька тисяч разів, поки генератору не вдалося повністю обдурити дискримінатор.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Фахівці Нью-Йоркського і Мічиганського університетів далеко не перші, хто спробував створити «майстер-відбиток» для розблокування пристроїв. Тим не менш, вони є першими, хто використовував для цього машинне навчання.

Штучні “майстер-відбитки”, що отримали назву DeepMasterPrints, були створені спеціально під датчики, які використовуються в більшості сучасних смартфонів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.