Концепт новітнього безпілотника Airbus Wingman розкрив майбутнє повітряних боїв

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Одна з найбільших авіабудівних компаній у світі Airbus продемонструвала концепцію безпілотника Wingman на Міжнародній аерокосмічній виставці (ILA) у Берліні. Макет у масштабі 1:1 – це аерокосмічний еквівалент “шоу-кара” для демонстрації ідей, пише New Atlas.

Реклама

Виставки, подібні до ILA, яка триватиме до 9 червня, – це не тільки можливість для продавців поповнити свої книги замовлень, а й шанс для компаній дати потенційним клієнтам ексклюзивний погляд на майбутні продукти до того, як про них дізнається широка публіка.

Airbus представила своє бачення того, яким може бути бойовий дрон Wingman. Мета Airbus Wingman, як і у випадку з аналогічними проектами, полягає в тому, щоб докорінно змінити методи експлуатації винищувачів та інших бойових літаків. Замість того щоб діяти самостійно або в складі ескадрильї літаків з екіпажами, безпілотники Wingman працюють як інтегровані мережеві вузли і беруть на себе безліч завдань, включно з розвідкою, радіоелектронною боротьбою, атакою ворожих цілей і, як правило, ризикують самі замість того, щоб наражати на небезпеку людину. Однак Airbus підкреслює, що рішення про стрілянину зі зброї Wingman завжди ухвалюватиме тільки людина.

За даними Airbus, концепцію Wingman розроблено з урахуванням малопомітності, здатності нести різні види озброєння, як-от високоточні боєприпаси або ракети. Безпілотники будуть оснащені сучасними датчиками, а також матимуть високий рівень зв’язку і здатність взаємодіяти з іншими платформами, утворюючи єдине функціонуюче ціле.

Досить ефектна форма чорного “дротика” вказує на те, що Wingman – це надзвуковий літак із реактивним двигуном. Темне покриття, трикутне крило, подібне до американського бомбардувальника-невидимки, а також геометрія переднього повітрозабірника припускають дуже високий ступінь скритності. Крім того, є кілька люків для доступу до датчиків, один з яких дуже схожий на док-станцію для дозаправки в повітрі.

Завдання Wingman полягатиме не тільки в зниженні навантаження на пілотів-людей. “Ведені” безпілотники діятимуть як відносно недорогі й одноразові підсилювачі сили, що дозволять їхнім власникам конкурувати з військово-повітряними силами рівних і близьких суперників.

“Військово-повітряні сили Німеччини висловили очевидну потребу в безпілотному літаку, що літає разом із пілотованими винищувачами і підтримує їхні місії до того, як у 2040 році буде введено в експлуатацію бойову повітряну систему майбутнього, – коментує Міхаель Шеллхорн, генеральний директор Airbus Defence and Space. – Наша концепція Wingman є відповіддю. Ми будемо і далі розвивати і допрацьовувати цю інновацію, зроблену в Німеччині, щоб в кінцевому підсумку ми могли запропонувати ВПС Німеччини доступне рішення з характеристиками, необхідними для максимізації ефектів і примноження потужності їхнього флоту винищувачів до 2030-х років”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Митник Михайло
Митник Михайлоhttp://itechua.com/
Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: