Технології

Snapdragon X Elite – новітній чіпсет Qualcomm на базі ARM для ноутбуків, який обіцяє високу продуктивність та ефективність

Share

Новий мобільний чіп Snapdragon 8 Gen 3 призначений для живлення новітніх флагманських смартфонів і планшетів на базі Android, але Qualcomm також анонсувала свій новий висококласний чіп наступного покоління для ноутбуків на базі ARM – Snapdragon X Elite. Qualcomm сподівається, що зможе захопити більшу частину ринку чипсетів для ПК за допомогою своєї новітньої SoC, і робить велику ставку на продуктивність та ефективність.

Snapdragon X Elite виготовляється на 4-нм техпроцесі та має 12 високопродуктивних ядер Oryon з тактовою частотою 3,8 ГГц з одноядерним та двоядерним розгоном до 4,3 ГГц. Qualcomm заявляє, що її новий процесор не поступається конкуруючим процесорам Intel 13-го покоління за багатопотоковою продуктивністю, споживаючи при цьому на 68% менше енергії. У порівнянні з чіпом M2 на базі ARM від Apple, Snapdragon X Elite демонструє на 50% вищу пікову багатопотокову продуктивність.

Що стосується графіки, то X Elite оснащений інтегрованим графічним процесором Adreno з тактовою частотою 4,6 Тфлоп з підтримкою API DirectX 12. Чіп може обробляти до 3 зовнішніх UHD моніторів з частотою 60 Гц. Відеоредактори можуть скористатися перевагами відеопроцесора Adreno (VPU), який підтримує 10-бітне кодування і декодування 4K60 для файлів H.264, HEVC (H.265) і AV1.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Qualcomm також додала графічний процесор Hexagon NPU з продуктивністю 45 тераоперацій в секунду (TOPs), який відмінно справляється з завданнями генеративного штучного інтелекту. Snapdragon X Elite може обробляти понад 13 мільярдів параметрів, що виконуються на пристрої, і генерувати 30 токенів на секунду.

Чіп підтримує оперативну пам’ять LPDDR5x з пропускною здатністю до 136 ГБ/с і загальним обсягом кеш-пам’яті 42 МБ, а також накопичувачі PCIe Gen4 або UFS 4.0. З точки зору підключення, Snapdragon X Elite отримує систему FastConnect 7800 з підтримкою Wi-Fi 7 і Bluetooth 5.4, а також модем Snapdragon X65 5G для стільникового зв’язку з піковою швидкістю завантаження до 10 Гбіт/с.

X Elite підтримує відтворення аудіо без втрат завдяки ЦАП Qualcomm Aqstic, а також оснащений процесором обробки сигналів зображення (ISP) Qualcomm Spectra з підтримкою подвійних камер з роздільною здатністю до 36 Мп та зйомки відео у форматі 4K HDR.

Kairov Vitaliy

Радо захоплюється мобільними технологіями відтоді, як на ринку з'явилися перші MP3-плеєри, а ще більше - з перших днів появи MP4-плеєрів. Сьогодні він полюбляє возитися з Android-планшетами та iPad'ами.

Опублікував
Kairov Vitaliy
  • Останні записи

    OpenAI представила GPT-4o

    OpenAI оголосила про випуск нової флагманської моделі генеративного ІІ під назвою GPT-4o, повідомляє TechCrunch. Нову модель планують…

    14.05.2024

    Смартфони Sony втрачають позиції на тлі успіху Google Pixel

    В останні роки ринок смартфонів зазнав значних змін, і одним із ключових гравців, які вплинули…

    14.05.2024

    Apple почне продавати шолом Vision Pro за межами США

    Apple готується розпочати продаж своєї гарнітури доповненої реальності Vision Pro в Європі та Азії, прагнучи…

    14.05.2024

    Нові iPad оснащені меню здоров’я батареї, що включає лічильник циклів та опцію обмеження зарядки до 80%

    В останніх моделях iPad Air та iPad Pro з'явилося нове меню «Здоров'я» акумулятора (Battery Health)…

    14.05.2024

    Миючий пилосос Dyson WashG1 працює без всмоктування (відео)

    Dyson представила миючий пилосос WashG1, який відрізняється від інших подібних моделей унікальною конструкцією: він позбавлений…

    14.05.2024

    7 способів обійти захист від скидання налаштувань до заводських налаштувань на пристроях Samsung

    Перевірка облікового запису Google, також відома як захист від скидання до заводських налаштувань, є інтегрованою…

    14.05.2024