Snapdragon X Elite – новітній чіпсет Qualcomm на базі ARM для ноутбуків, який обіцяє високу продуктивність та ефективність

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Новий мобільний чіп Snapdragon 8 Gen 3 призначений для живлення новітніх флагманських смартфонів і планшетів на базі Android, але Qualcomm також анонсувала свій новий висококласний чіп наступного покоління для ноутбуків на базі ARM – Snapdragon X Elite. Qualcomm сподівається, що зможе захопити більшу частину ринку чипсетів для ПК за допомогою своєї новітньої SoC, і робить велику ставку на продуктивність та ефективність.

Snapdragon X Elite виготовляється на 4-нм техпроцесі та має 12 високопродуктивних ядер Oryon з тактовою частотою 3,8 ГГц з одноядерним та двоядерним розгоном до 4,3 ГГц. Qualcomm заявляє, що її новий процесор не поступається конкуруючим процесорам Intel 13-го покоління за багатопотоковою продуктивністю, споживаючи при цьому на 68% менше енергії. У порівнянні з чіпом M2 на базі ARM від Apple, Snapdragon X Elite демонструє на 50% вищу пікову багатопотокову продуктивність.

Що стосується графіки, то X Elite оснащений інтегрованим графічним процесором Adreno з тактовою частотою 4,6 Тфлоп з підтримкою API DirectX 12. Чіп може обробляти до 3 зовнішніх UHD моніторів з частотою 60 Гц. Відеоредактори можуть скористатися перевагами відеопроцесора Adreno (VPU), який підтримує 10-бітне кодування і декодування 4K60 для файлів H.264, HEVC (H.265) і AV1.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Snapdragon X Elite - характеристики

Qualcomm також додала графічний процесор Hexagon NPU з продуктивністю 45 тераоперацій в секунду (TOPs), який відмінно справляється з завданнями генеративного штучного інтелекту. Snapdragon X Elite може обробляти понад 13 мільярдів параметрів, що виконуються на пристрої, і генерувати 30 токенів на секунду.

Чіп підтримує оперативну пам’ять LPDDR5x з пропускною здатністю до 136 ГБ/с і загальним обсягом кеш-пам’яті 42 МБ, а також накопичувачі PCIe Gen4 або UFS 4.0. З точки зору підключення, Snapdragon X Elite отримує систему FastConnect 7800 з підтримкою Wi-Fi 7 і Bluetooth 5.4, а також модем Snapdragon X65 5G для стільникового зв’язку з піковою швидкістю завантаження до 10 Гбіт/с.

X Elite підтримує відтворення аудіо без втрат завдяки ЦАП Qualcomm Aqstic, а також оснащений процесором обробки сигналів зображення (ISP) Qualcomm Spectra з підтримкою подвійних камер з роздільною здатністю до 36 Мп та зйомки відео у форматі 4K HDR.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.