Спеціалісти кіберполіції порадили, як видалити «вірусний» додаток із популярного браузера

Спам-повідомлення з «вірусним» посиланням надсилалися користувачам соціальної мережі «facebook» від імені їх друзів.

Як повідомляє Департамент комунікації Нацполіції України, цей тип вірусу розповсюджується з метою майнінгу безпосередньо у браузері враженого комп’ютера, користуючись його ресурсами. Розміщений у веб-магазинi Сhrome плагiн лише за чотири доби набрав 30 тисяч завантажень.

Такий тип вірусу з’явився нещодавно (вперше його було зафіксовано у 2017 році) та почав масово розповсюджуватись у свiтi, у тому числі і на території України.

Великий обсяг завантажень цього плагіну вдалося досягти за рахунок розсилки спам-повідомлень серед користувачів соціальній мережі «facebook» від імені їх друзів. У повідомленнях зазначалося посилання на спеціально підготовлену сторінку, яка імітує вiдеохостiнг та пропонує додати до Google Chrome додаток для отримання можливості перегляду цього відео.

Спеціалісти з кіберполіції зазначають, що у випадку отримання подібного повідомлення, необхідно максимально швидко попередити про це користувача, який зі свого акаунта розповсюджує таку інформацію. У себе таке повідомлення потрібно позначити як спам.

Цей вірус може викрасти дані, які користувач вводить у форми на вебсайтах, включаючи логiни та паролі на всіх сторінках. Виявлено, що цей тип вірусу розповсюджується з метою майнінгу безпосередньо у браузері, користуючись ресурсами комп’ютера.

Це стандартний Google Chrome додаток, який можливо видалити за стандартною процедурою:

У куті екрана натисніть Панель запуску – стрілка вгору ^

Правою кнопкою миші натисніть додаток, який потрібно видалити.

Натисніть Видалити.

Ще раз натисніть Видалити.

Як видалити розширення?

Відкрийте Chrome.

Натисніть значок із трьома крапками – Інші інструменти – Розширення.

Натисніть значок «Видалити» біля розширення.

Щоб підтвердити дію, натисніть Видалити.

Порада. Щоб видалити розширення зі значком на панелі інструментів веб-переглядача, натисніть значок правою кнопкою миші та виберіть опцію «Видалити» з Chrome.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.