Безпілотник-шпигун: Яку зброю майбутнього розробили в Україні

Вітчизняний оборонпром продовжує дивувати світове співтовариство, розробляючи все нові й нові зразки зброї майбутнього.

Безпілотні літальні апарати (вони ж БПЛА, вони ж безпілотники, вони ж дрони) від самого початку бойових дій на Донбасі почали відігравати надзвичайно важливу роль – мало яка розвідка обходиться без них.

Depo.ua вже писав раніше про вітчизняні розробки реактивних БПЛА і дронів-камікадзе.

Однак, як з’ясувалося кілька днів тому, вітчизняному оборонпрому є чим похвалитись і у сфері розвідувальних безпілотників. Щоправда, мова йде про приватну компанію.

Кілька днів тому видання “Голос Америки” оприлюднило відео випробувань нового українського безпілотника ACS-3 від Авіаційної виробничої компанії СГ “Скаетон”, який здатний перебувати у повітрі майже добу.

З відео можна зрозуміти, що даний безпілотник оснащений дистанційним управлінням камери, здатної “розгледіти” людину на відстані 10 кілометрів, і автоматичною фіксацією заданої цілі.

Також повідомляється, що крейсерська швидкість української новинки 120 км/год, час перебування в повітрі складає близько 20 годин при дальності польоту до 2 500 км (може долетіти до Москви, покружляти там і повернутись назад). Але головною його особливістю є робоча висота – понад 1 км, що робить його абсолютно безшумним і майже невидимим з землі.

Все це, а також потужна камера з дистанційним керуванням, яка здатна “розгледіти” ціль на відстані 10 кілометрів і автоматично зафіксувати її, плюс можливість передачі відео в умовах реального часу з відстані 100 км роблять цей безпілотник майже ідеальним розвідувальним апаратом у зоні бойових дій. Адже з його допомогою можна робити аерофотозйомку, коригувати вогонь артилерії і багато чого іншого.

Варто відзначити, що станом на сьогодні Збройні сили України відчувають гостру нестачу якісних розвідувальних дронів, адже досі основну частину бойових завдань з розвідки на фронті виконують волонтерські дрони, які постачалися за принципом: “що змогли, те й дістали”.

Та й жоден з понад 30 типів безпілотних літальних апаратів не відповідає вимогам часу. Ані китайський Skywalker X8, якого в перші роки війни закупили в кількості 87 штук, ані болгарський KS-1, ані вітчизняна “Фурія” або не мають якісної камери, або не здатні працювати на безпечній висоті, або мають недостатню дальність польоту, або все разом.

А про американський міні-безпілотник Raven RQ-11B, якого влітку 2016-го закупили для армії в кількості 72-х штук, взагалі згадувати не хочеться – ці апарати мають аналоговий канал управління, який легко гаситься сучасними російськими засобами РЕБ. У підсумку, після цілого ряду втрат цих апаратів, їх застосування безпосередньо на лінії зіткнення на Донбасі було визнано недоцільним.

Разом з тим, війна на Донбасі стала унікальним полігоном для випробування безпілотників, здатних працювати в умовах протидії з боку сучасних систем ППО і РЕБ російського виробництва. Таким чином українські розробники дронів отримали можливість накопичити унікальний досвід, який зараз трансформується у нові технології, недоступні європейським країнам та США.

Згідно цього документу важливим пріоритетом є забезпечення армії безпілотними авіаційними комплексами. Для цього Генштаб вже прийняв рішення внести до списку потреб української армії 500 БПЛА.

Щоправда, досі невідомо – про які саме БПЛА йде мова. З відеосюжету можна зробити висновок, що закуповувати вітчизняного дрона-шпигуна ACS-3 від АВК СГ “Скаетон” Міноборони не поспішає, при тому що він вже півтора роки, як успішно пройшов відомчі випробування і компанія-розробник вже приступила до їх серійного виробництва.

До речі, в листопаді 2017-го року секретар Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Олександр Турчинов заявив, що незабаром почнеться розробка стратегічних безпілотних літальних апаратів, здатних, моніторити ситуацію на всій територією Росії.

Як ми вже писали раніше, у цій області є два фактичних світових монополіста: США і Ізраїль. В інших країнах безпілотники виробляються або за американської, або за ізраїльської участі. Тому власні українські розробки можуть не лише покращити оборонний потенціал України, але й зробити її серйозним гравцем на світовому ринку зброї майбутнього.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.