Нове покриття перетворює звичайне скло в «розумне»

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На ринку вже існує багато прикладів «розумного» скла, яке затемнюється в залежності від інтенсивності навколишнього світла і температури. Таким чином, вдається знизити витрати на опалення або кондиціонування приміщення. Однак електронне тонування вимагає електрики.

Тепер австралійські вчені з Мельбурнського королівського технологічного університету розробили покриття, яке дозволяє повністю обійтися без електроенергії. Товщиною всього 50-150 нанометрів (в 1000 разів тонші людської волосини) воно наповнене відносно недорогим двоокисом ванадію.

При температурі поверхні нижче 67 °C діоксид ванадію діє як ізолятор, допомагаючи утримувати тепло всередині приміщення. При цьому, він дозволяє проникати всьому спектру сонячного світла через вікно. Однак при температурі 67 °C він перетворюється на метал, який блокує проникнення теплового інфрачервоного сонячного випромінювання.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Це означає, що приміщення залишаються теплими, коли температура нижче, і прохолодними, коли температура вище. Завдяки цьому можна менше використовувати як системи опалення, так і кондиціонування. Крім того, користувачі можуть налаштувати ступінь затемненості скла за допомогою диммера.

Раніше покриття діоксиду ванадію можна було наносити тільки на поверхню зі спеціальним шаром або платформою. Проте вчені розробили метод нанесення безпосередньо на віконне скло.

«Наші технології потенційно скоротять витрати на кондиціонування та опалення, а також значно скоротять викиди вуглецю в будівлях будь-яких розмірів, — говорить професор Мадху Бхаскаран. — Вирішення енергетичної кризи пов’язане не тільки з переходом на відновлювані джерела, але і з новими системи енергозбереження».

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.