Categories: Технології

Дослідник продемонстрував обхід захисту від шифрувальників в Windows 10

Share

У 2017 році, після масових атак WannaCry і NotPetya, а також у зв’язку з тим, що сервіси, побудовані за моделлю Ransomware-as-a-Service (RaaS, «Здирник як послуга»), користуються величезною популярністю в кримінальному середовищі, стало очевидно , що боротьба з шифрувальником і здирницькі ПЗ є одним з головних пріоритетів для виробників захисних рішень і операційних систем.

Восени 2017 року, в складі Windows 10 Fall Creators Update, компанія Microsoft представила оновлену варіацію Windows Defender, яка, зокрема, отримала функцію Controlled Folder Access ( «Контрольований доступ до папок»).

По суті, Controlled Folder Access дозволяє створити список папок, які потрібно захистити. Якщо додаток спробує зробити з папками зі списку якісь підозрілі дії і модифікувати файли, Windows Defender перевірить, чи числиться цей додаток в білому списку, і чи має він право на виконання будь-яких дій. Якщо додаток не виявляється в списку дозволених, Windows Defender блокує операцію, поміщає програму в чорний список і повідомляє користувача про те, що сталося.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Controlled Folder Access має всього дві прості настройки. Перша дозволяє користувачеві додати в список будь-які необхідні папки, будь то робочі документи або сімейні фото. За замовчуванням Windows Defender захищає тільки Documents, Pictures, Movies і Desktop. Друга опція дозволяє скласти список довірених додатків, які можуть змінювати вміст захищених директорій. Більшість додатків Microsoft відразу відзначені як «дружні» і вже внесені в білий список.

Тепер фахівець компанії SecurityByDefault виявив , що обдурити Controlled Folder Access не так уже й важко. Проблема полягає в тому, що додатки Office відразу включені в білий список, тобто їм дозволяється проводити дії з файлами, що зберігаються в захищених папках.

Дослідник пише, що оператори шифрувальників можуть використовувати для обману захисту звичайні OLE-об’єкти, поміщені в файли Office. У своєму звіті фахівець призводить прості приклади експлуатації бага: шкідливий документ Office перезаписує вміст інших документів, що знаходяться в захищеній Controlled Folder Access директорії, або копіює їх контент в інші, незахищені папки, шифрує отримані файли, а потім видаляє оригінали.

Цікаво, що коли фахівець повідомив про проблему інженерам Microsoft, ті відповіли, що класифікувати її як уразливість вони не стануть, але пообіцяли врахувати цю особливість в майбутньому і навчити Controlled Folder Access запобігати таким «обхідним маневрам». Текст офіційного листа, отриманого дослідником, можна побачити нижче.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Windows 10
  • Останні записи

    6 налаштувань Xiaomi, за допомогою яких ви покращите свій смартфон

    Китайські смартфони бренду "Сяомі" радують своїх власників різноманітністю налаштувань, за допомогою яких можна помітно підвищити…

    08.05.2024

    Apple прибрала зарядний пристрій з нових iPad Pro та iPad Air у Європі

    Учора Apple представила нові лінійки iPad Pro та iPad Air , а також оновлені Apple…

    08.05.2024

    iPad 10 став коштувати ще дешевше після анонсу нових iPad Air та Pro

    У відповідь на анонс нових моделей iPad Air та iPad Pro, що відбувся напередодні у…

    08.05.2024

    OnePlus 12 у крижаному білому кольорі скоро може з’явитися у всьому світі

    В даний час у покупців OnePlus 12 є вибір із двох кольорів: класичний Flowy Emerald…

    08.05.2024

    Як збільшити радіус дії Wi-Fi за допомогою смартфона: інструкція

    Більшість сучасних смартфонів можуть ретранслювати Wi-Fi і розширювати його радіус дії. Якщо такої функції немає,…

    08.05.2024

    Нові iPad 2024 року, як і раніше, працюють від акумулятора тільки 10 годин

    Представлені сьогодні компанією Apple моделі iPad Pro та iPad Air продовжують забезпечувати ті ж 10…

    08.05.2024