Створено акумулятор, який заряджається за допомогою тепла тіла людини

Для багатьох не таємниця, що людське тіло виробляє тепло, необхідне для підтримки життєдіяльності організму. Група дослідників з Університету Колорадо задалася питанням: чи можна теплом тіла зарядити електроніку? Виявилося, що можна, і вони довели це, розробивши переносний пристрій, який перетворює тепло тіла в електрику.

Дослідники припускають, що подібні пристрої, виконані у форм-факторі кілець або браслетів, в найближчому майбутньому зможуть живити переносну електроніку. Вчені вирішили трохи краще дослідити можливості термоелектричних генераторів. Конструкція розробленого ними пристрою включає в себе модульні термоелектричні чіпи, з динамічним поліаміновим матеріалом і рідкометалічну електропроводку. Повна назва розробки звучить як «М’який модуль з жорсткою материнською платою». Пристрій може розтягуватися до 120% від свого початкового розміру, що дозволяє надіти його на руку, як браслет або кільце. Цікавою особливістю є його можливість до самовідновлення. Якщо пристрій розірветься в будь-якому місці, кінці розриву достатньо просто притиснути один до одного, щоб вони склеїлися.

Ще однією важливою особливістю є те, що коли користувачеві знадобиться більша кількість енергії, він може запросто об’єднати два або більше термоелектричних генератора для вироблення більшої кількості електрики. За словами розробників, прогулянка швидким кроком дозволить генерувати електрику з напругою близько 5 вольт в пристрої розміром з спортивний браслет.

Кінцева мета розробників полягає в тому, щоб можна було створити переносний пристрій, таке як фітнес-трекер, який не потребуватиме батареї. Це досить цікава концепція, яка може бути реалізована в комерційних пристроях протягом наступного десятиліття.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.