Головною зброєю США стане «найхолодніший» комп’ютер у світі

фото: BBC
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Управління перспективних дослідницьких проєктів Міністерства оборони США (DARPA) підписали контракт з компанією ColdQuanta на будівництво квантового комп’ютера, який буде рятувати військових на випадок провалу систем оборони.

Проєкт покладається на збір достатньої кількості атомів в кубіти – основи для квантових обчислень. Щоб досягти цього, потрібні неймовірно низькі температури. Таким чином, нова система стане найхолоднішою в світі.

Квантові обчислення отримують все більше уваги, але технологія знаходиться в на початку зародку. Деякі виробники тільки приступають до збору машин, які одного разу, можливо, зможуть обійти традиційні комп’ютери при виконанні певних завдань.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За словами CEO ColdQuanta Бо Евальда, протягом наступних 40 місяців їм належить побудувати апарат, який складається з тисячі кубітів і здатний вирішувати проблеми, пов’язані з реальною обороноздатністю країни. Зокрема ColdQuanta зосереджена на недоліках покриття радара.

У разі виникнення надзвичайної ситуації можуть існувати кілька тисяч або навіть мільйонів варіантів розвитку подій. Роль комп’ютера буде полягати в прорахунку найбільш позитивного. Крім військових цілей квантові комп’ютери можуть допомогти в створенні ліків, плануванні інвестицій, зломі шифрів і так далі.

Використання холодних нейтральних атомів в якості кубітів квантового комп’ютера – не найпоширеніша практика. Ця технологія відрізняється від використовуваних в Google і IBM рішень.

«Надпровідні суперкомп’ютери працюють з міліквельвінами … Ми опускаємося до мікрокельвіна», – підкреслив Евальд. Тобто з 0001 Кельвіна до 0,000001 Кельвіна. При цьому температура 0 кельвінів – це абсолютний нуль або -273,15 ° С. Уповільнені такою низькою температурою атоми стануть основною для проведення подальших обчислень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.