Завдяки космічним технологіям створили просунутий протез ноги

Завдяки космічним технологіям створили просунутий протез ноги
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сучасні протези далекі від тих, що можна побачити у фантастичних фільмах. Як мінімум, вони помітно поступаються по рухливості людським кінцівкам. Одна з головних проблем полягає в тому, що штучні протези повністю позбавлені життя.

Однак інженери повідомили про створення нового роботизованого пристрою на основі технології, яка ефективно працює на Міжнародній космічній станції (МКС).
Завдяки космічним технологіям створили просунутий протез ноги

Використовуючи звичайні протези, людям із загубленими кінцівками доводиться докладати додаткових зусиль для підняття стопи і перенесення кінцівки вперед. Це не тільки складно, але і може привести до пошкодження суглобів. Не менш руйнівний вплив така ходьба впливає і на спину, стегна, які також піддаються підвищеному навантаженню. Відмінним рішенням можуть стати роботизовані протези, що гарантують комфортну ходу без виникнення додаткових проблем зі здоров’ям.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Інженери стверджують, що всі існуючі аналоги володіють одним недоліком – жорсткістю суглобів, що в свою чергу ускладнює їх використання. Нова розробка отримала гнучкі суглоби, а сама кінцівка здатна забезпечити природне вільне коливання коліна і поглинання ударів при контакті із землею, як у справжній нозі. За словами команди дослідників, рішенням проблеми стало запозичення ідей роботизованої руки, використовуваної на МКС. У підсумку новий протез отримав два двигуни: один для коліна і другий для щиколотки. Це не тільки знизило шум, видаваний механізмом, а й дозволило встановити систему рекуперативного гальмування, що збільшило термін його служби в два рази за рахунок поглинання енергії в процесі ходьби.

Завдяки космічним технологіям створили просунутий протез ноги

 

Перші випробувальники нової технології заявляють, що протез дійсно допомагає при ходьбі. При цьому м’язи стегон і спини відчувають набагато менші навантаження навіть в порівнянні зі звичайною ногою. Наступним кроком команди інженерів стане вдосконалення алгоритмів. Це допоможе протезу в автоматичному режимі пристосовуватися до місцевості, змін темпу і переходах між різними видами діяльності.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.