Як користувачі самі “вбивають” свої смартфони

Кожен користувач смартфона хоче, щоб його електронний помічник служив йому вірою і правдою. Бажано, щоб він це робив якомога довше. Для цього є багато рекомендацій від виробника, але іноді ми самі все псуємо. У підсумку, або смартфон відмовляється працювати раніше, ніж ми захочемо його змінити, або дуже сильно втрачає у вартості при перепродажі. Кожен «лажає» по-своєму, але я особисто знаю одну людину, яка робить мінімум чотири з п’яти наведених в цій статті дій. Щоб ви не повторювали її помилки, раджу вам з ними ознайомитися. Якщо ви про них знаєте, все відмінно – просто повторіть. Якщо немає, краще їх запам’ятати.

Чи можна носити смартфон без чохла?

Першим, що псує смартфон при щоденній експлуатації, є небажання їх власників користуватися чохлами. Мовляв відчуття не ті. Я не є фанатом такою “контрацепції”, але деяким горе-власникам дійсно треба користуватися чохлами. І бажано, щоб вони були товстішими.

Зараз є дуже непогані моделі, які мають гарний вигляд, розроблені з урахуванням дизайну смартфона і приємно лежать в руці. Варто пам’ятати, що навіть найтонша модель чохла може захистити смартфон, як мінімум від подряпин. Якщо він трохи товстіший, заодно нівелює випинання камери. Я користуюся ним, в першу чергу, для цього.

Найбільше в захисті потребують недорогі моделі і моделі середньої цінової категорії. Флагмани зроблені з таких матеріалів, які дуже слабо дряпаються. Зате їх можна розбити, а міняти екран за пару десятків тисяч гривень або задню панель ніхто не захоче. Найкраще справляються із захистом оригінальні чохли, але є непогані моделі і від сторонніх виробників.

Окремо відзначу, що захисне скло на екрані допомагає тільки від подряпин. Не вірте, що вони захистять від розбиття. Численні тести це довели. Екран не розіб’ється, тільки якщо корпус не деформується при падінні. Скло не запобіжить деформації, а хороший чохол може. Захисне скло здатне захистити тільки від подряпин і дуже специфічних ударів. Надто надіятись на нього не варто.

Як правильно заряджати смартфон?

Зазвичай з цього приводу виникає найбільше запитань. Зараз ми відзначимо лише основні моменти. Перш за все варто розуміти, що акумулятор в основному псується не від частої або несвоєчасної зарядки, а від кількості її циклів. Чим більше разів ви зарядите смартфон, тим більше псується акумулятор. Він почне швидше розряджатися, вимикатися на морозі, грітися або все перераховане разом.

При цьому не варто думати, що якщо ви заряджаєте смартфон весь час від 40 до 80 відсотків, то ви ні разу не пройшли цикл. Набрали в сумі 100 відсотків (2 рази по 50, 10 раз по 10, 5 разів по 20 і так далі) – цикл набраний.

У разі, якщо акумулятор працює якось не так, спробуйте відкалібрувати батарею. Якщо це не допоможе, то краще йти в сервіс. Бажано вибирати хороший сервіс, адже всі ми пам’ятаємо історії, як батареї смартфонів вибухали під час використання.

Головне, пам’ятайте, що в 99,9% смартфонів вже багато років ставляться акумулятори, яким все одно, коли їх заряджають. У них немає ефекту пам’яті. Єдине, чого вони не люблять, так це глибокого розряду. Це коли смартфон довго лежить розрядженим. Якщо ви не плануєте ним користуватися, зарядіть його до 50-70 відсотків, вимкніть пристрій та приберіть на зберігання. Так ви продовжите йому життя.

Багато по-старому думають, що краще розрядити смартфон побільше для більш безпечної зарядки. Зараз це не працює. Так ви будете навантажувати акумулятор вище норми. Не варто розряджати смартфон повністю. Акумулятору від цього точно не буде краще.

Чи можна відремонтувати смартфон самостійно?

Можна, можливо! Але треба розуміти, що всі дії проводяться в цьому випадку на свій страх і ризик. Особливо це стосується дорогих моделей з дорогими компонентами і захистом від води. Треба розуміти, як видалити проклейку, як підняти екран і як акуратно відключити всі шлейфи.

Якщо ви не вмієте цього робити, краще звернутися в хороший сервіс. Підібрати його можна за рекомендаціями друзів або за відгуками в Інтернеті. Але в другому випадку треба вивчати все уважно. При зверненні в сервіс ви трохи переплатите за роботу, але зате не будете ризикувати дорогим смартфоном і ще більш дорогими нервами.

Я розбирав смартфони і знаю. Це здається дуже простою справою, але без досвіду натикаєшся на багато «підводних каменів». Будьте обережні, інакше гаджету може знадобитися ще дорожчий ремонт.

Чи можна брати смартфон в ванну?

Однозначної відповіді на це питання немає, але я б не рекомендував. Крім того, що ви можете упустити його в воду, є й інші небезпеки. Головною такою небезпекою будуть водяні пари і мокрі руки. Так, вода може потрапити в роз’єми і пошкодити смартфон. Навіть якщо смартфон захищений від води, але на контакти пар осідає і залишає на них солі, які можуть призводити до корозії контактів.

Підвищена вологість у ванній кімнаті може привести до пошкодження контактів навіть захищеного від води смартфона.

Навіть не хочеться в черговий раз говорити про те, що НІ В ЯКОМУ РАЗІ не користуйтеся у ванній смартфоном, який підключений до розетки .. Навіть якщо ви впевнені, що не упустите його у воду, ризик дурної і безглуздої смерті зростає в рази.

Навіть якщо ви це знаєте і не робите так, нагадаю ще про один важливий момент. Відразу після виходу з ванної не ставте смартфон на зарядку. Через те, що пара в ньому може, а це в свою чергу може призвести до замикання і виходу смартфона з ладу.

Смартфон на холоді і смартфон на сонці

В інструкції до смартфону завжди зазначено, за яких умов його можна зберігати і експлуатувати. Як правило, температура, зазначена в документах, рідко сильно перевищує кімнатну. Зазвичай виробники сильно перестраховуються, але ризикувати все одно не варто.

Якщо ви залишаєте смартфон на сонці, він зношується швидше. В першу чергу, це може привести до пошкоджень батареї. Саме тому не рекомендується класти смартфон влітку на торпеду автомобіля або взимку (коли працює пічка) вішати як навігатор на решітку вентиляції. Якщо робите так, хоча б відключіть цей повітропровід.

Взимку носіть смартфон у внутрішній кишені куртки, а не в зовнішній. Так ви захистите його від впливу негативної температури, її перепаду при переході з вулиці в приміщення.

Як зробити так, щоб смартфон служив довше?

Звичайно, смартфон не вічний і рано чи пізно його доведеться змінити. Але при акуратній експлуатації, ви зможете його дорожче продати. Але і тут є альтернативна думка. Один мій знайомий казав, що не хоче берегти речі (машину, смартфон тощо) для того, кому він їх потім продасть. У підсумку він просто продавав дешевше і не турбувався про збереження речей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.