10 цікавих фактів про Android

Android є найпопулярнішою системою для смартфонів в нашому неосяжному світі. Цьому передували роки розробок, підтримка виробників і кроки на зустріч користувачам. В історії будь-якого твору програмного мистецтва були цікаві і маловідомі моменти. Перевіримо, чи знали ви факти, наведені в цій статті?

Багато з цих фактів мелькали в засобах масової інформації, але частина з них відома не всім. Не будемо вибудовувати їх в рейтинг за популярністю – просто згадаємо їх.

Хто такий Енді Рубін?

Факт 1: Не всі знають, що спочатку операційна система Android призначалася не для смартфонів, а для фотоапаратів. Над нею працювали буквально кілька людей під керуванням Енді Рубіна. Вони робили свою справу, вірили в неї, але навіть не здогадувалися, в що все це виллється.

Факт 2: Android спочатку не належав Google і взагалі не мав до неї відношення. Команда Рубіна працювала над програмним забезпеченням в своєму невеликому маленькому світі з 2003 року. У якийсь момент вони були близькі до того, щоб продати свої напрацювання компанії Samsung. Вони літали в Корею, зустрічалися з керівництвом компанії, але отримали відмову.

Представники корейського гіганта не повірили в те, що команда з шести розробників здатна зробити те, що підкорить весь світ. При цьому, за різними даними, на зустріч прийшли від 15 до 25 представників корейської компанії. З боку Рубіна було всього шість чоловік.

Додатковим свідченням інтересу Samsung до нової операційної системи були їх власні розробки в цьому напрямі, які вони пробували впроваджувати, але свого Android у них не вийшло. Зате Google розгледів потенціал команди Рубіна і купив його стартап за 50 мільйонів доларів. При цьому, Google цікавили в першу чергу фахівці, а не сама операційка. У них повірили. Операцію схвалив Ларі Пейдж, а сталося це в 2005 році.

Факт 3: Тим, що версії операційної системи Android маркуються назвами десертів нікого не здивуєш, хоча перші дві не мали позначення. Але третя за рахунком версія називалася вже на букву “С”, а саме Cupcake. Зате, то, що назва системи в цілому багато в чому визначили збільшення Рубіна, знають не всі. Справа в тому, що він захоплювався роботами. Можливо, саме це і вплинуло на назву операційної системи, а не зробило її який-небудь WatermelonOS.

При цьому, терміном “Андроїд” можна називати тільки робота чоловічої статі. Робот жіночої статі – роботиха, якщо хочете, повинна називатися Геноід. Ось такий гендерний поділ у роботів. Тепер ви знаєте, що ваш смартфон хлопчик.

Що таке Android?

Факт 4: Зараз ми читаємо статистику, яка показує, скільки десятків мільйонів пристроїв оновилися до нової версії Android, але був і перший смартфон, який працював на цій “Осі”. Ним став HTC Dream. “Мрією” для того часу він може і був, але зараз він годиться тільки для історії. До речі, в ньому не було аудіороз’єми. Першим планшетом на Android став в 2010 році Samsung Galaxy Tab.

Ще одним піонером була версія Android 2.1 Eclair, в якій з’явилися живі шпалери. З подальшими версіями їх не порівняти, але на той час ВАУ-ефект був досягнутий.

Факт 5: Смартфонам на Android потрібен великий обсяг оперативної пам’яті. Причиною є Java. Після виходу з програми весь системний сміття обробляється в оперативній пам’яті. Для нормальної роботи смартфона потрібен обсяг пам’яті, кратно перевищує реальні потреби. Бажано, щоб різниця була принаймні п’ятикратного.

У цьому місці стає зрозуміло, чому Apple не поспішає розвивати обсяг оперативки в своїх смартфонах або планшетах. Принцип роботи iOS просто не має на увазі такого активного використання оперативки, і навіть 2 ГБ цілком вистачає для швидкої роботи смартфона.

Версії Android

Факт 6: Повертаючись до версій Android, встановленим на смартфонах, можна сказати, яка з них на даний момент найпопулярніша. Коли я в нашому Telegram-чаті підняв цю тему, багато хто припускав, що найпопулярнішою є сьома або восьма версія, але вони виявилися не праві.

Точні дані у відсотках різняться, але за всіма рейтингами, найпопулярнішою версією Android на сьогоднішній день є Android 6 Marshmallow. Ось так! Старенька-зефірка досі популярнішим багатьох інших версій. Пов’язано це з тим, що багато користувачів продовжують користуватися старими смартфонами і планшетами, які поки цілком справляються зі своїми обов’язками.

Факт 7: У своїй штаб-квартирі Google увічнює всі версії Android у вигляді тематичних фігурок. Вони розташовані на великій території і постійно доповнюються новими експонатами.

Факт 8: Не складно здогадатися, але навряд чи хтось думав в цьому напрямку. Карти Google будують пробки не на підставі якоїсь статистики, камер спостереження, покупки даних або чогось ще. Основою для побудови пробок в картах від Google є смартфони на Android. В результаті анонімної “стеження” за смартфонами і на підставі швидкості їх переміщення будуються дані, що дозволяють швидше доїхати додому.

Факт 9: Android працює не тільки на Землі. NASA відправила на орбіту два Nexus S на базі Android Gingerbread, завданням яких було тестування деяких датчиків на борту Міжнародної Космічної Станції.

Факт 10: Закінчимо на трохи дивному факті. Дизайн зеленого робота намалював російський дизайнер – Ірина Блок. Сталося це в 2007 році. Ось тільки натхненням для неї стали не фантастичні фільми з крутими роботами і не їх поп-арт версії, а чоловічки, намальовані на кабінках туалету. Ось таким дивним чином з’явився цей добродушний логотип.

Чи є у Android майбутнє?

У кого-то є сумніви в тому, що Android буде продовжувати існувати і процвітати? Особисто у мене немає! Система розвивається, стає все більш дружелюбною для звичайного користувачі, але, при цьому, не забуває пропонувати просунутим користувачам широку функціональність.

Навіть якщо Huawei зможе зробити свою систему масової, Android від цього тільки виграє. Йому доведеться розвиватися ще більшими темпами, щоб конкурувати вже не з одним виробником, а з двома. Запасаємося поп-корном і чекаємо епічно «рубилова» міцного робота і молодого китайця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

1 коментар

  1. хуавей ос не зможе конкурувати з андроїд. андроїд це гугл. навряд чи він дасть добро на підтримку сврїх сервісів в хуавей. а без гугла то просто шлак.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я