Складено рейтинг із найактивніших шкідливих програм

Розробник забезпечення інформаційної безпеки Check Point Software Technologies опублікував оновлене дослідження, присвячене найбільш активним кіберзагрозам.

Найширше поширення в червні отримали наступні шкідливі програми: XMRig, JSEcoin і Cryptoloot. Всі вони використовуються зловмисниками для прихованої видобутку криптовалюти.

Найактивнішою мобільного загрозою залишилася шкідлива програма Lotoor, яка використовує уразливості в операційній системі Android для отримання привілейованого root-доступу на зламаних пристроях.

Друге місце по поширенню зайняв модульний бекдор для Android Lotoor. Він надає повноваження супер для завантажених шкідливих програм, а також допомагає впровадити його в системні процеси. Triada також був помічений за підміною URL-адрес, що завантажуються в браузера.

У трійку найбільш активних загроз для мобільних пристроїв увійшли трояни сімейства Ztorg. Вони отримують розширені привілеї на пристроях Android і встановлюють себе в системний каталог. Шкідлива програма може також встановити будь-яке інше додаток на пристрої.

В Check Point відзначають, що Emotet (найбільший ботнет на даний момент) поки не працює – майже весь червень не було ніяких нових кампаній. Протягом першої половини 2019 року Emotet входив в топ-5 шкідливих програм в усьому світі і поширювався за допомогою масштабних спам-кампаній.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.