Чотири ознаки того, що ваш смартфон “нахапався” вірусів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Наші смартфони та планшети – дуже особисті пристрої. У тому плані, що ми, часом навіть не замислюючись про це, зберігаємо там масу інформації від особистих фотографій до номерів банківських карт і навіть адреси місця проживання. У браузерах і соцмережах у нас збережені паролі від наших акаунтів і інформація про електронну пошту. Не дивно, що гаджети є ласим шматочком для нечистих на руку людей. Маса шпигунського програмного забезпечення так і чекає, щоб ви зробили помилку. А може, віруси вже пробралися на ваш смартфон? Зараз ми вам розповімо, як розпізнати «цифрову заразу», пише portaltele.com.ua.

Согласно отчетам компании Google, сейчас в активном использовании находится более, чем 2 миллиардов активных устройств на Android. И немалая часть этих гаджетов подвергается (или когда-либо подвергалась) хакерским атакам. Хотя авторы вредоносного ПО стараются скрывать следы присутствия, часто есть видимые признаки его наличия. Специалисты «Лаборатории Касперского» говорят, в 2018 году количество атак с использованием вредоносного мобильного программного обеспечения почти удвоилось.

Хоча ми часто думаємо про шкідливий програмному забезпеченні, як про віруси, це не зовсім так. Слово «вірус» використовується скоріше, як загальне визначення, під яке потрапляє величезна кількість шпигунського ПЗ: програми для вимагання, крадіжки паролів, рекламне ПО і інші додатки, які ставлять під загрозу збереження конфіденційних даних. Отже, давайте розберемо ознаки, які підкажуть, що ваш смартфон може бути заражений.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Реклама

Так, реклама – це неминуче зло, з яким доводиться миритися, отримуючи безкоштовний контент в інтернеті. Однак занадто агресивна реклама з великою кількістю спливаючих вікон або поява її там, де раніше нічого подібного не було, може бути ознакою наявності шкідливих програм.

Час роботи батареї

Якщо батарея вашого пристрою розряджається дуже швидко – це може говорити не тільки про те, що її ресурс починає виснажуватися, а й про наявність вірусів. Шкідливе ПО часто працює у фоновому режимі. Але для цього йому все-одно потрібні ресурси. Причому немаленькі. Це «з’їдає» частину заряду акумулятора і приводить нас до наступного симптому.

Збільшений інтернет-трафік

Деякі шкідливі програми використовують інтернет для передачі даних. Ви можете помітити нехілий стрибок у витрачанні трафіку, навіть якщо ви не почали сидіти в інтернеті більше.

Наявність «лівих» програм

Якщо який-небудь з цих попередніх симптомів є на вашому смартфоні, то настійно рекомендується перевірити список встановлених програм. Шукайте будь-які додатки, які ви не дізнаєтеся або не пам’ятаєте про їх встановлення. Також варто пам’ятати, що шкідливе ПО може маскуватися під відомі програми і наявність умовних «двох Фейсбук» майже напевно говорить про те, що перед вами вірус.

Як видалити шкідливий додаток з вашого Android-смартфона і захистити пристрій

По-перше, переведіть телефон в безпечний режим, який відключає сторонні додатки. Метод може варіюватися в залежності від моделі вашого телефону. Потім заходите в «Налаштування» і натисніть «Програми та повідомлення» .Вам може знадобитися натиснути на пункт «Показати все» для виведення повного списку додатків. Знайдіть небезпечне на ваш погляд додаток (але ви повинні бути на 100% впевнені в цьому) і натисніть «Видалити». Тепер перезавантажте телефон в нормальний режим роботи.

Після цього варто подумати про подальшу безпеки вашого смартфона. Встановіть останню версію прошивки і будь-який з відомих антивірусів. Не забудьте оновити базу сигнатур вірусів до актуальної версії і регулярно перевіряйте апдейти в майбутньому. Ну і, звичайно ж, не встановлюйте програми з неперевірених джерел.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.