Смартфони Nokia 7 Plus «зливали» дані про користувачів в Китай

У Фінляндії почали розслідування щодо компанії HMD Global, яка випускає смартфони під брендом Nokia. Приводом для розслідування стали скарги власників Nokia 7 Plus на те, що гаджети передають інформацію про них в Китай.

Про «витоки» повідомила NRK («Норвезька мовна корпорація»), яка отримала «наводку» від звичайного користувача Хенріка Остада. Він зауважив, що його Nokia 7 Plus регулярно зв’язується з невідомим сервером. Смартфон відправляв на цей сервер GPS-координати, інформацію про мережі, серійний номер пристрою і номер SIM-карти свого власника, причому в незашифрованому вигляді.

Як виявилося, інформація відправлялася на сервер в домені vnet.cn, яким, імовірно, володіє Китайська держкомпанія China Telecom.

«Цілком ймовірно, що це додаток призначений для китайського ринку, але він був випадково поширений на телефони Nokia 7 Plus за межами Китаю», — відзначають в NRK.

У HMD Global підтвердили, що смартфони дійсно передавали дані. У компанії пояснили, що це «збій програмного забезпечення в партії однієї з моделей пристрою». При цьому ніяка особиста інформація до третіх осіб не потрапила.

Минулого місяця цю помилку виправили, майже на всі подібні пристрої перевстановили оновлене ПЗ.

Незважаючи на це, уповноважений із захисту даних Фінляндії Рейо Аарніо пообіцяв, що відомство проведе розслідування можливого порушення правил безпеки даних і вивчить подію з юридичного боку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я