Categories: Смартфони

Нові функції Android Q: обмеження стеження за буфером обміну, захист файлів користувача, відкат додатків до попередніх версій і ще дещо

Share

Джерело опублікувало нові подробиці про операційну систему Android Q, яку, як ми вже знаємо, представлять 7 травня. Ми вже писали про те, що ОС отримає вбудовану підтримку розпізнавання осіб з об’ємної моделі, а зараз джерело розповів і про інші зміни.

В Android Q буде приділено більше уваги безпеці і захисту даних користувача. Зокрема, буде обмежений доступ додатків до буферу обміну – зараз, по суті, він відкритий для будь-яких програм, які навіть не потребують відповідного дозволу з боку користувача (саме з цієї причини менеджери паролів в Android працюють з власної клавіатурою). В Android Q доступ додатків до буфера обміну буде обмежений дозволом «READ_CLIPBOARD_IN_BACKGROUND» з підписом. Це означає, що доступ до буфера обміну даними отримають тільки програми, підписані конкретним виробником, а не всі підряд.

Інше важливе нововведення стосується збереження даних користувача, що зберігаються на карті пам’яті. У поточній версії Android користувач дає додатку повний  доступ до даних на карті пам’яті, причому як на читання, так і на запис. В Android Q додатки будуть запитувати окремий дозвіл на доступ до кожної категорії даних: окремо в відео, фото і музиці. Також за замовчуванням буде даватися дозвіл тільки на читання, але не на запис.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ще одне нововведення стосується можливості відкату до попередніх версій програми – дуже корисно, якщо нові функції в додатку або грі не працюють, або працюють неправильно. В Android Q з’явиться агент “PACKAGE_ROLLBACK_AGENT” і дозвіл “MANAGE_ROLLBACKS” – вже по одній назві зрозуміло, що агент буде керувати можливістю відкату до попередніх версій програм.

Ще одна відносно нова функція звучить як «визначення фізичної активності» програмами. Вона реалізована в поточній версії Android як частина сервісів Google Play, ну а в Android Q вона буде працювати вже на рівні системи.

Нові значки та іконки з’являються в кожній свіжій версії Android, і Q в цьому плані не стане винятком. Як пише джерело, ОС запропонує нові варіанти шрифтів і колірних акцентів, а також нові форми іконок.

Правда, поки незрозуміло, чи буде у користувача можливість налаштовувати всі ці параметри.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Тетюшев Данило

Люблю Apple, розповідаю про гаджети, кіно і корисні речі зі світу IT.

Опублікував
Тетюшев Данило
  • Останні записи

    Названі головні нововведення та особливості iOS 18

    Аналітик Bloomberg Марк Гурман опублікував новий інсайдерський звіт, присвячений прошивці iOS 18, що готується до…

    29.04.2024

    Топ-2 помилки, які непомітно знищують батарею смартфона

    Щодня, використовуючи свої мобільні телефони для виконання різних завдань, здійснення дзвінків або просто читання новин,…

    29.04.2024

    Свідома диверсія: месенджер Telegram заблокував чат-боти СБУ, ГУР та Мінцифри для повідомлень про ворога

    Месенджер Telegram, який належить Павлу Дурову, ввечері 28 квітня несподівано та без попереджень заблокував низку…

    29.04.2024

    В iOS 18 Apple кардинально змінить всі вбудовані програми

    Інсайдер і журналіст Bloomberg Марк Гурман поділився інформацією про кілька серйозних змін у iOS 18,…

    29.04.2024

    Vivo X100s отримає функцію портретного штучного інтелекту Four Seasons

    Vivo готується до запуску нових моделей X100 у травні. Ми очікуємо запуск трьох нових моделей,…

    29.04.2024

    Xiaomi випустила недорогий та потужний пауербанк на 20 000 мАг

    Черговою новинкою Xiaomi став компактний портативний акумулятор із вбудованим кабелем та можливістю одночасної зарядки одразу…

    29.04.2024