Нові функції Android Q: обмеження стеження за буфером обміну, захист файлів користувача, відкат додатків до попередніх версій і ще дещо

Джерело опублікувало нові подробиці про операційну систему Android Q, яку, як ми вже знаємо, представлять 7 травня. Ми вже писали про те, що ОС отримає вбудовану підтримку розпізнавання осіб з об’ємної моделі, а зараз джерело розповів і про інші зміни.

В Android Q буде приділено більше уваги безпеці і захисту даних користувача. Зокрема, буде обмежений доступ додатків до буферу обміну – зараз, по суті, він відкритий для будь-яких програм, які навіть не потребують відповідного дозволу з боку користувача (саме з цієї причини менеджери паролів в Android працюють з власної клавіатурою). В Android Q доступ додатків до буфера обміну буде обмежений дозволом «READ_CLIPBOARD_IN_BACKGROUND» з підписом. Це означає, що доступ до буфера обміну даними отримають тільки програми, підписані конкретним виробником, а не всі підряд.

Інше важливе нововведення стосується збереження даних користувача, що зберігаються на карті пам’яті. У поточній версії Android користувач дає додатку повний  доступ до даних на карті пам’яті, причому як на читання, так і на запис. В Android Q додатки будуть запитувати окремий дозвіл на доступ до кожної категорії даних: окремо в відео, фото і музиці. Також за замовчуванням буде даватися дозвіл тільки на читання, але не на запис.

Ще одне нововведення стосується можливості відкату до попередніх версій програми – дуже корисно, якщо нові функції в додатку або грі не працюють, або працюють неправильно. В Android Q з’явиться агент “PACKAGE_ROLLBACK_AGENT” і дозвіл “MANAGE_ROLLBACKS” – вже по одній назві зрозуміло, що агент буде керувати можливістю відкату до попередніх версій програм.

Ще одна відносно нова функція звучить як «визначення фізичної активності» програмами. Вона реалізована в поточній версії Android як частина сервісів Google Play, ну а в Android Q вона буде працювати вже на рівні системи.

Нові значки та іконки з’являються в кожній свіжій версії Android, і Q в цьому плані не стане винятком. Як пише джерело, ОС запропонує нові варіанти шрифтів і колірних акцентів, а також нові форми іконок.

Правда, поки незрозуміло, чи буде у користувача можливість налаштовувати всі ці параметри.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.