Categories: Смартфони

Створено батареї, здатні «тримати заряд» в три рази більше звичайних

Share

Хіміки з Університету Ватерлоо успішно вирішили дві основні проблеми на шляху створення літій-кисневої батареї. В процесі вони розробили акумулятор з кулоновской ефективністю майже 100%.Дослідження підтверджує високу оборотність четирехелектронної конверсії в електрохімії літій-кисневих пристроїв, повідомляє sciencedaily.com. Висновки проекту представлені в Science. Команді вперше вдалося домогтися четирьохелектроної конверсії, що подвоює місткість літій-кисневих (повітряних) батарей.

«Існують термодинамічні обмеження, – пояснила професор Лінда Назар, старший автор роботи. – Тим не менш, наш проект присвячений фундаментальним проблемам, які люди вже давно намагаються вирішити ».

Основною складністю була реакція проміжного і пероксидного продукту (LiO2 і Li2O2) з пористим вуглецевим катодом. Перше з’єднання, супероксид, також в процесі поглинає органічний електроліт, що сильно обмежує термін служби батареї.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Назар з колегами вирішили замінити останнім з’єднання більш стабільною неорганічної розплавленою сіллю. Замість вуглецевого анода використовували біфункціональний каталізатор з металевого оксиду. Запустивши батарею при 150 ° С, вчені спостерігали формування більш стабільного Li2O замість Li2O2. В результаті вийшов високообратімий літій-повітряний акумулятор з кулоновской ефективністю майже 100%.

Заміна пероксиду на оксид забезпечила не тільки збереження високих зарядних характеристик, але і четирехелектронний перенесення, що збільшує теоретичну енергоємність на 50%.

«Новий електрод, електроліт і підняття температури призвели до хорошої роботи системи», – підсумувала професор Назар.

Помістити більше енергії в батареї – це ключ до створення електромобілів з більш довгим пробігом, смартфонів з «вічним» зарядом і дешевої електронікою кругом і всюди.Літій-кисневі батареї являють собою один із найперспективніших шляхів розвитку в цьому напрямку.

Вони можуть збільшити щільність енергії на кілька порядків в порівнянні з традиційними літій-іонними батареями – по крайней мере, в теорії.

У роботі, опублікованій вчора в журналі Science, вчені з Університету Ватерлоо з’ясували, як вирішити найбільші перешкоди на шляху до становлення цих батарей в ролі комерційної реальності.

У чому була заковика? Найголовніше: коли літій-кисневі батареї розряджалися, кисень перетворювався в супероксид і потім в пероксид літію, реактивні компоненти, які роз’їдали батарею з часом.

Це, в свою чергу, обмежувало її здатності до перезарядження – і можливе корисне застосування.

Коли у нас будуть батареї краще?

Що змінилося? Для вирішення це проблеми, вчені перейшли від вуглецевого катода до катода з оксиду нікелю за підтримки сітки з нержавіючої сталі.

Також в якості електроліту використовувалася плавлена ​​сіль – електроліт дозволяє позитивно заряджених іонів переміщатися між електродами – і підняли робочу температуру батареї до 150 градусів Цельсія.

Це дозволило збільшити число циклів зарядки майже в три рази в порівнянні з обичниемі літій-кисневими варіантами.

Також вченим вдалося збільшити вміст енергії на одиницю маси більш ніж на 50%.

«ЦЕ ВІДКРИТТЯ ПІДКРЕСЛЮЄ ВЕЛИЧЕЗНІ МОЖЛИВОСТІ – СТВОРИТИ НОВІ ТЕХНОЛОГІЇ БАТАРЕЙ, ЯКІ ПОТЕНЦІЙНО ЗМОЖУТЬ КИНУТИ ВИКЛИК ЛІТІЙ-ІОННИМ БАТАРЕЯМ І ІНШИМ МЕТОДАМ ЗБЕРІГАННЯ», ПИШУТЬ ВЧЕНІ.

Взято з hi-news.ru

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: укр
  • Останні записи

    Все дуже серйозно. OpenAI посилює захист конфіденційності

    В останньому матеріалі видання Vox з'явилася інформація про те, що компанія OpenAI, відома своїми розробками в галузі…

    18.05.2024

    Відомо, що Apple не розповіла про новий iPad Pro

    На початку цього року купив новий MacBook Air. Це була 13-дюймова модель початкового рівня із…

    18.05.2024

    Microsoft випустить нову консоль Xbox у 2026 році

    Інсайдер під ніком TheGhostofHope, посилаючись на кілька "надійних джерел", розповів про плани Microsoft з випуску…

    18.05.2024

    В мережу потрапили шпалери та кольори Google Pixel 9

    Телефони Google Pixel завжди мали чудові шпалери. Перші кілька поколінь дивували нас живими шпалерами, розробленими…

    18.05.2024

    Компанія Apple змінила систему охолодження на новому iPad Pro

    Канал Phone Repair Guru опублікував відео розбирання 13-дюймового планшета iPad Pro, заснованого на новітній SoC…

    18.05.2024

    Samsung Galaxy Z Fold 6 вже протестували в Geekbench

    Майбутній флагманський смартфон Samsung Galaxy Z Fold 6 засвітився у базі синтетичних тестів Geekbench 6…

    18.05.2024