Смартфони

Порівняння Galaxy S24 FE і Galaxy A55: В чому переваги новинки

Share
Час читання: 5 хв.

Того ж дня, коли Xiaomi представила свою серію смартфонів 14T, компанія Samsung випустила Galaxy S24 FE. Гаджет подається компанією як доступніший пристрій з технологіями флагманської лінійки. Тим не менш, через зниження вартості виробнику довелося піти на деякі зниження функціональних якостей смартфона. 

Варто відзначити, що Samsung також має кілька успішних смартфонів середнього класу, в тому числі Galaxy A55, здатному конкурувати з Galaxy S24 FE. То чому ж варто купувати саме новинку?

Дизайн

Мінімалістичний дизайн Galaxy S24 FE, що дуже нагадує звичайний Galaxy S24, надає йому елегантного зовнішнього вигляду. Різноманітна кольорова гама – синій, графітовий, сірий, м’ятний і жовтий (доступний у рамках спецзамовлення не для всіх ринків) – дозволяє підібрати смартфон на свій смак.

Galaxy A55

Габарити – 162,0 x 77,3 x 8,0 мм, вага – 213 грамів – створюють відчуття міцності, хоча, при використанні однією рукою він може здатися трохи громіздким. Надійність за високим стандартом захисту IP68 від впливів води та пилу також підтверджує міцність смартфона.

Дизайн Galaxy A55 також фокусується на вишуканій естетиці преміум-класу, запозичуючи елементи серії Galaxy S24. Що відрізняє A55, так це характерний виступ на бічній грані, на якому розміщені кнопки включення та регулювання гучності, – “острівець клавіш”.

Galaxy S24 FE

Galaxy A55 доступний лише у двох кольорах: Awesome Iceblue та Awesome Lilac, а скляна тильна панель та алюмінієва рамка роблять його розкішним та міцним.

Однак габарити – 161,1 x 77,4 x 8,2 мм та вага 213 грамів – також можуть створювати відчуття громіздкості. Надійність пристрою трохи знижена до стандарту IP67, але все ж таки смартфон може витримати більшість зіткнень з водою або пилом.

Хоча обидва телефони мають міцну конструкцію, однакову вагу і розмір, Galaxy S24 FE має більш високий рівень водонепроникності і випускається в ширшій кольоровій гамі, що з точки зору дизайну та міцності робить його більш універсальним вибором.

Дисплей

Лицьову панель Galaxy S24 FE представляє 6,7-дюймовий дисплей Dynamic AMOLED 2X з роздільною здатністю FHD+ та адаптивною частотою оновлення 120 Гц.

Через відсутність підтримки просунутої технології адаптивного регулювання частоти оновлення LTPO екран динамічно регулює частоту тільки в інтервалі від 60 Гц до 120 Гц залежно від контенту. Практично це не тільки може підвищити плавність взаємодії з інтерфейсом пристрою та анімацію, але також має допомогти продовжити час автономної роботи.

Більший розмір екрану сприяє покращенню вражень під час перегляду мультимедійного контенту.

Його опонент – Galaxy A55 оснащений 6,6-дюймовим AMOLED-дисплеєм з роздільною здатністю FHD+, який трохи менше, ніж у S24 FE, але, як і раніше, гарантує чітке та яскраве зображення.

Цей екран також пропонує високу частоту оновлення 120 Гц, але не є адаптивним. А тому, його частота не буде динамічно змінюватися в залежності від контенту, що переглядається. Тут вибір обмежений двома частотами: 60 Гц чи 120 Гц.

Незважаючи на незначну різницю в розмірах, дисплей Galaxy A55, як і раніше, дуже гарний і підходить більшості користувачів.

Хоча яскравість екрану і точність передачі кольору повинні бути на рівні S24 FE, відсутність технології адаптивної частоти оновлення означає, що дисплей може бути не настільки ефективним в керуванні енергоспоживанням при тривалому використанні.

Камера

Любителі фотографії повинні оцінити універсальне налаштування камери Galaxy S24 FE, яка включає основну ширококутну камеру на 50 МП, надширококутний об’єктив на 12 МП і телеоб’єктив на 8 МП з 3-кратним оптичним зумом. Як фронтальна використовується камера на 10 МП, що відмінно підходить для селфі і відеодзвінків.

Такий набір об’єктивів камери ідеально підходить для широкого спектру сценаріїв зйомки, позиціонуючи його оптимальним підбором.

Включення таких функцій у додаток камери, як нічний режим і запис відео Super Steady, ще більше підвищують привабливість камери як інструмент створення високоякісних фотографій і відео за різних умов освітлення.

Galaxy A55 отримав хороший набір об’єктивів камери, але йому не вистачає телеоб’єктиву, як у S24 FE.

Його основна камера на 50 МП добре працює в більшості умов освітлення, а надширококутний об’єктив на 12 МП корисний для зйомки ширших сцен, але макрокамера на 5 МП, хоч і зручна у використанні, не додає такої цінності, як телеоб’єктив, тим самим програючи в універсальності застосування в руках серйозніших фотографів.

З іншого боку, за створення селфі тут відповідає фронтальна камера на 32 МП, що забезпечує чіткі та природні зображення.

Зрештою, наявність телеоб’єктива в S24 FE, мабуть, сприяє більш широкому діапазону застосування камери в цілому. У цьому плані Galaxy A55 не вистачає оптичного масштабування телеоб’єктива.

Продуктивність

В основі апаратної частини Galaxy S24 FE, що випускається для європейського ринку, лежить чіпсет Exynos 2400e (4 нм). Це варіант стандартного Exynos 2400, на якому працюють Galaxy S24 та S24+, хоча, ймовірно, він трохи менш продуктивний.

З іншого боку, Exynos 1480, на якому базується апаратна частина Galaxy A55, також можна вважати ефективним і потужним для виконання повсякденних завдань, проте він може не відповідати продуктивності S24 FE в більш вимогливих випадках використання, таких як ігри або інтенсивна багатозадачність.

Акумулятор та заряджання

Для автономної роботи Galaxy S24 FE використовує акумулятор ємністю 4700 мАг. Він трохи менший у порівнянні з акумулятором Galaxy A55 ємністю 5000 мАг. В результаті чого останній повинен забезпечувати найкращий час автономної роботи.

Що стосується зарядки, обидва смартфони використовують зарядні пристрої потужністю до 25 Вт, але в комплект постачання вони не входять. За словами Samsung, використовуючи сумісний зарядний блок можете зарядити акумулятор Galaxy S24 FE до 50% за 30 хвилин.

На додаток до цього, S24 FE підтримує бездротове заряджання та зворотне бездротове заряджання, недоступні для A55.

Програмне забезпечення

Обидва смартфони працюють на Android 14 в програмній оболонці One UI 6.1, але Galaxy A55 позбавлений функцій штучного інтелекту Galaxy AI.

Тим часом, у S24 FE є повний набір функцій штучного інтелекту від Samsung, включаючи Circle to Search (“Коло пошуку”).

Більш того, Samsung обіцяє сім років оновлень ОС та безпеки для S24 FE. Це значне покращення порівняно з чотирма роками оновлень ОС та п’ятьма роками виправлень безпеки, які отримає Galaxy A55.

Наша думка

За своїми функціональними можливостями обидва смартфони є сильними варіантами середнього класу.

Galaxy S24 FE відрізняється чудовим налаштуванням камери, адаптивним дисплеєм і довгостроковою підтримкою програмного забезпечення.

Тим не менш, Galaxy A55 як і раніше пропонує високу продуктивність, відмінну якість складання та нижчу ціну.

В кінцевому рахунку, Galaxy A55 – це універсальний апарат середнього класу, але якщо стоїть завдання вибрати більш багатофункціональний пристрій з розширеною підтримкою програмного забезпечення та розширеними можливостями камери, Galaxy S24 FE може стати потрібним варіантом.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: Samsung
  • Останні записи

    Чому новий Galaxy S25 Ultra буде кращим за новий iPhone 16 Pro Max

    Близько місяця тому повідомляли про новий дизайн Galaxy S25 Ultra, збільшений до 6,9'' дисплеї та інші зміни…

    02.10.2024

    Названо головний недолік прототипів складаних iPhone

    З'явилися нові відомості про те, що Apple все ще зазнає труднощів із розробкою та запуском…

    02.10.2024

    Microsoft почне стягувати плату за оновлення Windows 10

    У жовтні 2025 року Microsoft почне стягувати плату за оновлення операційної системи Windows 10. Компанія…

    02.10.2024

    Повні характеристики флагманського Samsung Galaxy S25+ потрапили в мережу

    Популярний інсайдер Anthony розкрив повні характеристики флагманського смартфона Samsung Galaxy S25+. Детальніше Новинка буде оснащена…

    02.10.2024

    Новий Android 16 вийде в середині 2025 року

    У середині 2025 очікується випуск нової версії операційної системи Android під назвою Android 16, згідно…

    02.10.2024

    Стало відомо коли представлять новий iPhone SE та оновлений iPad Air

    Згідно з даними Марка Гурмана з Bloomberg, новий iPhone SE перейде на дизайн у стилі…

    02.10.2024