Смартфони

У яких випадках покупка дорогого смартфона виправдана

Share
Час читання: 3 хв.

В одній із моїх минулих статей я поділився своїм поглядом на те, чому не варто купувати дорогий смартфон. Почитавши коментарі до цієї статті і трохи подумавши, я прийшов до того, що є чимало аргументів на користь купівлі дорогого смартфона.

Дорого це скільки?

У статті про причини не купувати дорогий смартфон я спеціально не називав ціни, оскільки дорого та дешево – це поняття відносні. Дохід у всіх різний, саме на нього люди спираються, коли вирішують, що для них означає дорого. Смартфон вартістю кілька зарплат — це, безперечно, дорого. Крім щомісячного доходу, є ще таке поняття як фінансова подушка безпеки або просто заощадження, розмір яких також може визначити, де знаходиться та межа, після якої стає дорого.

Коли дохід відповідає бажанням, накопичення сформовані, а всі базові потреби вже закриті, буде цілком розумно купити смартфон за 50 і більше тисяч гривень, не витрачаючи час на вибір і не занурюючись у цю тему просто тому, що не хочеться. Якщо є можливість спробувати бути схожим з флагманським пристроєм без шкоди для особистих фінансів, то чому ні?

Дорожнеча і довговічність

Зрозуміло, висока ціна не гарантує довговічність, але в середньому дорожчі речі служать довше. А ще дорожчі моделі смартфонів зазвичай отримують оновлення протягом тривалішого терміну. Тому якщо передбачається, що смартфон прослужить не один рік, його вартість можна розділити на кількість років або місяців, протягом яких він буде використовуватися. Такий підхід допоможе зрозуміти, наскільки дорога покупка насправді.

Для орієнтира можна взяти термін використання попереднього смартфона, якому підбирається заміна. У результаті може вийти, що дорога модель насправді не така вже й дорога, якщо ціна за кожен місяць її використання виявиться несуттєвою. Зрозуміло, цей метод можна застосовувати до покупки різних речей. А ще цей метод добре описує одна відома цитата: “Я не настільки багатий, щоб купувати дешеві речі”.

Коли покупка дорогого смартфона стає розумною

Можна виділити кілька ознак, коли дороге придбання є розумним рішенням. Насамперед, це покупка не в кредит. Однак треба визнати, що є ситуації, коли товар можна взяти на виплат і безболісно закрити її в найкоротший термін, не переплативши.

Друга ознака того, що дорога покупка виправдана — це коли придбання відповідає особистим можливостям і не викликає найменшого дискомфорту з погляду фінансів. Купити, не дивлячись, а потім не шкодувати і гарантовано не мати проблем через таку покупку.

Третя ознака – відповідають вимогам функції та характеристики смартфона, а не його цінник чи бренд. Купувати хороший дизайн, стабільну та довговічну роботу — більш ніж раціонально. Купувати емблему яблука на корпусі свого смартфона – нерозумно абсолютно.

Коли можливості та бажання збігаються

Ідеально, коли покупець дорогого смартфона вже має високий рівень життя і робить дорогу покупку зовсім не для того, щоб зробити своє життя ще кращим. І не для того, щоб мати статусну річ. Статус – у голові. У цьому випадку дорога річ купується тільки для того, щоб скористатися тим, що подобається.

Більшість людей, які купують дорогі смартфони, не використовують їх можливості на 100%. Але є чимало по-справжньому вимогливих користувачів, які знають, що хочуть, і роблять дорогу покупку цілком свідомо.

Покупці дорогих смартфонів використовують їх можливості максимально. Одним потрібна максимальна продуктивність ігор, а високопродуктивний чіп можна зустріти тільки в дорогих моделях. Високоякісну камеру та якісний звук теж можна зустріти лише у найвищому ціновому сегменті. Є чимало людей, яким це потрібне для конкретної мети.

Тільки серед дорогих смартфонів є моделі із захистом від занурення під воду, а не лише від бризок. А смартфони зі складними корпусами та дисплеями ми ще довго не побачимо серед бюджетних моделей. Технологія гнучких дисплеїв у споживчому сегменті з’явилася нещодавно і поки що не є обов’язковим, але, безсумнівно, це дуже цікава технологія, яка може змінити те, чим будуть смартфони майбутнього.

Висновок

Якщо збігаються бажання та можливості стати власником максимально якісного, продуктивного, функціонального та інноваційного пристрою, то нераціональним вже може стати відмова від такої покупки виключно через якісь важкозрозумілі принципи. Все-таки життя одне.

З іншого боку, є світогляд, який називається одним простим словом – «достатньо». Якщо мені досить зовсім небагато для щастя, і це мій усвідомлений погляд на речі, то жити відповідно до цього світогляду більш ніж раціонально. І не обов’язково обирати щось одне, ці два протилежні погляди на світ можуть існувати одночасно. Головне, щоб не на шкоду, коли в руці iPhone останньої моделі, а холодильник порожній.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Nintendo Switch 2 вийде навесні 2025 року з магнітними джойконами і новим дизайном стіків

    У недавньому випуску іспанського подкасту Vandal Radio було розкрито нові подробиці про майбутню консоль Nintendo…

    28.09.2024

    Смарт-телевізори Samsung та LG роблять приховані скріншоти

    Популярні моделі смарт-телевізорів Samsung та LG таємно роблять скріншоти екрану, навіть коли користувач використовує їх…

    28.09.2024

    OpenAI планує збільшити вартість підписки на ChatGPT до $44

    OpenAI готується залучити $7 мільярдів у новому раунді фінансування, що може підвищити її оцінку до…

    28.09.2024

    Годинник Xiaomi Watch 2 випустили в новому кольорі

    На міжнародному ринку з'явилася нова версія розумного годинника Xiaomi Watch 2 у стильному кольорі Titan…

    28.09.2024

    VIVO випередила Samsung і Google у випуску Android 15 для флагманів

    Чудова новина для власників флагманських смартфонів VIVO – компанія першою серед великих брендів надала стабільні…

    28.09.2024

    Apple відмовляється від інвестицій в OpenAI

    Apple відмовилася від планів інвестувати в OpenAI, одного з провідних гравців у сфері штучного інтелекту,…

    28.09.2024