Смартфони

Вчені вигадали антибактеріальне скло для смартфонів

Share

Інженери з компанії Corning (виробник скла Gorilla Glass), іспанського Каталонського інституту досліджень (ICREA) та Інституту фотонних наук (ICFO) розробили нове покриття для скла смартфонів, яке може самостійно вбивати бактерії. Винахід отримав назву «прозора наноструктурована мідна поверхня» (TANCS).

Науці давно відомо про антибактеріальні властивості міді. Однак цей метал проводить електрику та непрозорий. Ні те, ні інше не є гарною якістю для чогось, що покриватиме сенсорний екран.

Вчені змогли зробити так, щоб мідь стала прозорою і не проводила струму, але при цьому зберегла свою властивість знищувати бактерії при контакті. Спочатку інженери нанесли на скло від Corning Gorilla Glass мідну плівку завтовшки 3,5 нанометра. Потім матеріал піддавали термічного випалу – його нагріли до 390 ºC і утримували за такої температури 10 хвилин, а потім охолоджували. Це призвело до того, що однорідна мідна плівка перетворилася на безліч окремих наночастинок міді, що рівномірно розташовані по всій поверхні скла.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Потім дослідники нанесли на скло водовідштовхувальні та масловідштовхувальні речовини, які в народі називають олеофобним покриттям.

Тестування показало, що створене скло здатне вбивати 99,9% бактерій золотистого стафілококу протягом двох годин. Вчені уточнили, що якщо користувач протиратиме таке скло спиртом двічі на день протягом двох років, мідні частинки не подінуться і продовжать знезаражувати поверхню екрану.

Наразі дослідники працюють над налагодженням масового виробництва антибактеріального скла. Їх планують використовувати у смартфонах, банкоматах та громадських касах самообслуговування із сенсорними екранами.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Apple представила нову функцію iOS 18, яка позбавить вас від захитування в автомобілі

    Компанія Apple представила першу хвилю нових функцій iOS 18, які з'являться пізніше цього року. Йдеться…

    17.05.2024

    Android 15 отримав значно більше функцій безпеки та конфіденційності

    Android 15 отримає більше функцій безпеки та конфіденційності, які мають краще захистити кінцевих користувачів. Протягом…

    16.05.2024

    Оперативна пам’ять смартфона: що це і на що вона впливає

    Сьогодні користувач, який вирішив купити новий телефон, вибирає відповідний із тисяч варіантів. Вони відрізняються за…

    16.05.2024

    Ігрова консоль Asus ROG Ally X може отримати 24 ГБ пам’яті LPDDR5X

    Представники видання The Verge нещодавно змогли особисто ознайомитися з майбутньою портативною ігровою консоллю Asus ROG…

    16.05.2024

    Ігрова консоль Nintendo Switch 2 перевершить Xbox Series S за якістю текстур

    Вважається, що у недалекому майбутньому портативний ігровий консолі Nintendo Switch 2 обсяг оперативної пам'яті типу…

    16.05.2024

    Microsoft анонсувала незвичайний геймпад-трансформер для Xbox

    На ньому можна розмістити всі компоненти у будь-якому порядку. Така можливість потрібна геймерам із обмеженими…

    16.05.2024