Вчені вигадали антибактеріальне скло для смартфонів

Вчені вигадали антибактеріальне скло для смартфонів
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Інженери з компанії Corning (виробник скла Gorilla Glass), іспанського Каталонського інституту досліджень (ICREA) та Інституту фотонних наук (ICFO) розробили нове покриття для скла смартфонів, яке може самостійно вбивати бактерії. Винахід отримав назву «прозора наноструктурована мідна поверхня» (TANCS).

Науці давно відомо про антибактеріальні властивості міді. Однак цей метал проводить електрику та непрозорий. Ні те, ні інше не є гарною якістю для чогось, що покриватиме сенсорний екран.

Вчені змогли зробити так, щоб мідь стала прозорою і не проводила струму, але при цьому зберегла свою властивість знищувати бактерії при контакті. Спочатку інженери нанесли на скло від Corning Gorilla Glass мідну плівку завтовшки 3,5 нанометра. Потім матеріал піддавали термічного випалу – його нагріли до 390 ºC і утримували за такої температури 10 хвилин, а потім охолоджували. Це призвело до того, що однорідна мідна плівка перетворилася на безліч окремих наночастинок міді, що рівномірно розташовані по всій поверхні скла.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Потім дослідники нанесли на скло водовідштовхувальні та масловідштовхувальні речовини, які в народі називають олеофобним покриттям.

Тестування показало, що створене скло здатне вбивати 99,9% бактерій золотистого стафілококу протягом двох годин. Вчені уточнили, що якщо користувач протиратиме таке скло спиртом двічі на день протягом двох років, мідні частинки не подінуться і продовжать знезаражувати поверхню екрану.

Наразі дослідники працюють над налагодженням масового виробництва антибактеріального скла. Їх планують використовувати у смартфонах, банкоматах та громадських касах самообслуговування із сенсорними екранами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

ДЖЕРЕЛОnewatlas.com

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.