Categories: Смартфони

Чому Android-смартфони копіюють виріз дисплея iPhone X

Share

Минуло трохи більше півроку з моменту презентації iPhone X. Зараз на прилавках магазинів електроніки, в інтернет-супермаркетах, в руках перехожих ми помічаємо все більше смартфонів з так званим горбом на верхній межі дисплея.

Більшість пристроїв не має відношення до Apple, але при першому погляді змушує згадати суперечливе дизайнерське рішення компанії з Купертіно.

Чому ж сумнівний хід став настільки популярним і копіюють його практично повсюдно?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Apple завжди задавала тренд

Так уже повелося, що багато рішень купертіновців підхоплюють і розвивають інші виробники електроніки. Саме в Apple вирішуються на революційні для свого часу рішення, а пізніше весь ринок наповнюється подібними девайсами.

Раніше на компанію Джобса орієнтувалися виробники комп’ютерів і ноутбуків, а зараз ще і розробники смартфонів, планшетів і аксесуарів. Саме iPhone змінив індустрію смартфонів і змусив багатьох виробників припинити випуск непоказних незграбних «цегли».

Ось, як виглядали смартфони до iPhone, і як почали виглядати після.

Не дивно, що багато виробників почали копіювати дизайн лицьової панелі смартфона з досить спірною «монобровою».

Китайці не хочуть втрачати нішу

Деякі аналітики вважають, що в Apple зважилися на досить суперечливий хід з додаванням «чубчика» для того, щоб смартфон хоч якось виділявся на тлі конкурентів.

Зараз більшість смартфонів складно розрізнити по фронтальній панелі, а незвичайний виріз робить девайс оригінальним. Саме тому купертіновці заборонили розробникам додатків приховувати і маскувати виступ у верхній частині дисплея.

Так новий iPhone X відразу став впізнаваним, його можна було легко відрізнити від китайських клонів і аналогів (перші кілька місяців). Навіть схематичне відображення iPhone X підкреслювало відмінність гаджета Apple.

Як же тоді продавати свої девайси, які при першому ж погляді відрізняються від нової «ікони стилю»? Чим заманювати дешевих людей, школярів і блондинок на мілині?

Ось так ринок заповнили десятки моделей з «чубчиком» різних форм і розмірів. Зверніть увагу, що дизайн і впізнаваний елемент скопіювали в основному виробники не першого ешелону, яким продажу на хвилі хайпа явно не завадять.

Безрамкові смартфони зараз в моді

Ще однією причиною копіювання «чубчика» є мода на безрамковість. У лінійці кожного бренду вже є кілька моделей з мінімальними рамками навколо дисплея. Для зменшення розмірів верхньої межі найпростіше зробити невеликий виступ для камери, динаміка і інших сенсорів.

Рік тому такий дизайн багато хто назвав би убогим, але після презентації iPhone X говорити таке язик не повертається.

Навіть лідер в «безрамковому» сегменті, Samsung, не може позбавити від верхньої рамки над дисплеєм. Можливо, незабаром і їм доведеться змиритися з «монобровою».

Камеру і динамік потрібно ховати

Якщо відкинути віяння моди і дизайнерські заморочки, розглядаючи смартфон з точки зору інженера-проектувальника, деякі елементи на передній панелі потрібно кудись розмістити.

Динамік під екраном виявився занадто невиразним, камера в кутку ще більше збивала з пантелику, елементи на нижній межі так взагалі виглядали инородно. Все це ми вже бачили у Xiaomi і інших виробників.

Жодне рішення з мінімальними рамками в верхній частині екрану так і не стало виглядати краще iPhone X.

У флагманському iPhone довелося розмістити інноваційний сканер Face ID, аналогів якому поки немає, а в інших смартфонах на «чубчик» уміщають лише фронтальну камеру, динамік і 1-2 сенсора, але навіть це поки неможливо реалізувати в міліметровій рамці.

Саме тому «монобровою» у всіх смартфонів вийшла різного розміру. Хтось обійшовся камерою і динаміком, хтось вмонтував туди пару об’єктивів для фронального боке, хтось ще і сенсори наближення і освітленості сховав.

У Google не стали відставати від тренда і додали підтримку «чубчика» на рівні системи. Так в Android P можна буде на програмному рівні відрегулювати розмір і положення виступу, щоб за нього не потрапляли елементи інтерфейсу.

Похвалити за індивідуальність можна лише розробників з Vivo. Їх безрамковий концепт Apex оснащений висувним модулем з фронтальною камерою. Наскільки таке рішення виявиться практичним можна буде судити лише після появи серійних екземплярів.

Поки ж нам залишається констатувати перехід в еру «чубчиків» і чекати вихід подібних моделей від прямих конкурентів Apple. А таких у нас всього один …

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: укр
  • Останні записи

    Європейський Союз встановив нові правила для iPadOS

    У понеділок антимонопольні органи ЄС назвали iPadOS, операційну систему Apple для планшетів, важливим цифровим фільтром…

    29.04.2024

    Новий ШІ-чіп Apple M4 можуть представити вже 7 травня разом з iPad Pro

    До цього часу компанії вдавалося тримати технічні дані планшетів у секреті. Однак, з огляду на…

    29.04.2024

    З’явилися подробиці про доступні камерофони Huawei nova 13 Pro та nova 13 Ultra

    Нові смартфони компанії Huawei, nova 13 Pro і nova 13 Ultra можуть отримати процесор Kirin…

    29.04.2024

    Huawei Pura 70 Ultra виявився майже на 100% зроблений із китайських компонентів

    Флагманський смартфон Huawei Pura 70 Ultra знову розібрали блогери — але цього разу не для…

    29.04.2024

    Що насправді впливає на швидкість роботи смартфона

    Вважають, що швидкість роботи смартфона безпосередньо залежить від продуктивності процесора та оптимізації, яку провів виробник.…

    29.04.2024

    Beats готується представити навушники Apple Beats Solo Buds та Solo 4

    Згідно з останнім витоком, компанія Apple планує випустити свої нові продукти під брендом Beats наступного…

    29.04.2024