Чому Android-смартфони копіюють виріз дисплея iPhone X

Минуло трохи більше півроку з моменту презентації iPhone X. Зараз на прилавках магазинів електроніки, в інтернет-супермаркетах, в руках перехожих ми помічаємо все більше смартфонів з так званим горбом на верхній межі дисплея.

Більшість пристроїв не має відношення до Apple, але при першому погляді змушує згадати суперечливе дизайнерське рішення компанії з Купертіно.

Чому ж сумнівний хід став настільки популярним і копіюють його практично повсюдно?

Apple завжди задавала тренд

1steve-jobs-pre-iphone-slide.jpg (31 KB)

Так уже повелося, що багато рішень купертіновців підхоплюють і розвивають інші виробники електроніки. Саме в Apple вирішуються на революційні для свого часу рішення, а пізніше весь ринок наповнюється подібними девайсами.

Раніше на компанію Джобса орієнтувалися виробники комп’ютерів і ноутбуків, а зараз ще і розробники смартфонів, планшетів і аксесуарів. Саме iPhone змінив індустрію смартфонів і змусив багатьох виробників припинити випуск непоказних незграбних «цегли».

2samsung-smart-phones.jpg (22 KB)

Ось, як виглядали смартфони до iPhone, і як почали виглядати після.

Не дивно, що багато виробників почали копіювати дизайн лицьової панелі смартфона з досить спірною «монобровою».

Китайці не хочуть втрачати нішу

Деякі аналітики вважають, що в Apple зважилися на досить суперечливий хід з додаванням «чубчика» для того, щоб смартфон хоч якось виділявся на тлі конкурентів.

Зараз більшість смартфонів складно розрізнити по фронтальній панелі, а незвичайний виріз робить девайс оригінальним. Саме тому купертіновці заборонили розробникам додатків приховувати і маскувати виступ у верхній частині дисплея.

Так новий iPhone X відразу став впізнаваним, його можна було легко відрізнити від китайських клонів і аналогів (перші кілька місяців). Навіть схематичне відображення iPhone X підкреслювало відмінність гаджета Apple.

3Apples-Next-Flagship-Is-The-iPhone-X-Not-The-iPhone-8.jpg (21 KB)

Як же тоді продавати свої девайси, які при першому ж погляді відрізняються від нової «ікони стилю»? Чим заманювати дешевих людей, школярів і блондинок на мілині?

Ось так ринок заповнили десятки моделей з «чубчиком» різних форм і розмірів. Зверніть увагу, що дизайн і впізнаваний елемент скопіювали в основному виробники не першого ешелону, яким продажу на хвилі хайпа явно не завадять.

Безрамкові смартфони зараз в моді

4notch-smartphone.jpg (43 KB)

Ще однією причиною копіювання «чубчика» є мода на безрамковість. У лінійці кожного бренду вже є кілька моделей з мінімальними рамками навколо дисплея. Для зменшення розмірів верхньої межі найпростіше зробити невеликий виступ для камери, динаміка і інших сенсорів.

Рік тому такий дизайн багато хто назвав би убогим, але після презентації iPhone X говорити таке язик не повертається.

Навіть лідер в «безрамковому» сегменті, Samsung, не може позбавити від верхньої рамки над дисплеєм. Можливо, незабаром і їм доведеться змиритися з «монобровою».

Камеру і динамік потрібно ховати

Якщо відкинути віяння моди і дизайнерські заморочки, розглядаючи смартфон з точки зору інженера-проектувальника, деякі елементи на передній панелі потрібно кудись розмістити.

Динамік під екраном виявився занадто невиразним, камера в кутку ще більше збивала з пантелику, елементи на нижній межі так взагалі виглядали инородно. Все це ми вже бачили у Xiaomi і інших виробників.

Жодне рішення з мінімальними рамками в верхній частині екрану так і не стало виглядати краще iPhone X.

У флагманському iPhone довелося розмістити інноваційний сканер Face ID, аналогів якому поки немає, а в інших смартфонах на «чубчик» уміщають лише фронтальну камеру, динамік і 1-2 сенсора, але навіть це поки неможливо реалізувати в міліметровій рамці.

Саме тому «монобровою» у всіх смартфонів вийшла різного розміру. Хтось обійшовся камерою і динаміком, хтось вмонтував туди пару об’єктивів для фронального боке, хтось ще і сенсори наближення і освітленості сховав.

5_ujz4ONpf6rKKfX3jR0jP8A.jpg (31 KB)

У Google не стали відставати від тренда і додали підтримку «чубчика» на рівні системи. Так в Android P можна буде на програмному рівні відрегулювати розмір і положення виступу, щоб за нього не потрапляли елементи інтерфейсу.

Похвалити за індивідуальність можна лише розробників з Vivo. Їх безрамковий концепт Apex оснащений висувним модулем з фронтальною камерою. Наскільки таке рішення виявиться практичним можна буде судити лише після появи серійних екземплярів.

Поки ж нам залишається констатувати перехід в еру «чубчиків» і чекати вихід подібних моделей від прямих конкурентів Apple. А таких у нас всього один …

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.