Смартфони

Який обсяг оперативної пам’яті у всіх моделях iPhone

Share

Яблучні девайси споживають системні ресурси економічніше за Android-смартфони, тому обсяг оперативної пам’яті в iPhone збільшується не так швидко, як у конкурентів. Останнім часом Apple стрімко нарощує обсяг ОЗП у нових моделях.

Від обсягу RAM залежить швидкість запуску і перемикання між додатками, а також скільки одночасно відкритих вкладок у браузері зможе підтримувати гаджет.

На презентаціях Apple не показує обсяг оперативної пам’яті iPhone. Ця інформація стає відома тільки за результатами різних стрес-тестів системи. Зараз розповімо, який обсяг ОЗП був у різних моделях iPhone.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

iPhone та iPhone 3G – 128 MB

Материнська плата iPhone 3G. Цікаво, що на той час лоток для SIM-карти був одним із найбільших елементів смартфона

У двох перших поколіннях iPhone використовувалися модулі LPDDR зі скромним об’ємом – 128 MB. Складно уявити, що 15-16 років тому цього вистачало для роботи ОС і базового набору додатків.

До моменту появи третьої моделі iPhone 3GS скромний обсяг “оперативки” давав про себе знати. Два перших покоління айфонів ледве справлялися з кількома додатками. Ніякої багатозадачності тоді не було, кожна програма заново запускалася при відкритті.

iPhone 3GS – 256 МБ

Ця модель стала єдиною, яка отримала модуль LPDDR на 256 MB. Подвоєння ОЗП і злегка оновлений процесор дали хороший приріст продуктивності смартфону. Тоді символ “S” у назві офіційно розшифровували як “Швидкість”.

До речі, у цьому поколінні смартфонів уперше з’явилася багатозадачність. Вона стала доступна з оновленням iOS 4.

iPhone 4 і iPhone 4s – 512 MB

В iPhone 4 купертинівці перейшли на процесори Apple Silicon і звичне сьогодні компонування елементів смартфона

Два наступні покоління смартфона отримали по 512 MB оперативної пам’яті. Перша “четвірка” оснащувалася модулем LPDDR, а “еска” отримала більш сучасний LPDDR2 модуль.

Невелика кількість вбудованих в iOS фішок і сервісів дозволяла обом апаратам добре справлятися з повсякденними завданнями. А однією з найвимогливіших ігор тоді була Infinity Blade.

iPhone 5/5s/5C та iPhone 6/6 Plus – 1 GB

У цих п’яти моделях використовувався модуль оперативної пам’яті об’ємом 1 GB. У моделях iPhone 5 і iPhone 5C цього вистачало для всіх завдань. Смартфони хоч і вийшли з інтервалом у рік, але мали однакову начинку. У них використовувалася пам’ять LPDDR2.

iPhone 5s став першим яблучним смартфоном із 64-бітовим мобільним ARM-процесором. А модуль пам’яті використовували LPDDR3-формату.

Для переробленого покоління “шісток” одного гігабайта ОЗП уже виявилося замало. І якщо базовий iPhone 6 певний час працював стерпно, то iPhone 6 Plus вже зі старту продажів страждав від нестачі пам’яті. Відображення картинки на екран зі збільшеною роздільною здатністю вимагало більше ресурсів.

iPhone 6s/6s Plus, iPhone SE, iPhone 7 та iPhone 8 – 2 GB

Системна плата iPhone 7

У цьому великому модельному ряду всі смартфони отримали по 2 GB оперативної пам’яті. Для моделей 6s/6s Plus це стало ковтком свіжого повітря. В iPhone 7 цього вистачало на всьому життєвому циклі моделі.

Для першого покоління компактного iPhone SE начинка від флагманського iPhone 6s стала справжньою гарматою.

Усі ці моделі отримали модуль стандарту LPDDR4. А бюджетна “вісімка”, що вийшла в один рік з iPhone X, теж отримала 2 GВпам’яті трохи оновленого стандарту LPDDR4X. Нестача ОЗП у цьому смартфоні відчувалася лише через пару років після виходу з установкою більш вимогливих версій iOS.

iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus, iPhone X/XR і iPhone SE другого покоління – 3 GB

Плата iPhone X, процесор Apple A11 з оперативною пам’яттю Samsung на чіпі

Ці смартфони отримали по 3 GB оперативної пам’яті. У моделі iPhone 7 Plus вперше з’явився здвоєний модуль камери, і додатковий обсяг пам’яті був необхідний для швидкого опрацювання знімків з пари матриць у портретному режимі. Застосовувався модуль стандарту LPDDR4.

Через рік флагманський iPhone X і фаблет 8 Plus теж отримали по 3 GB оперативної пам’яті, але вже використовувалися модулі LPDDR4X.

Таку саму пам’ять встановлювали в більш доступний iPhone XR і оновлений iPhone SE другого покоління. На обидва смартфони ще можна встановити iOS 17. Якщо компактніший SE почувається нормально, то більшому XR вже дуже важко.

iPhone XS/XS Max, iPhone 11/11 Pro/11 Pro Max, iPhone 12/12 mini, iPhone 13/13 mini та iPhone SE 3-го покоління – 4 GB

Всі ці моделі, які були представлені з 2018 по 2021 роки отримали однакові модулі LPDDR4X об’ємом 4 GB. Насилу справляються з повсякденними завданнями лише найстаріші iPhone XS/XS Max. Але тут, найімовірніше, проблема не в обсязі пам’яті, а в потужності процесора.

Наступній за віком 11-ій лінійці продуктивності вистачить ще на рік-півтора. А власникам свіжіших iPhone 12/12 mini, iPhone 13/13 mini переживати ще рано.

iPhone 12 Pro/12 Pro Max, iPhone 13 Pro/13 Pro Max, iPhone 14/14 Plus, iPhone 14 Pro/14 Pro Max і iPhone 15/15 Plus – 6 GB

Ці смартфони оснащуються ОЗП об’ємом 6 GB. У поколіннях “двінашок”, “тринашок” і в базових iPhone 14 використовується пам’ять стандарту LPDDR4X, а в 14 Pro і базових iPhone 15 – більш сучасні модулі LPDDR5.

Продуктивність усіх цих пристроїв на висоті. Брак потужності процесора або обсягу оперативної пам’яті не відчувається навіть у моделях 12 Pro.

iPhone 15 Pro/15 Pro Max – 8 GB

Флагманські смартфони 2023 року отримали не тільки новіший 3-нанометровий процесор Apple A17 Pro, а й збільшений обсяг оперативної LPDDR5-пам’яті – 8GB.

Найімовірніше, це новий стандарт на кілька років уперед, і наступні покоління оснащуватимуться такою самою або злегка поліпшеною начинкою.

Ось так за кілька років купертинівці наростили використовуваний обсяг ОЗП і практично зрівнялися із середньостатистичними смартфонами на Android.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: iPhone
  • Останні записи

    Новий чіп Apple M4 показує дуже високу продуктивність

    Apple робить щось шалене зі своїм новим чіпом M4. Хоча ми звикли бачити, як нові…

    13.05.2024

    1600-річний камінь із загадковим написом знайшли в англійському саду

    Чоловік в Англії, що пропалює свій сад, зробив унікальне відкриття. Він знайшов старий камінь із…

    13.05.2024

    Опубліковано зображення першого ноутбука на Snapdragon X Plus

    У мережі з'явилися якісні зображення ноутбука Lenovo IdeaPad Slim 5, побудованого на базі процесора Qualcomm…

    13.05.2024

    Що відомо про iPhone 16 Pro: характеристики, ціна, дата виходу

    Численні інсайди вказують на те, що в цьому поколінні найочікуваніший флагман отримає новий дизайн, збільшений…

    13.05.2024

    Нові iPad Pro отримають лише одну камеру: чому Apple відмовилася від ширококутної камери

    Нещодавнє оновлення iPad Pro стало одним із найбільш значущих за останні роки: яблучні планшети отримали передові процесори…

    13.05.2024

    OnePlus 13 і OnePlus 13R отримають різний дизайн

    На початку цього року китайська компанія OnePlus випустила на світовий ринок свій новий флагманський смартфон…

    13.05.2024