Який обсяг оперативної пам’яті у всіх моделях iPhone

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Яблучні девайси споживають системні ресурси економічніше за Android-смартфони, тому обсяг оперативної пам’яті в iPhone збільшується не так швидко, як у конкурентів. Останнім часом Apple стрімко нарощує обсяг ОЗП у нових моделях.

Від обсягу RAM залежить швидкість запуску і перемикання між додатками, а також скільки одночасно відкритих вкладок у браузері зможе підтримувати гаджет.

На презентаціях Apple не показує обсяг оперативної пам’яті iPhone. Ця інформація стає відома тільки за результатами різних стрес-тестів системи. Зараз розповімо, який обсяг ОЗП був у різних моделях iPhone.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

iPhone та iPhone 3G – 128 MB

Материнська плата iPhone 3G. Цікаво, що на той час лоток для SIM-карти був одним із найбільших елементів смартфона

У двох перших поколіннях iPhone використовувалися модулі LPDDR зі скромним об’ємом – 128 MB. Складно уявити, що 15-16 років тому цього вистачало для роботи ОС і базового набору додатків.

До моменту появи третьої моделі iPhone 3GS скромний обсяг “оперативки” давав про себе знати. Два перших покоління айфонів ледве справлялися з кількома додатками. Ніякої багатозадачності тоді не було, кожна програма заново запускалася при відкритті.

iPhone 3GS – 256 МБ

Ця модель стала єдиною, яка отримала модуль LPDDR на 256 MB. Подвоєння ОЗП і злегка оновлений процесор дали хороший приріст продуктивності смартфону. Тоді символ “S” у назві офіційно розшифровували як “Швидкість”.

До речі, у цьому поколінні смартфонів уперше з’явилася багатозадачність. Вона стала доступна з оновленням iOS 4.

iPhone 4 і iPhone 4s – 512 MB

В iPhone 4 купертинівці перейшли на процесори Apple Silicon і звичне сьогодні компонування елементів смартфона

Два наступні покоління смартфона отримали по 512 MB оперативної пам’яті. Перша “четвірка” оснащувалася модулем LPDDR, а “еска” отримала більш сучасний LPDDR2 модуль.

Невелика кількість вбудованих в iOS фішок і сервісів дозволяла обом апаратам добре справлятися з повсякденними завданнями. А однією з найвимогливіших ігор тоді була Infinity Blade.

iPhone 5/5s/5C та iPhone 6/6 Plus – 1 GB

У цих п’яти моделях використовувався модуль оперативної пам’яті об’ємом 1 GB. У моделях iPhone 5 і iPhone 5C цього вистачало для всіх завдань. Смартфони хоч і вийшли з інтервалом у рік, але мали однакову начинку. У них використовувалася пам’ять LPDDR2.

iPhone 5s став першим яблучним смартфоном із 64-бітовим мобільним ARM-процесором. А модуль пам’яті використовували LPDDR3-формату.

Для переробленого покоління “шісток” одного гігабайта ОЗП уже виявилося замало. І якщо базовий iPhone 6 певний час працював стерпно, то iPhone 6 Plus вже зі старту продажів страждав від нестачі пам’яті. Відображення картинки на екран зі збільшеною роздільною здатністю вимагало більше ресурсів.

iPhone 6s/6s Plus, iPhone SE, iPhone 7 та iPhone 8 – 2 GB

Системна плата iPhone 7

У цьому великому модельному ряду всі смартфони отримали по 2 GB оперативної пам’яті. Для моделей 6s/6s Plus це стало ковтком свіжого повітря. В iPhone 7 цього вистачало на всьому життєвому циклі моделі.

Для першого покоління компактного iPhone SE начинка від флагманського iPhone 6s стала справжньою гарматою.

Усі ці моделі отримали модуль стандарту LPDDR4. А бюджетна “вісімка”, що вийшла в один рік з iPhone X, теж отримала 2 GВпам’яті трохи оновленого стандарту LPDDR4X. Нестача ОЗП у цьому смартфоні відчувалася лише через пару років після виходу з установкою більш вимогливих версій iOS.

iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus, iPhone X/XR і iPhone SE другого покоління – 3 GB

Плата iPhone X, процесор Apple A11 з оперативною пам’яттю Samsung на чіпі

Ці смартфони отримали по 3 GB оперативної пам’яті. У моделі iPhone 7 Plus вперше з’явився здвоєний модуль камери, і додатковий обсяг пам’яті був необхідний для швидкого опрацювання знімків з пари матриць у портретному режимі. Застосовувався модуль стандарту LPDDR4.

Через рік флагманський iPhone X і фаблет 8 Plus теж отримали по 3 GB оперативної пам’яті, але вже використовувалися модулі LPDDR4X.

Таку саму пам’ять встановлювали в більш доступний iPhone XR і оновлений iPhone SE другого покоління. На обидва смартфони ще можна встановити iOS 17. Якщо компактніший SE почувається нормально, то більшому XR вже дуже важко.

iPhone XS/XS Max, iPhone 11/11 Pro/11 Pro Max, iPhone 12/12 mini, iPhone 13/13 mini та iPhone SE 3-го покоління – 4 GB

Всі ці моделі, які були представлені з 2018 по 2021 роки отримали однакові модулі LPDDR4X об’ємом 4 GB. Насилу справляються з повсякденними завданнями лише найстаріші iPhone XS/XS Max. Але тут, найімовірніше, проблема не в обсязі пам’яті, а в потужності процесора.

Наступній за віком 11-ій лінійці продуктивності вистачить ще на рік-півтора. А власникам свіжіших iPhone 12/12 mini, iPhone 13/13 mini переживати ще рано.

iPhone 12 Pro/12 Pro Max, iPhone 13 Pro/13 Pro Max, iPhone 14/14 Plus, iPhone 14 Pro/14 Pro Max і iPhone 15/15 Plus – 6 GB

Ці смартфони оснащуються ОЗП об’ємом 6 GB. У поколіннях “двінашок”, “тринашок” і в базових iPhone 14 використовується пам’ять стандарту LPDDR4X, а в 14 Pro і базових iPhone 15 – більш сучасні модулі LPDDR5.

Продуктивність усіх цих пристроїв на висоті. Брак потужності процесора або обсягу оперативної пам’яті не відчувається навіть у моделях 12 Pro.

iPhone 15 Pro/15 Pro Max – 8 GB

Флагманські смартфони 2023 року отримали не тільки новіший 3-нанометровий процесор Apple A17 Pro, а й збільшений обсяг оперативної LPDDR5-пам’яті – 8GB.

Найімовірніше, це новий стандарт на кілька років уперед, і наступні покоління оснащуватимуться такою самою або злегка поліпшеною начинкою.

Ось так за кілька років купертинівці наростили використовуваний обсяг ОЗП і практично зрівнялися із середньостатистичними смартфонами на Android.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.