Фахівці назвали 10 головних функцій Android 15

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Прийдешній апдейт ОС Android перебуває в активній розробці. Google випустила дві збірки Developer Preview, в яких регулярно знаходять нові функції. Розповідаємо про найцікавіші поліпшення для операційки, виявлені ентузіастами.

Реклама

Супутниковий зв’язок

В ОС з’являться компоненти, що забезпечують зв’язок через супутник. Зазвичай цю опцію вмикають у надзвичайних ситуаціях, коли користувач перебуває поза зоною дії стільникової мережі. Але Android 15 дасть змогу надсилати повідомлення в такий спосіб у будь-яких умовах, причому не тільки для виклику екстрених служб.

У бета-версії застосунку Google Messages знайшли прихований опис функції. Вказується, що для оптимального сигналу потрібно бути на відкритому просторі з чистим небом. Підтримується обмін SMS, MMS і RCS, але не можна надсилати фото і відео. При цьому спілкуватися супутниковим зв’язком вийде з усіма. А підключатися до нього пристрій зможе автоматично, коли недоступна стільникова або Wi-Fi-мережа.

Архівація програм

Ця фішка допоможе звільнити сховище від рідко використовуваних додатків, зберігши призначені для користувача дані. Після архівування на робочому столі залишається лише іконка утиліти, а її розмір значно скорочується. Наприклад, у випадку з Uber обсяг зайнятого місця зменшується з 387 до 18 МБ. Програму в будь-який момент легко відновити через Google Play, після чого вона повернеться в початковий стан. Не доведеться входити у свій акаунт заново і вносити інші відомості.

Режим веб-камери

В Android 15 впровадять опцію, що дає змогу використовувати смартфон як веб-камеру для ПК. За допомогою механізму DeviceAsWebcam гаджет реєструється комп’ютером як USB-відеопристрій UVC. Це стандартний формат для більшості веб-камер. Вибрати відповідний варіант підключення можна буде в налаштуваннях USB на телефоні, де активується передача файлів, модем і не тільки.

Панель регулювання гучності

Розширене меню параметрів гучності отримало редизайн. Інтерфейс тепер більше відповідає дизайн-коду Material You, а слайдери укрупнили для зручного влучання по них. Під час налаштування відображаються анімації та відсоток гучності. Ще є перемикач просторового аудіо та кнопка вибору джерела звуку. Можна швидко під’єднатися до бездротових колонок та інших аксесуарів. Натискання на будь-яку іконку параметрів (будильника, мультимедіа тощо) вимикає їхній звук.

Передача аудіо та сповіщення

У системному розділі “Підключені пристрої” з’явився пункт “Передача аудіо”, за рахунок якого активується функція Auracast. З нею легко транслювати звук на кілька навушників і колонок одночасно. Допрацювали і меню Bluetooth у шторці швидких налаштувань. Натиснувши на відповідний ярлик, можна вивести список недавно сполучених гаджетів. Повідомлення зробили розумнішими: коли з одного джерела надходить безліч повідомлень поспіль, система знижує число звукових сповіщень. Така опція доступна не тільки для месенджерів, а й будь-яких додатків.

Максимальна частота оновлення в іграх

Зараз Android за замовчуванням обмежує частоту оновлення дисплея в іграх до 60 fps. Щоб обійти обмеження, розробникам доводиться впроваджувати підтримку 90, 120 або 144 Гц для кожної моделі смартфона вручну. В Android 15 проблему виправлять: на рівні ОС дозволять вмикати підвищену герцовку, що спростить доступ до цієї опції на будь-якому пристрої. Творцям ігор не потрібно буде адаптувати свій софт для окремих телефонів.

Запис екрана і поліпшення для складних пристроїв

Функція “Запис екрана” дасть змогу вибірково записувати вміст тільки одного додатка, а не всієї системи (зазначимо, що опція вже доступна в Android 14 Beta на апаратах Google Pixel). Для розкладних гаджетів додали корисне нововведення, яке раніше дебютувало в прошивках деяких вендорів. Тепер дії на великому екрані безшовно переносяться на зовнішній дисплей під час закриття пристрою. Крім того, в операційці нативно підтримується постійна панель завдань внизу, яка не зникає під час взаємодії з ПЗ.

P.S.: Коли цей матеріал готувався, стало відомо про ще одне цікаве нововведення для Android 15: у наступній версії системи з’явиться повноцінний режим десктопа.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Митник Михайло
Митник Михайлоhttp://itechua.com/
Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: