Фахівці назвали 10 головних функцій Android 15

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Прийдешній апдейт ОС Android перебуває в активній розробці. Google випустила дві збірки Developer Preview, в яких регулярно знаходять нові функції. Розповідаємо про найцікавіші поліпшення для операційки, виявлені ентузіастами.

Реклама

Супутниковий зв’язок

В ОС з’являться компоненти, що забезпечують зв’язок через супутник. Зазвичай цю опцію вмикають у надзвичайних ситуаціях, коли користувач перебуває поза зоною дії стільникової мережі. Але Android 15 дасть змогу надсилати повідомлення в такий спосіб у будь-яких умовах, причому не тільки для виклику екстрених служб.

У бета-версії застосунку Google Messages знайшли прихований опис функції. Вказується, що для оптимального сигналу потрібно бути на відкритому просторі з чистим небом. Підтримується обмін SMS, MMS і RCS, але не можна надсилати фото і відео. При цьому спілкуватися супутниковим зв’язком вийде з усіма. А підключатися до нього пристрій зможе автоматично, коли недоступна стільникова або Wi-Fi-мережа.

Архівація програм

Ця фішка допоможе звільнити сховище від рідко використовуваних додатків, зберігши призначені для користувача дані. Після архівування на робочому столі залишається лише іконка утиліти, а її розмір значно скорочується. Наприклад, у випадку з Uber обсяг зайнятого місця зменшується з 387 до 18 МБ. Програму в будь-який момент легко відновити через Google Play, після чого вона повернеться в початковий стан. Не доведеться входити у свій акаунт заново і вносити інші відомості.

Режим веб-камери

В Android 15 впровадять опцію, що дає змогу використовувати смартфон як веб-камеру для ПК. За допомогою механізму DeviceAsWebcam гаджет реєструється комп’ютером як USB-відеопристрій UVC. Це стандартний формат для більшості веб-камер. Вибрати відповідний варіант підключення можна буде в налаштуваннях USB на телефоні, де активується передача файлів, модем і не тільки.

Панель регулювання гучності

Розширене меню параметрів гучності отримало редизайн. Інтерфейс тепер більше відповідає дизайн-коду Material You, а слайдери укрупнили для зручного влучання по них. Під час налаштування відображаються анімації та відсоток гучності. Ще є перемикач просторового аудіо та кнопка вибору джерела звуку. Можна швидко під’єднатися до бездротових колонок та інших аксесуарів. Натискання на будь-яку іконку параметрів (будильника, мультимедіа тощо) вимикає їхній звук.

Передача аудіо та сповіщення

У системному розділі “Підключені пристрої” з’явився пункт “Передача аудіо”, за рахунок якого активується функція Auracast. З нею легко транслювати звук на кілька навушників і колонок одночасно. Допрацювали і меню Bluetooth у шторці швидких налаштувань. Натиснувши на відповідний ярлик, можна вивести список недавно сполучених гаджетів. Повідомлення зробили розумнішими: коли з одного джерела надходить безліч повідомлень поспіль, система знижує число звукових сповіщень. Така опція доступна не тільки для месенджерів, а й будь-яких додатків.

Максимальна частота оновлення в іграх

Зараз Android за замовчуванням обмежує частоту оновлення дисплея в іграх до 60 fps. Щоб обійти обмеження, розробникам доводиться впроваджувати підтримку 90, 120 або 144 Гц для кожної моделі смартфона вручну. В Android 15 проблему виправлять: на рівні ОС дозволять вмикати підвищену герцовку, що спростить доступ до цієї опції на будь-якому пристрої. Творцям ігор не потрібно буде адаптувати свій софт для окремих телефонів.

Запис екрана і поліпшення для складних пристроїв

Функція “Запис екрана” дасть змогу вибірково записувати вміст тільки одного додатка, а не всієї системи (зазначимо, що опція вже доступна в Android 14 Beta на апаратах Google Pixel). Для розкладних гаджетів додали корисне нововведення, яке раніше дебютувало в прошивках деяких вендорів. Тепер дії на великому екрані безшовно переносяться на зовнішній дисплей під час закриття пристрою. Крім того, в операційці нативно підтримується постійна панель завдань внизу, яка не зникає під час взаємодії з ПЗ.

P.S.: Коли цей матеріал готувався, стало відомо про ще одне цікаве нововведення для Android 15: у наступній версії системи з’явиться повноцінний режим десктопа.

 

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ