Топ-10 найкращих компактних смартфонів на початок 2024 року

Топ-10 найкращих компактних смартфонів на початок 2024 року
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З моменту свого створення мобільний телефон зазнав багатьох змін. Перші пристрої являли собою величезні та важкі апарати, але з розвитком технологій поступово стали ставати легшими та компактнішими. З появою смартфонів справи пішли у протилежному напрямку, до збільшення розмірів та ваги. Пов’язано це з тим, що на перший план вийшло споживання контенту, а реальні телефонні дзвінки стали другорядною функцією. Так. наприклад, iPhone 6 2014 з діагоналлю 4,7 дюйма в той час вважався величезним, проте iPhone SE такого ж розміру тепер вважається дуже маленьким.

На даний момент сучасних смартфонів на Android або iOS з дисплеєм менше 5,5 дюймів немає. Більшість варіантів пропонованих компактних пристроїв коливаються не більше 6 дюймів.

Розглянуті в цій публікації варіанти – це не тільки смартфони класичного типу, але й складні моделі, які у складеному вигляді займають приблизно половину звичайного розміру.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

1. Google Pixel 7a – лучший маленький смартфон в целом

Pixel 7a – найменший смартфон від компанії Google із діагоналлю екрану 6,1 дюйма. І хоча він не такий вже й малий, але в порівнянні з рештою ринку його можна вважати компактним.

Апаратну частину 7a очолює той же чіпсет Tensor G2, що і у Pixel 7 і 7 Pro, тому продуктивність цього гаджета дуже хороша для цінової категорії. Дисплей має частоту оновлення 90 Гц, відмінні кути огляду та відображає якісну та чітку картинку, наповнену яскравими, контрастними кольорами. Надійність пристрою забезпечується захистом від впливу води та пилу IP67.

Смартфон отримав непоганий набір сенсорів камери, де в якості основного виступає об’єктив з роздільною здатністю 64 МП. Камера дозволяє створювати якісні фото багато в чому завдяки функціоналу постобробки зображень.

Смартфон заряджається досить повільно, має пластикову задню панель, але в іншому це виключно компактний гаджет.

2. iPhone 15 Pro – лучший маленький iPhone.

iPhone 15 Pro з екраном 6,1 дюйма – не найменший смартфон Apple. Він пропонує найкращий баланс між компактним дизайном та характеристиками преміум-класу. Тут є майже все, що можна знайти в набагато більшому iPhone 15 Pro Max, включаючи найвищу продуктивність чіпсету Apple A17 Pro. Камери пристрою здатні створювати фотографії найкращої якості, а відзняті відео перевершують практично будь-який Android-смартфон.

Користуватися екраном смартфона з частотою 120 Гц одне задоволення, а Dynamic Island дуже корисне функціональне доповнення, здатне працювати з багатьма сторонніми програмами. На додаток до цього, апарат реалізований у новому титановому дизайні (міцному та легкому) та отримав довгоочікуваний порт USB-C.

Дещо розчаровує поєднання середнього часу автономної роботи і повільної зарядки, і це при тому, що iPhone 15 Pro коштує недешево. Поряд із цим варіантом також можна розглянути і звичайний iPhone 15, який також має дисплей 6,1 дюйма.

3. Asus Zenfone 10 – найкращі характеристики та час автономної роботи.

Незважаючи на тенденцію до збільшення розмірів, компанія Asus випускала смартфони меншого розміру аж до 2023 року, доки не вийшов у продаж Zenfone 11 Ultra. Тому останньою версією компактного смартфона цього виробника став Zenfone 10.

Він оснащений потужним енергоефективним чіпсетом Snapdragon 8 Gen 2, що в поєднанні з акумулятором невеликої ємності смартфона показав дуже добрий час автономної роботи. Потужний OLED-дисплей з діагоналлю 5,9 дюйма та високою частотою оновлення 144 Гц (тільки для ігор, інакше максимум 120 Гц), а також цікавий дизайн корпусу, виконаного з текстурованого пластику – представляють найбільш яскраві характеристики цього пристрою.

На жаль, для цього апарата виробник передбачив лише дворічне оновлення ОС Android.

4. Motorola Razr 40 Ultra – найкращий маленький складаний смартфон.

Razr 40 Ultra – це чудовий складний смартфон маленького розміру. Незважаючи на те, що основний дисплей має діагональ 6,9 дюйми, діагональ його зовнішнього дисплея складає всього 3,6 дюйми. У поєднанні з дуже солідним часом автономної роботи та ступенем захисту від води та пилу за стандартом IP52 – це відмінний універсал.

Апаратна частина тут базується на вже старому чіпсеті Snapdragon 8+ Gen 1, але продуктивність пристрою, як і раніше, дуже хороша. І, незважаючи на деякі недоліки зовнішнього екрану, підхід Motorola до Android-смартфонів є одним із найкращих.

Слабким місцем пристрою є камери, а Android 16 – остання основна версія, яку отримає користувач у ході майбутніх оновлень. Тим не менш, на даний момент Razr 40 Ultra, як і раніше, залишається кращою складною моделлю.

5. Samsung Galaxy Z Flip 5 – лучший маленький смартфон Samsung.

Galaxy Z Flip 5, можливо, не найкраща розкладачка, яку можна придбати, але це, як і раніше, один з найкращих компактних смартфонів. Його ключовою відмінністю від Razr 40 Ultra є менший зовнішній дисплей розміром 3,4 дюйми, крім того, Samsung обмежила кількість програм, які можна запускати на пристрої. В результаті користувачеві доведеться частіше використовувати основний дисплей з діагоналлю 6,7 дюйма, хоча обидві панелі OLED виглядають чудово.

Продуктивність – це одна з областей, в якій Samsung має перевагу над Motorola: смартфон Z Flip 5 оснащений покращеною версією Snapdragon 8 Gen 2. Він забезпечує дійсно чудову продуктивність, але ємність акумулятора готова забезпечити не більше одного дня автономної роботи, а процес зарядки можна назвати гнітюче повільним. Оболонка Samsung One UI поверх ОС Android виглядає дуже інтуїтивно зрозумілою, з кількома корисними програмними функціями спеціально розробленими для зовнішнього екрану. Разом з тим, для цього пристрою Samsung передбачила чотири роки оновлень Android.

6. Google Pixel 8 – найкращий смартфон з акуратним модулем камери.

Pixel 8 – дуже хороший компактний смартфон, але зростання цін останнього часу означає, що цей гаджет явно вийшов із зручного співвідношення ціни та якості. Поряд з більшим Pixel 8 Pro тут ми отримуємо кращі можливості камери для сценарію використання “наведи та знімай”.

Лицьову панель пристрою представляє 6,2-дюймовий OLED-дисплей з можливістю розблокування по обличчю, що надає відмінну альтернативу вбудованому датчику відбитків пальців.

Власний чіпсет Google Tensor G3, що використовується в гаджеті, підтримує кілька корисних функцій редагування фотографій і відео. Продуктивність пристрою дуже вражає, хоча для збільшення часу автономної роботи енергоефективності недостатньо. Окремо розчаровує наявність лише заряджання потужністю 27 Вт.

Виробник Pixel 8 передбачив сім років оновлень Android.

7. iPhone 13 Mini – чудовий невеликий смартфон.

Apple перестала випускати свої пристрої серії Mini з 2021 року, але тривала підтримка програмного забезпечення компанії означає, що 13 Mini, як і раніше, залишається чудовим компактним варіантом.

Його 5,4-дюймовий дисплей менше, ніж у більшості смартфонів, розглянутих у цій публікації, хоча він і не має високої частоти оновлення. Чіп Apple A15 Bionic залишається надзвичайно потужним, а камери чудовими. 13 Mini значно менше, ніж навіть iPhone 15 Pro. Проте більш старшій версії смартфон поступається часом автономної роботи.

8. Sony Xperia 5 V – вузький та компактний.

Sony Xperia 5 V – гарний та унікальний смартфон: у нього більш вузький та високий дисплей, ніж у інших апаратів – співвідношення сторін 21:9. Саме таке співвідношення сторін використовується в кіноіндустрії, а тому на такому екрані зручно дивитися фільми та телепередачі в повноекранному режимі в альбомній орієнтації.

Смартфон дуже тонкий і має привабливий незграбний утилітарний вигляд, якого немає в інших пристроїв. На відміну від інших смартфонів, Xperia 5 V надає детальний контроль та використання кількох спеціальних програм для камери,

9. Samsung Galaxy Z Flip 4 – чудовий компактний смартфон.

Компанія Samsung значно збільшила зовнішній дисплей Z Flip 5, що не є значним перетворенням пристрою порівняно з попередником. Для тих, кого влаштовує менший 1,9-дюймовий зовнішній дисплей смартфона, який використовується для більш базових функцій (включаючи селфі за допомогою основної камери), Z Flip 4 може стати чудовим вибором для добірки компактного смартфона.

Його флагманські характеристики 2022 року, як і раніше, дуже хороші навіть для початку 2024 року. Апаратну частину пристрою очолює чіпсет Snapdragon 8+ Gen 1, сам гаджет має тривалий час автономної роботи та чудову основну камеру. Інтерфейс користувача One UI містить кілька дійсно корисних функцій на базі ОС Android, а Samsung гарантує оновлення ОС до 2026 року.

Незважаючи на видиму складку, основний 6,7-дюймовий дисплей із частотою 120 Гц також чудовий. І знову у смартфоні засмучує повільна зарядка потужністю 25 Вт. а також із мінусів можна відзначити відсутність телеоб’єктива.

10. iPhone SE 2022 – найдешевший компактний iPhone.

iPhone SE – один із найменших смартфонів Apple (тільки моделі Mini більш мініатюрні). В основному це пов’язано з тим, що Apple дотримується старого дизайну iPhone – більшість лицьової панелі витрачено на верхню і нижню рамку, що включає кнопку “Додому”. В результаті чого дисплей може здатися абсолютно крихітним і з низькою роздільною здатністю.

Тим не менш, тут є той же процесор, що і в серії iPhone 13, а також бездротова зарядка і водонепроникність. І хоча задня камера всього одна, вона чудово працює у денний час.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.