ТОП найкращих ігрових смартфонів 2024 року

ТОП найкращих ігрових смартфонів 2024 року
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Купити потужний телефон давно не складне завдання. У різних цінових категоріях можна знайти цікаві моделі на хорошому чипі, який потягне запуск ресурсномістких додатків. Але у випадку з ігровими гаджетами важливий не тільки процесор, а й екран, батарея, система охолодження. Про те, як вибрати ігровий смартфон і на які моделі звернути увагу у 2024 році, розповіли в цьому матеріалі.

Чим відрізняється ігровий смартфон від звичайного

Процесор

Найкращі за тестами на березень-квітень 2024 року: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4 і Gen 3, MediaTek Dimensity 9300. Моделей на першому ще не представлено, тому можна обирати смартфони на 2-му і 3-му чипі, якщо хочеться максимальну продуктивність без компромісів. Якщо гаджети з цієї категорії виходять за рамки бюджету, можна спиратися на топ-30 продуктивних процесорів у рейтингу.

Екран

Важлива чітка картинка, плавні та реалістичні рухи персонажів. Забезпечити це може OLED-дисплей зі щільністю пікселів від 390 ppi, частотою оновлення від 90 Гц.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чому потрібно дивитися на щільність пікселів, а не на роздільну здатність? Тому що від щільності залежить деталізація зображення і його чіткість. Однакова роздільна здатність на екранах різного розміру дасть різну щільність.

Наприклад, для дисплея в 5 дюймів роздільна здатність 1920х1080 відмінна, дає приблизну щільність пікселів на дюйм – 401 ppi. Але для екрану в 6,7 дюймів така роздільна здатність дасть щільність лише 329 – картинка буде більш каламутна і менш деталізована. Дізнатися ppi можна в характеристиках смартфона або розрахувати на спеціальному калькуляторі в мережі.

Батарея та система охолодження

Ігри активно споживають заряд акумулятора, тому потрібна модель, яка має:

  • ємну батарею. Сучасні гаджети рідко мають об’єм акумулятора більше 5000 мА-год. Це золотий стандарт для і недорогих, і флагманських телефонів. Такий обсяг дає змогу пограти в середньому до 5-6 годин поспіль. Але зрідка можна знайти варіанти з батареєю до 8000 мА-год ;
  • вдосконалену систему економії заряду. Якщо виробник позиціонує модель як ігрову, він може адаптувати витрату заряду під час геймінгу. Наприклад, відключати фонові додатки;
  • швидке заряджання. Щоб за 40-60 хвилин повністю відновити заряд і знову зануритися у світ мобільних ігор.

Система охолодження – ще один пункт, на який варто звернути увагу. У більшості моделей вона реалізована однаково, але є гаджети з додатковими кулерами.

ОЗП

Оперативна пам’ять забезпечує швидку роботу гри, відповідає за оперативне довантаження графічних елементів. Ресурсоємна 3D програма може споживати до 1,5 Гб ОЗП. Тому при виборі смартфона потрібно керуватися правилом – чим більше ОЗП, тим краще.

Але сам по собі великий обсяг пам’яті (8, 12 Гб) без потужного чипа не дасть змоги без підвисань запускати топові ігри. Тому спочатку відбираємо моделі з хорошими чіпами, а потім серед них обираємо з об’ємом ОЗП 8 Гб і більше.

Додаткові можливості

Іноді виробники додають спеціальні режими роботи або додатки, які розширюють ігрові можливості смартфона. Наприклад, у Xiaomi є режим Game Turbo для моделей із середньобюджетного і дорогого сегмента. У ньому можна ввімкнути поліпшену деталізацію графіки, посилити 3D-ефекти, вимкнути сповіщення (щоб нічого не відволікало), зробити скріншот або почати відеозапис екрана, скористатися розширеними налаштуваннями (не для всіх ігор).

Це 5 основних складових якісних гаджетів для мобільного геймінгу. А тепер переходимо до нашого топу.

Poco F5 Pro – найдешевший ігровий смартфон

Якщо потрібен телефон для геймінгу до 25 000 гривень, варто звернути увагу на цей гаджет. У нього 12 Гб ОЗП і Qualcomm Snapdragon 8 Gen1, який розташувався на 16 місці в рейтингу найпродуктивніших чипів. Також у телефоні стоїть AMOLED-дисплей зі щільністю пікселів 526 на дюйм, природною передачею кольору, високою яскравістю і частотою оновлення зображення 120 Гц.

Vivo IQOO Neo 9 Pro – найкраще залізо за доступною ціною

Варіант трохи дорожчий за попередній, але вже з одним із найкращих процесорів цього року – Dimensity 9300. На гаджеті можна запустити найкращі нові ігри на максимальних налаштуваннях. А працювати працювати без пригальмовувань модель буде за допомогою 12/16 Гб ОЗП у різних модифікаціях.

Характеристики екрана Vivo IQOO Neo 9 Pro також вражають. Це великий (6,78 дюймів) і яскравий (пікова – 3000 ніт) AMOLED-дисплей з роздільною здатністю 1260×2800 (щільність 453 ppi) і частотою оновлення 144 Гц. Картинка буде максимально деталізованою, а рухи – плавними навіть у дуже динамічних шутерах.

ROG Phone 8 Pro з 24 Гб ОЗП

Ігрові гаджети лінійки ROG Phone 8 отримали топове наповнення. І базова, і ПРО версії мають головну оптику на 50-Мп сенсором Sony IMX890 зі стабілізацією Hybrid Gimbal Stabilizer 3.0. З її допомогою можна робити чудові знімки при різному освітленні.

ROG Phone 8 Pro – відмінна ігрова модель, яка отримала:

  • яскравий AMOLED-екран з феноменальною частотою оновлення 165 Гц для максимальної реалістичності того, що відбувається;
  • батарею на 5 500 мА⋅год, яка розділена на два акумулятори. Це дало змогу зробити смартфон тонким і вдосконалити систему охолодження;
  • чип Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 з 24 Гб ОЗП – немає ігор і додатків, які б не зміг запустити на максималках цей смартфон;
  • ігровий інтерфейс Game Genie. Як Game Turbo від Xiaomi дає змогу розширити можливості під час гри: вимкнути сповіщення, змінити частоту оновлення екрана, яскравість, налаштувати управління тощо.

Також виробник випустив додатковий аксесуар AeroActive Cooler X для ефективного охолодження. Але докупити його доведеться окремо.

Nubia Red Magic 9 Pro з вбудованим вентилятором

Класичний приклад вдалого ігрового смартфона. Гаджет отримав стильний безрамковий дисплей, який виглядає футуристично і незвично. Задня панель прикрашена смугами, написами, а блок камер не виступає над поверхнею кришки. Модель отримала сенсорні тригери з боків для більш зручного управління під час гри.

Великий AMOLED-екран Nubia Red Magic 9 Pro (6,8 дюймів) з частотою оновлення 120 Гц отримав яскравість 1600 ніт і щільність пікселів 400 ppi. Цікава особливість моделі – випарна камера і вентилятор. Є відведення гарячого повітря через отвори на корпусі, під час гри телефон не перегрівається і не знижує продуктивність.

Є спеціальний ігровий режим. У ньому користувач може: змінювати швидкість обертів вентилятора, колірні профілі, чутливість екрана, увімкнути налаштування для певного типу гри.

Також Nubia Red Magic 8 Pro отримала:

  • два акумулятори по 3000 мА-год кожен. Їх вистачить до 6 годин активного використання без підзарядки;
  • потужний процесор Snapdragon 8 Gen 3 і 8 або 12 Гб ОЗП у різних модифікаціях.

Новинка 2024 – Xiaomi 14

Щорічно Xiaomi представляє світу нову лінійку преміальних пристроїв, що складається з базової моделі, Pro, Ultra. Остання вважається еталонною в модельному ряді, придатною для абсолютно будь-яких цілей. Але і ціна у неї зазвичай солідна. Якщо хочеться телефон для ігор від Xiaomi до 40 000 гривень і не модель з лінійки Shark, варто звернути на базову новинку цього року – Xiaomi 14.

Екран у гаджета трохи менший, ніж в інших двох у лінійці. Він 6,36 дюйма – зручно лежить у руці, зручно керувати одним пальцем. Щільність пікселів 460 ppi, роздільна здатність 1200×2670, підтримує стандарти HDR10+, Dolby Vision (максимально реалістичне перенесення кольорів навіть найскладніших відтінків). Частота оновлення екрана 120 Гц. На такому дисплеї приємно грати в аркади, симулятори, шутери тощо.

Сучасний процесор Qualcomm SM8650-AB Snapdragon 8 Gen 3 і 8, 12 або 16 Гб ОЗП у різних модифікаціях забезпечують безперебійну роботу. На смартфоні з будь-якою конфігурацією з представлених можна з легкістю запускати сучасні ресурсомісткі ігри на максимальних налаштуваннях. А додаток Game Turbo допоможе адаптувати процес геймінгу під себе.

Samsung Galaxy S24 Ultra зі стилусом

Ще одна новинка 2024 року. Це флагманська модель від Самсунг, яка отримала всі топові характеристики:

  • великий (6,8 дюймів) і яскравий (2600 ніт) AMOLED-дисплей з роздільною здатністю 3120×1440 пікселів та їхньою щільністю 505 ppi, частотою оновлення екрана 120 Гц. На великому дисплеї відмінно видно навіть найдрібніші деталі, передача кольору натуральна, а рухи персонажів максимально реалістичні;
  • 12 Гб оперативної пам’яті і топовий чіп Snapdragon 8 Gen 3 для Galaxy забезпечують максимальну продуктивність навіть у найбільш ресурсоємних іграх;
  • стилус можна використовувати для управління. Наприклад, для переміщення свого героя. Іноді це зручніше, ніж водити пальцем по екрану;
  • батареї на 5000 мА-год вистачить до 6 годин постійного геймінгу, а повністю відновити заряд можна за 46 хвилин.

Топове рішення від Apple – iPhone 15 Pro Max

Який смартфон обрати для ігор, якщо ви не фанат Android? Звісно, найкращу пропозицію 2024 року від Apple. iPhone 15 Pro Max – флагман, який отримав найкраще наповнення від цього виробника. Геймерів порадує:

  • новий 6-ядерний Apple A17, який входить у топ найкращих чипів цього року;
  • 8 Гб ОЗП для високої швидкості роботи без компромісів;
  • екран з відмінною передачею кольору. Його діагональ 6,7 дюймів, роздільна здатність 2796х1290, а щільність пікселів 460 ppi;
  • батарея на 4422 мА-год – не найємніший у добірці. Але в iPhone використовується технологія, яка дає змогу економніше витрачати заряд. Тому батареї вистачить до 6 годин ігор, як і в інших моделях з великим об’ємом акумулятора.

Asus ROG Phone 7 Ultimate – король ігрових смартфонів

Топове рішення для ігор від Asus дорожче 60 000 гривень. За цю ціну користувач отримує надпотужний пристрій, який може позмагатися з багатьма комп’ютерами.

Модель отримала:

  • 6,78-дюймовий AMOLED-екран (2448х1080) з частотою оновлення – до 165 Гц;
    потужний і швидкий чип Snapdragon 8 Gen 2 з 16 Гб ОЗП. Справляється із запуском будь-яких програм на максимальних налаштуваннях;
  • найємніший акумулятор і нашого топа – 6000 мА-год, якого вистачить до 7 годин ігор на максималках. Зарядити батарею можна за годину;
  • програмне забезпечення Armoury Crate – адаптоване під ігрові потреби. Наприклад, у фоновому режимі гра не просто “висить”, а персонаж може виконувати призначені дії. Є тестова версія опцій X Sense (дає підказки – наприклад, про появу важливих предметів на карті) і X Capture (автоматично зберігає в записі цікаві ігрові моменти);
    додаткові тригери на корпусі для ігрових дій, які розуміють кілька типів дотиків. Також модель розпізнає нахили, тряску, повороти та інші способи управління.
  • До моделі можна підключити додатковий зовнішній кулер AeroActive Cooler 7 для кращого охолодження. При підключенні в смартфоні відкривається заслінка AeroActive Portal. Це дає змогу не просто обдувати корпус зовні, а й направляти холодне повітря безпосередньо всередину. Ще одна фішка кулера – 4 фізичні кнопки, які можна запрограмувати на різні дії під час гри. Кулер входить до комплекту набору Ultimate.

У 2024 році можна знайти багато чудових моделей для геймінгу. Навіть якщо виробник не позиціонує пристрій як гаджет для ігор, поєднання потужного чипа, чудового екрана та батареї дає змогу насолоджуватися навіть найбільш ресурсоємними застосунками.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.