Смартфони

Чи потрібно встановлювати антивірус на Android: відповідь вас здивує

Share

Смартфони зберігають величезну кількість інформації, а також дають змогу виходити в інтернет, відкриваючи тим самим безмежні можливості для свого власника. Звичайно, кожен з нас хоче захистити персональні дані і зробити все, щоб пристрій не потрапив до рук зловмисника фізично або віддалено. Тому для підвищення рівня безпеки багато людей завантажують антивірус на Андроїд, який має нейтралізувати загрозу в разі її виникнення. Але чи виправданий цей крок? Чи потрібно встановлювати антивірус на телефон, чи можна обійтися без нього?

Спочатку ми маємо зрозуміти, з чим маємо справу. Вірус – це шкідливе програмне забезпечення, що виконує певні дії з метою стеження, крадіжки персональних даних, викрадення грошових коштів або їх вимагання у власника. Як же воно може опинитися на мобільному пристрої?

Як вірус потрапляє в телефон

Одразу зазначимо, що для виникнення загрози мало просто завантажити вірус на телефон. Потрібно його встановити, адже він являє собою програмне забезпечення. Тобто загроза з’являється тільки після відкриття шкідливого файлу.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як правило, віруси містяться в APK – інсталяційних пакетах додатків для Андроїд. Потрапити на телефон вони можуть різними способами. Найчастіше на Андроїд завантажується APK, що маскується під інсталяційний пакет нешкідливої програми, але фактично ви отримуєте ПЗ, яке має іншу мету (стеження, крадіжка даних тощо).

Логічно припустити, що при появі подібного файлу антивірус врятує смартфон від шкідливого софту і не дасть змоги його встановити. Але чи обов’язково для цього завантажувати на Андроїд додатковий засіб захисту?

Захист телефону на Андроїд

На кожному Android-смартфоні з сервісами Google від самого початку присутній захист, що обмежує дії користувача, які потенційно можуть призвести до активності вірусу:

  • заборона на встановлення додатків із невідомих джерел;
  • ретельна модерація магазину Google Play, звідки пропонується завантажувати ігри та програми;
  • система захисту Google Protect, вбудована в магазин додатків.

Заборону на встановлення застосунків з невідомих джерел можна зняти, щоб встановити гру або програму вручну. Після цього смартфон опиниться в небезпеці? Рівень безпеки справді знизиться. Однак захист Google дає змогу ідентифікувати загрозу під час спроби відкрити інсталяційний пакет. Система не заблокує встановлення, але дасть попередження про те, що застосунок небезпечний, якщо він справді містить вірус. Також ви отримуватимете аналогічні сповіщення надалі.

Важливо розглянути ще один сценарій. А що, якщо смартфон потрапить до рук зловмисника безпосередньо? Чи зможе він встановити шкідливий софт? Так, але тільки за умови, якщо на смартфоні не налаштовано захист у вигляді розблокування за відбитком пальця, паролем або графічним ключем. За наявності блокування екрана він не зможе отримати доступ до ваших персональних даних і вже тим паче встановити на нього застосунок, навіть якщо підключить Андроїд до ПК. Зробити це без розблокування неможливо.

Чи потрібно встановлювати антивірус на телефон

Антивірус на Android за аналогією з вбудованим захистом від Google сканує додатки на предмет наявності загроз, по суті, копіюючи функціональність системи. Остаточне рішення щодо того, що робити з вірусом на телефоні, прийматимете ви.

Водночас антивіруси для телефону містять низку додаткових функцій, яких немає на Android за замовчуванням: блокувальники реклами, VPN, засоби очищення пам’яті та інші. Усе це, звісно, корисно, але не має стосунку до захисту від загроз. Тим паче, що досить часто свій антивірус поверх системного компонента Android встановлюють самі виробники смартфонів. Так, додатковий засіб захисту вбудовано в додаток “Безпека” на Xiaomi.

Що потрібно зробити для захисту смартфона

Встановлення ще одного антивіруса на телефон не знизить можливість виникнення загроз. Адже рішення щодо нейтралізації небезпеки ви будете змушені приймати самостійно, тобто засіб захисту не видаляє небезпечні додатки без відома користувача. Від людини все одно потрібне підтвердження.

У зв’язку з цим важливо дати кілька рекомендацій, що дозволяють захистити телефон від вірусів без використання додаткових програм:

  • встановлюйте додатки через стандартний магазин, чи то Google Play, чи то AppGallery на HUAWEI;
  • якщо потрібного додатка немає в магазині, то встановіть його вручну, але завантажуйте APK-файл тільки з офіційного сайту розробника або з перевіреного каталогу на кшталт APKPure;
  • заради повного виключення загроз перевірте додаток на віруси перед його встановленням за інструкцією, раніше опублікованою на нашому сайті;
    не ігноруйте повідомлення системи про наявність загроз і видаляйте підозрілий софт, навіть якщо його небезпека здається сумнівною;
  • у разі виявлення в пам’яті телефону сумнівних APK-файлів видаляйте їх і не намагайтеся відкрити.

Також у жодному разі не відкривайте root-доступ на Android, якщо зустрінете необхідність отримання прав суперкористувача в одній з інструкцій. Root наражає смартфон на небезпеку, роблячи його більш уразливим. Тому не робіть маніпуляції, які потенційно ставлять безпеку пристрою під загрозу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Android
  • Останні записи

    Firefox почне аналізувати пошукові запити користувачів

    Браузер Firefox почав вивчати пошукові запити користувачів. Як пояснили в компанії Mozilla, яка розробляє програму,…

    20.05.2024

    Компанія TCL представила унікальний смартфон, який можна скласти втричі

    Компанія TCL у рамках виставки Display Week 2024 у Каліфорнії представила прототип гнучкого смартфона TCL…

    20.05.2024

    Кабінет міністрів обмежив роботу онлайн-казино

    Кабінет міністрів ухвалив постанову про протидію негативним наслідкам функціонування азартних ігор у мережі Інтернет. Вона…

    20.05.2024

    Фінська компанія HMD випустить смартфон у відомому дизайні лінійки Nokia Lumia

    Фінська компанія HMD відроджує легендарний дизайн Fabula, відомий за моделями Nokia N9 та ранніми смартфонами…

    20.05.2024

    Рожевий титан – новий колір iPhone 16 Pro

    Аналітик Мін-Чі Куо підтвердив попередні чутки про колірну гамму iPhone 16. У новій Pro-лінійці синій…

    20.05.2024

    “Київстар” знову змінить ціни деяких пакетів – що треба знати

    «Київстар» попередив своїх клієнтів про чергові зміни. Згідно з повідомленням, будуть оновлені умови деяких додаткових…

    20.05.2024