Смартфони

Смартфони з хорошою камерою: моделі 200 Мп

Share

Мобільна фотографія скоро захопить світ. Сьогодні можна зустріти величезну різноманітність камерофонів на будь-який смак і колір. Зокрема існують моделі з роздільною здатністю в 200 Мп. Відразу обмовимося, що 200 Мп потрібно не всім і не завжди, але часом така роздільна здатність буває корисною. Наприклад, це дає змогу наблизити знімок (кадрувати або використовувати гібридний зум прямо під час зйомки) практично без втрати якості.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Найдорожчий представник сучасних 200-мегапіксельних смартфонів – флагман Samsung Galaxy S24 Ultra. Але основною камерою на 200 Мп справа не обмежується – у смартфоні встановлений цілий набір різних матриць і об’єктивів. Є 12-Мп надширококутна камера, 10-Мп камера для 3х оптичного наближення, і 50-Мп камера, що забезпечує 5х оптичний зум і 10х гібридний.

Оскільки перед нами флагман, однією лише хорошою камерою справа не обмежується – інші характеристики дуже і дуже гідні. Корпус зроблений з модного титанового сплаву, і має захист від пилу і води за стандартом IP68 (це означає, що він витримає занурення на глибину до 1,5 метрів на півгодини).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Amoled-екран з роздільною здатністю 3120 x 1440 пікселів вкритий новим захисним склом Gorilla Glass Armor і досить яскравий, щоб на ньому було комфортно працювати навіть на яскравому сонці. Є підтримка HDR10 і HDR10+ для перегляду HDR-відео з Youtube (або знятого на сам Samsung Galaxy S24 Ultra).

Як і годиться флагману Samsung, у Samsung Galaxy S24 Ultra є електронне перо S-Pen. З його допомогою можна писати нотатки, редагувати фотографії або задіяти розумний пошук: можна обвести об’єкт на знімку пером, і знайти потрібний об’єкт у Google.

Якщо порівняти якість знімків із попереднім поколінням флагманів Samsung, то можна помітити помітні поліпшення в алгоритмах обробки зображень. Наприклад, під час зйомки в жорсткому контровому світлі на тлі неба свіжий смартфон набагато краще зберігає деталі у світлі та не утворює ореолів навколо затінених об’єктів.

Ще одна цікава фішка свіжого флагмана – функції на основі штучного інтелекту, які можна використовувати під час опрацювання фото та відео. Наприклад, з фото можна видалити людей та інші об’єкти, які випадково потрапили в кадр (або перенести їх в іншу частину кадру). А для відео є цікава функція Instant Slow Mo, яка дає змогу додати сповільнення до відео, знятих зі звичайною частотою 30 або 60 к/с: ШІ сповільнює відео і домальовує відсутні проміжні кадри.

Honor 90

У смартфоні середнього класу Honor 90 розробники зробили ставку не тільки на хороші технічні характеристики, а й на незвичайний дизайн. На спинці білої версії смартфона виконано рельєфне тиснення, а овальні острівці камер оточені золотистими рамками. І біла, і перламутрова версії Honor 90 матимуть гарний вигляд у жіночій сумочці. Ну а для суворих чоловіків є більш суворі варіанти з матовим зеленим або глянцевим чорним оформленням.

Набір камер тут не флагманський, але цілком гідний для смартфона середнього класу. У Honor 90 встановлена основна камера на 200 Мп, надширококутна 12 Мп камера з автофокусом (вона ж макрокамера) і 2 Мп датчик глибини різкості. За замовчуванням основна камера знімає з роздільною здатністю 12 Мп, а режим високої роздільної здатності потрібно вмикати вручну.

Селфі-камера у Honor 90 вельми ширококутна – ЕФР 19 мм. Такий широкий кут допоможе зняти зробити селфі у великій компанії або показати пейзаж за спиною.

Працює смартфон на Snapdragon 7 Gen 1: це не топовий, але досить спритний і сучасний процесор, можливостей якого вистачить і на перегляд соцмереж, і на зйомку 4К-відео, і на ігри.

Realme 11 Pro+

У Realme 11 Pro+ основна камера обзавелася не тільки матрицею Samsung на 200 Мп, а й оптичною стабілізацією, яка далеко не завжди зустрічається в смартфонах середнього класу. Щоправда, інші камери не такі хороші: у 8Мп надширококутній камері немає автофокусу, а в макрокамері стоїть матриця лише на 2 Мп (і, звісно, теж без автофокусу).

Отже, любителям знімати жуків або надширококутні пейзажі цей смартфон не дуже підійде. А ось для тих, кому потрібна основна камера і невеликий зум, Realme 11 Pro+ буде хорошим вибором. Якість зйомки на основну камеру практично флагманська (принаймні вдень). Та й 200 мегапікселів тут не тільки для красивої цифри, розробники Realme знайшли їм кілька застосувань.

По-перше, це зум. У Realme 11 Pro+ доступний гібридний 2х і 4х зум, при якому використовується тільки центральна частина багатомегапіксельної матриці. Розмір зображень під час зйомки із зумом – 12,5 Мп. Під час зйомки із зумом можна задіяти інтелектуальне кадрування. Смартфон у цьому разі використовує закладені в нього знання і штучний інтелект, щоб зрозуміти, який об’єкт є головним у кадрі, і під час масштабування збільшує саме цю частину кадру (а не центр, як під час звичайного наближення).

По-друге, під час зйомки портретів за замовчуванням використовується тільки центральна частина матриці. Завдяки цьому, портрети на Realme 11 Pro+ схожі за перспективою на класичний “полтинник”, а не на звичайний смартфонний “ширик”.

Цікаво реалізовано і режим зйомки нічних пейзажів із зірками: смартфон задіює одночасно оптичну стабілізацію та електронну (зокрема за видимими в кадрі зірками), завдяки чому можна отримати чіткі знімки без використання штатива.

Redmi Note 13 Pro і Redmi Note 13 Pro+

Смартфон Xiaomi Redmi Note 13 Pro і потужніша старша модель Смартфон Xiaomi Redmi Note 13 Pro + схожі і зовні, і за характеристиками. І там, і там стоять основні камери на 200 Мп (з оптичною стабілізацією), скромний надширик на 8 Мп і слабенька макрокамера на 2 Мп.

За замовчуванням основна камера знімає з роздільною здатністю 12,5 Мп і видає цілком пристойний для смартфона середньої цінової категорії результат. Якщо ввімкнути режим повної роздільної здатності, то деталізація знімка зросте (а з нею і шуми), а ось динамічний діапазон зменшиться.

При зйомці на основну камеру можна використовувати 2х і 4х гібридний зум. Результат непоганий (кращий, ніж на смартфони з 50 Мп матрицею), але помітно гірший, ніж у флагманів з окремим телевіком для справжнього оптичного наближення.

Все, що сказано вище про фотографії з Redmi Note 13 Pro, можна віднести і до старшої моделі – якість фотографій у них практично однакова. А ось під час зйомки відео різниця вже помітніша: Redmi Note 13 Pro + вміє знімати повноцінне 4К 30 к/с і сповільнене відео FullHD 120 к/с, тоді як молодша модель обмежується лише FullHD 30 к/с.

Також у старшій моделі стоїть свіжіший процесор MediaTek Dimensity 7200-Ultra (у молодшому Redmi Note 13 Pro – MediaTek Helio G99-Ultra), у неї яскравіший екран (1800 ніт проти 1300 ніт), і швидша зарядка. А для любителів ходити з телефоном на пляж може бути важливим вологозахист. У старшої моделі це флагманські IP68 (можна занурювати смартфон у воду), а ось у молодшої всього лише IP54 (не помре від крапель дощу).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Новий iPhone SE представлять у 2025 році

    Журналіст The Information Уейн Ма розкрив терміни випуску нового бюджетного iPhone. За словами інсайдера, Apple…

    19.05.2024

    Небезпечний вірус заражає Windows XP і Windows 2000 відразу після увімкнення

    Недавній експеримент продемонстрував, наскільки вразлива стара класична операційна система Windows при підключенні до Інтернету. Буквально…

    19.05.2024

    Ще дві людини готові протестувати чіп від Neuralink 

    Як повідомляє ABC News, У найближчі місяці Neural Link готується пересадити свій інтерфейс мозок-комп'ютер (BCI)…

    19.05.2024

    Android-смартфони в ціновій категорії 500 доларів зростуть у ціні

    У мережі знову з'явилася інформація про те, що Android-смартфони подорожчають. Причиною цього є перехід на…

    19.05.2024

    Власники нових iPad Pro скаржаться на дисплеї

    Сервіс мікроблогів X і Reddit отримали безліч повідомлень від перших користувачів нового iPad Pro M4,…

    19.05.2024

    Нова версія Mac Studio для Mac Pro буде доступна не раніше середини 2025 року

    За словами Марка Гурмана з Bloomberg, Apple не буде оновлювати Mac Studio і Mac Pro…

    19.05.2024