Смартфони

Новий троян для iOS і Android краде біометричні дані користувачів

Share

Фахівці з кібербезпеки з Group-IB виявили перший у своєму роді троян для iOS, здатний вкрасти дані про розпізнавання облич користувачів. Шкідливе ПЗ, назване GoldPickaxe, атакує жителів Таїланду і, можливо, В’єтнаму, з метою отримати доступ до їхніх банківських рахунків.

Троян маскується під додатки державних служб і просить жертв зробити селфі та пройти сканування обличчя. Потім він відправляє вкрадені біометричні дані на сервери зловмисників, які використовують штучний інтелект для створення підроблених відео з обличчями жертв. Ці відео можуть бути використані для обходу системи верифікації, яка широко застосовується банками і державними установами в Південно-Східній Азії.

Group-IB називає цей метод новою технікою шахрайства, яка раніше не була відома дослідникам. Крім того, компанія виявила аналогічну версію трояна для Android, яка має ще більше функцій. Однак обидві версії шкідливого ПЗ не поширюються через офіційні магазини застосунків, а вимагають від жертв встановити їх вручну і надати їм повний доступ до пристрою.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Group-IB також повідомляє про випадок у В’єтнамі, де один із користувачів став жертвою аналогічного обману. Йому зателефонувала людина, нібито від імені уряду, і попросила встановити застосунок для державних послуг, який виявився підробленим. Після цього від користувача зажадали пройти сканування обличчя.

На думку Group-IB, за атаками стоїть китайське хакерське угруповання GoldFactory, яке раніше спеціалізувалося на фішингу і троянах, що імітують в’єтнамські банківські додатки. У всіх варіантах шкідливого ПЗ було знайдено налагоджувальні рядки китайською, а також панелі управління тією ж мовою.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: AndroidiOS
  • Останні записи

    Названо смартфони Nokia які отримають Android 15

    Nokia - один з небагатьох брендів, які пропонують на своїх смартфонах версію Android, близьку до…

    16.05.2024

    Виявлено перший троян для iPhone: ступінь його ризику досі невідома

    Торік, у жовтні 2023 року, на Android з’явився новий троян “Golddigger”, який використовує служби доступності.…

    16.05.2024

    Bitcoin під загрозою глобального контролю з боку регулюючих органів

    Метт Коралло, один із провідних розробників Bitcoin, попереджає про майбутнє глобальне регулювання провідної блокчейн-мережі. На…

    16.05.2024

    Нові iPad Pro постачаються з кабелем USB-C відповідного кольору

    Сьогодні день запуску M4 iPad Pro, тож користувачі починають розбирати новий iPad і відчувати його…

    15.05.2024

    Компанія Vodafone запускає власну версію штучного інтелекту: що зміниться для абонентів

    Один з найбільших мобільних операторів України поділився цікавою інформацією. Виявляється, що компанія протягом тривалого періоду…

    15.05.2024

    Apple анонсувала нові опції в iOS 18

    Apple почала тизерити нові функції, які стануть доступними на смартфонах після виходу iOS 18. Поки…

    15.05.2024