На якому процесорі смартфон Samsung Galaxy S24 кращий: Exynos 2400 чи Snapdragon 8 Gen 3

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Рік тому здавалося, що ми більше не побачимо Samsung на Exynos, адже корейська компанія випустила Galaxy S23 на Snapdragon 8 Gen 2 для всіх ринків. Однак уже в 2024-му відбулося повернення фірмових процесорів. Тепер охочим роздобути флагман Samsung знову доведеться стояти перед вибором: на Exynos або Snapdragon краще купити Galaxy S24? Спробуємо дати вичерпну відповідь, вивчивши тести, які встигли провести власники нових смартфонів на різних процесорах.

На якому процесорі працює Galaxy S24

У більшості країн світу, основна частина смартфонів Galaxy S24 і Galaxy S24+ поставляється на процесорі Exynos 2400. Водночас Galaxy S24 Ultra скрізь продається з чипсетом Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy на борту. До речі, про його відмінності від звичайного Snapdragon 8 Gen 3 ми розповідали в окремому матеріалі.

Незважаючи на повальне використання Exynos 2400 у двох молодших моделях, базові Galaxy S24 на Snapdragon 8 Gen 3 офіційно продаються в США і Канаді. Зараз при бажанні можна купити Galaxy S24 на Snapdragon, вибравши одну з пропозицій на OLX та інших майданчиках. Але чи обов’язково йти на експерименти, чи краще обмежитися смартфоном на Exynos 2400?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Snapdragon 8 Gen 3 або Exynos 2400 – що краще

Відкриваємо нову главу протистояння Exynos і Snapdragon
Щоб зрозуміти, на Snapdragon або Exynos Galaxy S24 кращий, насамперед потрібно порівняти процесори, благо їхні виробники вже давно опублікували список технічних характеристик. До нього ми і звернемося.

Характеристики Snapdragon 8 Gen 3 для Galaxy Exynos 2400
кількість ядер 8 10
Архітектура ядер 1хCortex-X4 (3.39 ГГц)
3хCortex-A720 (3.15 ГГц)
2хCortex-A720 (2.96 ГГц)
2хCortex-A520 (2.26 ГГц)
1хCortex-X4 (3.21 ГГц)
2хCortex-A720 (2.9 ГГц)
3хCortex-A720 (2.6 ГГц)
4хCortex-A520 (2 ГГц)
Графічний процесор Adreno 750 (1000 МГц) Xclipse 940 (1009 МГц)
Тип ОЗП LPDDR5X (4800 МГц) LPDDR5X (4200 МГц)
Техпроцес 4 нм (TSMC) 4 нм (Samsung)

Як не дивно, головна відмінність Exynos 2400 і Snapdragon 8 Gen 3 – техпроцес. Так, обидва чипи виконані за нормою 4 нм, але другий виготовляється на тайванському заводі TSMC. У тексті про те, як Samsung гробила смартфони на процесорах Qualcomm, я вже розповідав, чим TSMC краща за Samsung. З цього випливають інші відмінності Exynos і Snapdragon.

Менша щільність транзисторів чипів, зроблених на заводі Samsung, призводить до підвищеного тепловиділення, що змушує виробляється програмно обмежувати потужність заліза. Але у випадку з процесором Exynos 2400 корейці пішли на цікавий крок: знизили тактову частоту ЦПУ, встановивши при цьому більше ядер. Як ця особливість позначається на роботі – покажуть тести.

Тестування Galaxy S24 на Snapdragon 8 Gen 3 та Exynos 2400

Порівнювати Galaxy S24 Plus на Exynos 2400 і Galaxy S24 Ultra на Snapdragon 8 Gen 3 не зовсім коректно, оскільки це різні пристрої. На щастя, автори YouTube-каналу Booredatwork.com роздобули смартфон Galaxy S24+ на двох різних чипах, і дійсно виявили відмінності.

У бенчмарках ледь помітна перевага виявилася на боці процесора Snapdragon 8 Gen 3: він набрав більше балів у GeekBench 6 і Wild Life Extreme Test. Також чип Qualcomm трохи краще поводиться в іграх, демонструючи, наприклад, у World of Tanks 90-120 fps, тоді як версія на Exynos 2400 просідає під навантаженнями до 80 fps.

Проте перевага Qualcomm в Galaxy S24 не така серйозна, як це було в серії Galaxy S21, де версія на Exynos начисто зливала всі тести. Крім того, автори YouTube-каналу Booredatwork.com відзначили ідентичну температуру корпусу обох пристроїв після ігрових навантажень, а більше енергії під час тестування втратила версія на Snapdragon (50% проти 47%).

Galaxy S24 на Snapdragon 8 Gen 3 (праворуч) показує вищий рівень продуктивності. Фото: Booredatwork.com

З чим пов’язана настільки несуттєва різниця? Можна було б припустити, що Samsung нарешті зробила нормальний процесор Exynos. Однак у тексті про Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy я вже зазначав, що Samsung Galaxy S24 Ultra поступається іншим смартфонам на Snapdragon 8 Gen 3 в частині продуктивності. З чим це пов’язано – незрозуміло. Можливо, сама Samsung ввела програмні обмеження для нівелювання різниці між Exynos і Snapdragon.

Який Galaxy S24 краще купити: на Snapdragon або Exynos

Як би там не було, Samsung на Snapdragon 8 Gen 3 трохи краще підходить для виконання ресурсномістких завдань. Однак ціна такої версії смартфона передбачувано вища. Так, якщо Galaxy S24 на Exynos 2400 коштує від 37 999 грн, то версія на процесорі Qualcomm буде на декілька тисяч дорожча.

Можливо, є сенс переплатити за Galaxy S24 на Snapdragon 8 Gen 3. Але не думайте, ніби таким чином ви зможете обдурити систему. Під час виконання повсякденних завдань різниця між пристроями на різних чипах не відчувається, а в іграх перевага Qualcomm не настільки висока, щоб скидати з рахунків версію на Exynos.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.