Смартфони

Що мене найбільше дратує в нових Android-смартфонах

Share
Час читання: 3 хв.

Смартфони унікальні, і в кожної моделі є свої плюси і мінуси. Ми дізнаємося про них через відгуки та повноцінні огляди або в процесі експлуатації. Але разом з тим існують недоліки сучасних смартфонів, які об’єднують усі моделі без винятку: і дешеві, і найдорожчі. Багато з них не усуваються роками, і це справді дратує. Розповідаю, що мене найбільше бісить у сучасних Android-смартфонах.

Великий розмір смартфона

Ми й не помітили, як за останні 10 років смартфони збільшилися майже в 2 рази. Звичайно, на великому екрані можна з комфортом споживати контент, і з цим нерозумно сперечатися. Але розміри смартфонів стали вже непристойними, що багатьом людям, включно зі мною, не вдається нормально обхопити пристрій рукою, не кажучи вже про управління без задіяння другої кисті.

Ситуація ускладнюється модою на плоскі грані, яку щосили експлуатують виробники Android-смартфонів, намагаючись візуально наблизити свої пристрої до Apple iPhone. З погляду ергономіки це просто жахливо, хоча саме зручність має бути одним із головних критеріїв під час вибору пристрою для повсякденного використання.

Невже ви не відчуваєте дискомфорт, користуючись такими лопатами? Фото: TechTablets
Винятки теж є. Але, як правило, всі компактні смартфони – дорогі флагмани за ціною від 50-60 тисяч рублів. Купуючи їх, доводиться не тільки викладати чималі суми, а й іти на компроміси і миритися з посередньою автономністю через потужний процесор і маленький акумулятор. Терпіти такий стан справ стає важче з кожним роком.

Виріз в екрані телефону

У гонитві за безрамковістю виробники смартфонів не придумали нічого розумнішого, ніж зробити виріз в екрані, що дратує будь-якого перфекціоніста. Зовсім недавно були експерименти з висувними камерами, але від них відмовилися вже до 2020 року. І це дуже погано.

Виріз в екрані постійно відволікає, особливо в разі, якщо ти дивишся відео. Ніхто не заважає відмовитися від розтягування картинки, але тоді дасть про себе знати ще один дратівливий фактор – смуги з боків. Поверніть висувні камери!

Допоміжні камери смартфона

Майже всі сучасні смартфони оснащують додатковими камерами, від яких є користь. Але я не звертаюся до них через те, що їхня якість сильно поступається основному сенсору. Чого тільки варті 8-мегапіксельні надширики і макро-затички на 2 МП, які сусідять з основою на 200 МП.

Проблема властива навіть найдорожчим смартфонам. Для кожної камери обирається свій сенсор, а тому при перемиканні з надширика на основу і телеоб’єктив з оптичним зумом можна помітити, як відрізняється не тільки якість картинки, а й передача кольору. Чому б не поставити 3 однакові камери, нехай з не найбільшою матрицею? Корпус смартфона цілком дозволяє це зробити. Однак виробники продовжують хизуватися дюймовими сенсорами, які роблять допоміжні об’єктиви практично марними.

Кеш додатків на Андроїд

На смартфоні постійно закінчується пам’ять. І справа тут не стільки в бажанні власника пристрою фотографувати все навколо або завантажувати величезну кількість ігор і програм, скільки в кеші додатків. Він розростається моментально, і який-небудь Telegram або Яндекс уже через місяць починає важити 10-20 ГБ.

У матеріалі про додатки, які таємно пожирають пам’ять смартфона, я зазначав, що очистити кеш усіх програм одним натисканням не вийде навіть за допомогою спеціальних утиліт. Доводиться видаляти зайві дані вручну. Причому не завжди це вдається зробити через налаштування пристрою. Часом, як у випадку з Яндексом, потрібно повністю перевстановлювати додаток. Невже вас це не дратує?

Скільки часу працює смартфон

Ось уже 5 років ми не бачимо жодного прогресу в плані автономності смартфонів. Весь цей час 5000 мАг є стандартною ємністю акумулятора, а способів збільшити, залишаючи розміри і вагу пристрою незмінними, ніхто так і не придумав.

Водночас ненажерливість системи, ігор і застосунків з кожним роком тільки зростає, а тому жодна оптимізація не допомагає належним чином поліпшити автономність. Як не крути, а швидка зарядка телефону – половинчастий захід, адже не будеш же ти весь час тягати з собою комплектний кабель і адаптер живлення. Смартфони розряджаються швидко, і здається, що найближчими роками проблема лише посилиться.

 

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Android
  • Останні записи

    Nintendo Switch 2 вийде навесні 2025 року з магнітними джойконами і новим дизайном стіків

    У недавньому випуску іспанського подкасту Vandal Radio було розкрито нові подробиці про майбутню консоль Nintendo…

    28.09.2024

    Смарт-телевізори Samsung та LG роблять приховані скріншоти

    Популярні моделі смарт-телевізорів Samsung та LG таємно роблять скріншоти екрану, навіть коли користувач використовує їх…

    28.09.2024

    OpenAI планує збільшити вартість підписки на ChatGPT до $44

    OpenAI готується залучити $7 мільярдів у новому раунді фінансування, що може підвищити її оцінку до…

    28.09.2024

    Годинник Xiaomi Watch 2 випустили в новому кольорі

    На міжнародному ринку з'явилася нова версія розумного годинника Xiaomi Watch 2 у стильному кольорі Titan…

    28.09.2024

    VIVO випередила Samsung і Google у випуску Android 15 для флагманів

    Чудова новина для власників флагманських смартфонів VIVO – компанія першою серед великих брендів надала стабільні…

    28.09.2024

    Apple відмовляється від інвестицій в OpenAI

    Apple відмовилася від планів інвестувати в OpenAI, одного з провідних гравців у сфері штучного інтелекту,…

    28.09.2024