Чи перетвориться iOS на Android і що буде, коли на iPhone з’являться аналоги App Store

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З моменту свого запуску в 2008 році App Store завжди мав статус священної корови, не залишаючи хейтерам жодного шансу на критику. Так, Apple встановлювала суворі обмеження на види софту, які могли виходити в неї на платформі, але зате, на відміну від Google Play, там не було не тільки вірусів, а й у принципі погано пристосованих для роботи додатків. Проти висловлювалися тільки користувачі дешевих Android-смартфонів, змушені переконувати себе і оточуючих у тому, що вони не купують iPhone тільки через відсутність на iOS свободи, яка їм так потрібна. Але навіть після появи аналогів App Store нічого такого не передбачається.

Чи з’являться аналоги App Store на iOS

Незважаючи на те що в Купертіно кілька років билися за своє право розпоряджатися App Store, софтом, який там публікують, і грошовими потоками, які через нього проходять, в кінцевому підсумку доміно посипалися. Так, принаймні, вирішили багато фанатів і хейтерів Apple після всім відомих подій.

Сьогодні все і справді може виглядати так, ніби втрата Апп Стором самостійності тільки набирає обертів, і факторів, які зможуть, що називається, розгойдати човен сильніше, ціла купа. Хтось цьому радий, а хтось – навпаки – дуже засмучений, оскільки переживає, що iOS перетвориться на Android. Але можу вас запевнити, що цього не станеться ніколи. Втім, про все по порядку.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Перший і найголовніший аргумент на користь того, що на нас усіх і iOS зокрема чекають великі зміни, – це європейський Закон про цифрові ринки, який уже ухвалено і оскаржити який Apple поки так і не вдалося. У результаті ми можемо спостерігати, що в Купертіно під впливом влади змушені ділити App Store на дві частини, одна з яких нібито зніме всі обмеження для місцевих користувачів і дасть їм змогу встановлювати сторонні магазини додатків. У якій формі це буде реалізовано, поки не дуже зрозуміло, але сумнівів у тому, що зміни неминучі, просто немає.

Комісія Apple в App Store

Другий фактор – готовність США виступити проти Apple і зобов’язати її дозволити розробникам приймати платежі від користувачів через сторонні системи оплати, минаючи App Store. Рішення начебто радикальне. Адже чи не проти цього так боролися в Купертіно? Але насправді все куди складніше, ніж здається.

Насамперед ми знаємо, що Apple не готова відмовитися від комісії. Компанія продовжить стягувати 27-відсотковий збір з розробників у перший рік і 12-відсотковий – у другий, якщо вони прийматимуть оплату від користувачів на стороні. Це менше, ніж 30 і 15%, як в App Store, але все одно відчутно. Тож виходить, що залишити Apple без заробітку у влади не вийшло. У Купертіно усвідомлюють і цінують свої зусилля і не готові ними поступатися.

Але ж усі знають, що це не найголовніше. Куди важливіше, що тепер у Європі будуть доступні альтернативні магазини додатків, чи не так? Щоправда, є один нюанс: усі ті програми, які Apple не пропускала в App Store, найімовірніше так і не з’являться на iOS. Навіть на території ЄС.

Які додатки працюють тільки на Android

Вся справа в захисних механізмах iPhone, які забезпечуватимуть власну безпеку незалежно від побажань користувачів і влади. Адже в чому полягає сенс сторонніх магазинів додатків? У тому, щоб випустити на iOS ті програми й утиліти, які раніше були під забороною через сувору модерацію Apple.

Через велику кількість умов і фільтрів App Store багато видів застосунків, які без будь-яких обмежень доступні на Android, на Айфонах ніколи не існували як клас:

  • Ігрові хмарні сервіси
  • Сторонні сервіси безконтактних платежів
  • Додатки батьківського контролю з блокуванням і переглядом вмісту iPhone дитини
  • Теми оформлення та системні шрифти
  • Антивірусні програми
  • Торрент-трекери
  • Емулятори

Коли iPhone перетвориться на Android

Розраховувати, що станеться диво і завдяки стороннім магазинам додатків вони раптом з’являться на вашому iPhone, абсолютно безглуздо. Навіть якщо Apple не модеруватиме їх, для роботи вони будуть змушені отримати сумісність із механізмами операційної системи. Наприклад, для аналогів Apple Pay на iOS має бути відкритий NFC, а для застосунків батьківського контролю з розширеними можливостями – доступ до MDM-профілю.

У результаті виходить щось невиразне. Появу аналогів App Store начебто можна вважати доконаним фактом, але всіх обмежень, які були на iOS, це все одно не зніме. А ось змусити Apple піти на цей крок самостійно буде вельми і вельми проблематично. Все-таки одна справа – примусити компанію до чесної конкуренції і зовсім інша – змушувати її переробляти операційну систему, продукт інтелектуальної власності, на догоду незрозуміло чому.

Що хотів сказати автор? Для мене очевидно, що зміни, на які всі так чекають, змістовно будуть більш мінорними, навіть якщо за формою виглядатимуть інакше. Щоб усе вийшло, перетворення мають відбутися шквалом одразу за кількома фронтами, і за повної згоди Apple, якій їх належить здійснювати. Відкриття NFC, переписування програмного коду операційної системи, налагодження, тестування, доопрацювання – всього цього може і не статися. А без цього не можна говорити і про те, що iOS перетвориться на Android.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.