Перші 23 смартфони Xiaomi отримають нову HyperOS без використання Android у грудні 2023 року

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ще два місяці тому здавалося, що розробка MIUI 14 йде в штатному режимі. Інсайдери називали списки смартфонів, які зможуть отримати нову прошивку, а також стверджували, що всі вони працюватимуть на базі найновішої операційної системи Android 13. Ось тільки замість цього Xiaomi підготувала мільйонам користувачів несподіваний сюрприз, представивши операційну систему власної розробки HyperOS. Цього разу мова не про оболонку, яка суворо прив’язана до Android і перебуває під контролем Google. Вся річ у тім, що нова ОС створена на так званій Android Open Source Project (AOSP). Це досить вільна інтерпретація класичної Android, що має гнучкі інструменти для налаштування. Простіше кажучи, будь-хто може взяти AOSP і перетворити його на абсолютно новий продукт. Жодних обмежень немає, але в даному випадку занепокоєння викликала не свобода дій китайської компанії, а наслідки для власників смартфонів по всьому світу.

Наразі в Китаї надійшли в продаж два телефони: Xiaomi Mi 14 Pro і Xiaomi Mi 14. Обидва засновані на HyperOS і виключають сервіси Google. Застосунки, створені для класичної ОС Android, йдуть нормально, але інформації занадто мало, а отже, питань дуже багато. Насамперед неясно, якою буде міжнародна версія HyperOS. Якщо всередині не буде сервісів Google, звичного браузера і багатьох інших додатків, то користувачі не захочуть купувати такі телефони. Найімовірніше, можливість поставити все це своїми руками залишиться, але скористатися такою щедрістю Xiaomi захочуть небагато. У Китаї сервіси Google давно відключені, тому зміни там сприйняли нормально. В Україні прив’язка до американських сервісів дуже сильна, а вітчизняні аналоги розвиваються дуже повільно. Але все це нові апарати, але ж уже скоро HyperOS почне надходити на смартфони за межами Піднебесної, а втрата функціоналу може негативно позначитися на іміджі компанії.

Саме тому експерти вважають, що побоюватися нам з вами нічого не варто. З високою часткою ймовірності можна припустити, що HyperOS, яка прилетить повітрям на ваш смартфон, мало чим відрізнятиметься від класичної MIUI. Обов’язково з’являться нові функції та налаштування, але все це не критично. Сервіси Google залишаться, а міжнародна версія операційної системи буде сильно відрізнятися від китайського варіанту. Найімовірніше, через це нас чекають постійні затримки у виході офіційних прошивок, але до цього багато користувачів уже звикли. Якщо резюмувати сказане вище, то побоюватися не варто. Мабуть, більше сумнівів вселяє політика Google. Саме тому рано чи пізно масовому користувачеві все ж доведеться відмовлятися від звичних налаштувань, але трапиться це точно не в рамках першої версії HyperOS. Ну й інсайдери готові розповісти, які пристрої Xiaomi отримають нову операційну систему в грудні та січні.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

2 листопада в продаж на китайському ринку надійшли Xiaomi 14 Pro і Xiaomi 14, які з коробки включали нову ОС. 14 листопада почалося поширення HyperOS на наступні кілька телефонів: Xiaomi 13 Ultra, Xiaomi 13 Pro, Xiaomi 13, Xiaomi 13, Redmi K60 Pro і Redmi K60. Сталося це тільки на китайському ринку, тому користувачам поки хвилюватися не варто. Також 21 листопада нова операційна система стала доступна для власників китайських версій Xiaomi MIX Fold 3 і Xiaomi MIX Fold 2. У грудні можливість випробувати HyperOS вдасться власникам смартфонів: Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12, Redmi K50 Extreme Edition і Redmi K50 E-Sports Edition. У списку нижче ви знайдете й інші апарати. Щодо них точної інформації немає. Повідомляється, що прошивка майже готова, а розсилка може початися вже в грудні, але не пізніше січня.

Ну а оскільки йдеться про операційну систему, яка виявиться доступною для широкого кола продукції Xiaomi, то найближчими місяцями очікується поява HyperOS і на телевізорах: Xiaomi TV S Pro 65 Mini LED, Xiaomi TV S Pro 75 Mini LED і Xiaomi TV S Pro 85 Mini LED. Але це тільки початок, оскільки повномасштабне розгортання нової операційної системи стартує тільки в 2024 році. Назвати терміни по кожному конкретному апарату, який вважається актуальним, поки що неможливо.

  1. Xiaomi Mi 14
  2. Xiaomi Mi Pad 5 Pro 12.4
  3. Xiaomi Mi 12 Pro Dimensity Edition
  4. Xiaomi Mi MIX Fold 3
  5. Xiaomi Mi 12S
  6. Redmi K50 Pro
  7. Xiaomi Mi Pad 6 Max 14
  8. Xiaomi Mi 12S Pro
  9. Xiaomi Mi MIX Fold 2
  10. Xiaomi Mi Pad 6
  11. Xiaomi Mi 13
  12. Xiaomi Mi 13 Pro
  13. Redmi K50
  14. Xiaomi Mi 14 Pro
  15. Redmi K50 Extreme Edition
  16. Xiaomi Mi 12 Pro
  17. Xiaomi Mi 13 Ultra
  18. Xiaomi Mi Pad 6 Pro
  19. Redmi K50 E-Sports Edition
  20. Redmi K60 Extreme Edition
  21. Xiaomi Mi 12S Ultra
  22. Xiaomi Mi 12
  23. Redmi K60 Pro, Redmi K60

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.