Apple начудила з пам’яттю в MacBook Pro M3: чому не варто купувати версію з 8 ГБ оперативної пам’яті

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Коли в 2022 Apple випустила нові Макбукі на процесорах M2, перші тести показали, що вбудований накопичувач став працювати значно повільніше. Як виявилося, це пов’язано з тим, що замість двох NAND-модулів пам’яті в комп’ютерах Apple став використовуватися один. Саме це і спричинило уповільнення. Здавалося б, що на цьому сюрпризи мали закінчитися, але, випустивши MacBook Pro на базовому чіпсеті M3 з 8 ГБ оперативної пам’яті, компанія з Купертіно просто перевершила себе.

Порівнявши продуктивність двох абсолютно однакових MacBook Pro з процесором M3 з 8 і 16 ГБ ОЗП, в деяких сценаріях можна отримати результати, які відрізняються у 4, а іноді й у 5 разів на користь останнього. Подібного розриву між двома настільки схожими комп’ютерами, за ідеєю, не повинно бути, але Apple вважає зовсім інакше.

Продуктивність MacBook Pro M3

У 2012 році Apple вперше випустила MacBook Pro з дисплеєм Retina . Комплектація з подібним екраном включала якраз 8 ГБ оперативної пам’яті. Здавалося б, що до 2023 року у професійних ноутбуках подібної комплектації просто не мало залишитися. Проте віце-президент Apple із всесвітнього маркетингу продуктів Боб Борчерс у недавньому інтерв’ю заявив таке:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Порівняння нашої пам’яті з пам’яттю іншої системи насправді не еквівалентне, оскільки ми використовуємо її дуже ефективно, використовуємо стиснення пам’яті та маємо уніфіковану архітектуру. Насправді 8 ГБ MacBook Pro M3 аналогічні 16 ГБ в інших системах.

Але одна річ — порівнювати базовий Макбук із комп’ютерами на Windows . Завдяки оптимізації заліза та софту він, швидше за все, працюватиме швидше за аналогічні рішення конкурентів. І зовсім інше – подивитися, в чому різниця між MacBook Pro M3 з 8 та 16 ГБ ОЗП . Саме це і зробили на YouTube-каналі Max Tech . Було обрано два абсолютно однакові нові ноутбуки Apple з екраном 14 дюймів , накопичувачем на 512 ГБ і двома різними обсягами оперативної пам’яті. Результати вийшли, звичайно, бентежними.

Експорт зображень до Adobe Lightroom Classic на базовому Макбуку зайняв 5 хвилин 16 секунд. Якщо ж ви вирішите зробити аналогічну операцію на Макбуку з 16 ГБ ОЗУ , то витратите на це 1 хвилину та 6 секунд. Вражені? Різниця у 5 разів. Нагадаю, що процесори, їхня тактова частота, кількість ядер і швидкість накопичувачів абсолютно однакові. Рендеринг відео у Final Cut Pro видав не менш дивовижні цифри. Базовому MacBook Pro M3 знадобилося для цього 20 хвилин 18 секунд, тоді як Макбук зі збільшеною до 16 ГБ оперативною оперативністю впорався з цим завданням за 5 хвилин і 1 секунду.

Для тих, хто вважає, що проблема криється лише в якихось професійних завданнях, це не так. Запуск звичайних текстових документів, таблиць, відкриття відеороликів на YouTube, перемикання між великою кількістю відкритих вкладок у браузері – все це на MacBook Pro M3 з 16 ГБ ОЗП виконується значно швидше. Безумовно, так і має бути, але різниця у швидкості надто велика.

Скільки оперативної пам’яті для MacBook Pro M3 вибрати

YouTube-канал Max Tech пов’язує подібну різницю у швидкості роботи з тим, що MacBook Pro M3 з 8 ГБ оперативної пам’яті здебільшого покладається на файл підкачування SSD. Саме через це і страждає загальна швидкодія. Під час тестування навіть були збої під час експорту Final Cut та при рендерингу трасування променів Blender.

Таким чином, якщо ви хочете отримати максимальну продуктивність від новенького MacBook Pro на базовому процесорі M3 , слід вибирати версію мінімум з 16 ГБ оперативної пам’яті. Щоправда, викласти за неї доведеться на 200 доларів більше. І це за умови, якщо ви зможете придбати його в США без зайвих доплат. До речі, це стосується не тільки ноутбуків, які Apple представила зовсім недавно, але й моноблоку iMac 24. У ньому використовується абсолютно аналогічний підхід.

Виходить, що замість 1599 доларів за MacBook Pro M3 і 1299 доларів за iMac M3 при необхідності вам доведеться викласти $1799 та $1499 відповідно. У такій ситуації виникає закономірне питання щодо доцільності покупки. У випадку з Макбуком можливо оптимально додати ще 200 доларів і придбати сильний MacBook Pro M3 Pro , у якого в базовій версії йде відразу 18 ГБ ОЗП. Цього обсягу точно вистачить для більшості завдань, і ви не зіткнетеся з повільною роботою системи та додатків.

Ось такою простою економією на сірниках Apple підштовхує покупців професійних рішень до відмови від базових конфігурацій та вибору більш прокачаних рішень. Звичайно, такий підхід дозволить компанії з Купертіно на цьому заробити додаткові гроші. Тож особливо дивуватися не варто.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.