Apple iPhone 15 і iPhone 14: який iPhone вибрати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нещодавно на каналі було розглянуто новий смартфон компанії Apple – iPhone 15 Plus, де крім опису досвіду використання пристрою було проведено коротке порівняння з попередньою моделлю. Тепер настала пора порівняти базові моделі нової і торішньої лінійок.

Річ у тім, що серед моделей нової лінійки iPhone 15 найдоступнішою за ціною виступає саме базова модель, а тому вона може стати найбільш популярною. Як і минулого року, Apple перенесла функції моделей Pro попереднього покоління у звичайні моделі цього року. Тож iPhone 15 має кілька оновлень порівняно зі стандартним iPhone 14.

Дизайн, розмір і дисплей

Порівняно з iPhone 14, iPhone 15 має заокруглені краї як спереду, так і ззаду. Завдяки цьому новий iPhone буде зручніше тримати в руці.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Через суцільне матове скляне покриття задньої панелі iPhone 15 виглядає інакше. Гаджет випускається в п’яти колірних варіантах: рожевому, синьому, жовтому, чорному і зеленому. Для порівняння, iPhone 14 доступний у кольорах чорному, фіолетовому, сріблястому, блакитному, червоному і жовтому.

На передній панелі iPhone 15 розташований Dynamic Island, що пропонує інтерактивні варіанти використання і функції (поточні дії та оповіщення), яких не було в iPhone 14.

Крім довгастого вирізу у верхній частині дисплея, панель iPhone 15 яскравіша: 1000 ніт у звичайних умовах і 2000 ніт при прямому сонячному освітленні. Екран iPhone 14, навпаки, досягає рівня яскравості в 800 ніт у звичайних умовах і 1200 ніт за яскравого зовнішнього освітлення.

Проте, одним з найбільш важливих поліпшень гаджета став порт USB-C, який прийшов на заміну Lightning в iPhone 14.

Камера

Найпомітнішим оновленням камери iPhone 15 є основний датчик на 48 МП з “2-кратним телеоб’єктивом оптичної якості”. Оскільки тепер у основної камери більше пікселів (більше одержуваних даних), з якими можна працювати, результат вважається порівнянним з роботою телеоб’єктива.

Нова камера iPhone 15 здатна робити портретні фотографії нового покоління. Сенсор збирає більше даних про глибину, навіть під час звичайної зйомки, а не тільки під час портретної. Це надалі дає змогу застосувати до створеного знімка ефект боке з програми “Фотографії”. Згадані функції відсутні в комбінованій камері iPhone 14 з основною роздільною здатністю 12 МП і надширококутним об’єктивом 12 МП.

Поряд з цим iPhone 15 володіє поліпшеним нічним режимом і створенням HDR-знімків.

Продуктивність

Апаратна частина iPhone 15 базується на тому ж чипсеті, що і в моделі iPhone 14 Pro. Ця 4-нм мобільна платформа A16 Bionic містить 6-ядерний процесор і 5-ядерний графічний процесор. Apple заявляє про підвищення енергоефективності та продуктивності порівняно з 5-нм процесором A15 Bionic (також з 6-ядерним процесором і 5-ядерним графічним процесором) на iPhone 14. Конфігурація ОЗП і ПЗП залишилася колишньою.

Акумулятор і можливості підключення

Хоча Apple не розкрила розміри акумуляторів лінійки iPhone 15, проте стандарт зарядки порівняно з iPhone 14 змінився.

iPhone 15 оснащений роз’ємом USB-C, дизайн якого відрізняється від порту Lightning на iPhone 14. Проте, потужності дротової та бездротової зарядки, схоже, залишилися такими ж, як у iPhone 14. Сюди входять: дротова зарядка 20 Вт (50% за 30 хвилин), бездротова зарядка MagSafe 15 Вт і бездротова зарядка Qi 7,5 Вт.

І USB-C iPhone 15, і порт Lightning iPhone 14 підтримують швидкість передачі даних тільки USB 2.0.

Ключові висновки

Основною особливістю iPhone 15 є порт USB-C, перш за все тому, що він забезпечує універсальну сумісність. Наступними за значущістю оновленнями є більша роздільна здатність основної камери – 48 МП, Dynamic Island з яскравішим дисплеєм, швидший і ефективніший процесор і зручніший дизайн.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.