Смартфони

Найкращі флагмани минулих років, актуальні у 2023 році

Share
Час читання: 5 хв.

Вибір між торішніми флагманами і сучасними середньобюджетними смартфонами – завдання не з легких. Не кожен дво- або трирічний гаджет зберіг актуальність до сьогоднішнього дня, але такі пристрої існують, і їх чимало. Саме тому деякі люди задаються питанням їх купівлі замість останніх новинок за схожу ціну, але з менш привабливими характеристиками. Ми вибрали кілька найкращих флагманів 2021-2022 років випуску, які актуальні і в 2023.

Переваги флагманів минулих років

Одна з переваг флагманських пристроїв – їхня продуктивність. У таких гаджетах завжди використовують більш потужну апаратну частину. Це важливо для запуску сучасних ігор і ресурсоємних додатків. Сучасні середньобюджетники в продуктивності завжди поступаються торішнім флагманам.

З камерою ситуація аналогічна. У топових пристроях вона завжди найкраща. Якщо важлива якість фото і відео, дворічний флагман майже напевно перевершить сучасний середньобюджетний пристрій.

Багатьох також підкуповує ціна. Через півтора-два роки вона може знизитися вдвічі на тлі виходу сучасних і більш просунутих моделей. Щоправда, це стосується не всіх пристроїв. Якщо пристрої Apple дешевшають порівняно повільно, то на флагмани Samsung ціна падає швидше.

OnePlus 10 Pro

Цей флагман анонсували наприкінці 2021 року, але випустили його на початку 2022-го. Гаджет оснастили новітнім на той момент процесором Snapdragon 8 Gen 1, а для налаштування застосунку камери залучили фахівців із Hasselblad, компанії-виробника професійного фотообладнання.

Подібно до всіх флагманів, OnePlus 10 Pro вийшов масивним і важким, але заокруглені торці алюмінієвого корпусу дають змогу зручно тримати його в руці. Спереду і ззаду використовують скло Gorilla Glass Victus, що запобігає появі подряпин, відколів та інших пошкоджень.

Діагональ екрана – 6,7 дюйма. Це якісний AMOLED-модуль роздільною здатністю 3216х1440 пікселів із частотою розгортки від 1 до 120 Гц. Пристрій автоматично підлаштовує її з урахуванням певного сценарію. Наприклад, у режимі Always-On Display частота знижується до мінімальних 1 Гц, а в іграх може підніматися до 120 Гц.

Продуктивності чипа Snapdragon 8 Gen 1 у сукупності з 8 або 12 Гб оперативної пам’яті вистачає для будь-яких завдань навіть у 2023 році. Обсяг постійного сховища на межі актуальності – 128 або 256 Гб. Через кілька років цього може виявитися замало. Слота під карту пам’яті, на жаль, немає.

Набір камер в OnePlus 10 Pro складається з чотирьох модулів:

  • основний на 48 Мп з діафрагмою f/1.8;
  • ширококутний на 50 Мп з f/2.2;
  • телевік з оптичним зумом 3,3х на 8 Мп з f/2.4;
  • фронтальний модуль на 32 Мп з f/2.2.

У попередника був скромний монохромний сенсор, але його прибрали – від нього не було особливої користі. Головна камера відмінно знімає в денний час. Динамічний діапазон широкий, кольори природні, деталізація на рівні. Іноді зображення виходять надмірно контрастними, але це легко виправляється налаштуваннями. Нічна зйомка теж дає вражаючі результати, особливо при активації нічного режиму.

Samsung Galaxy S22, S22+ і S22 Ultra

Усі три моделі лінійки Galaxy S22 вийшли на початку 2022 року. Головна відмінність між ними – діагональ екрана. У базової моделі S22 це 6,1″, у версії S22+ – 6,6″, а у S22 Ultra – 6,8″. Крім того, перші дві мають роздільну здатність Full HD+ (2340×1080), а у старшого представника серії – це WQHD+ (3088х1440). Усі три смартфони отримали адаптивну частоту розгортки – від 1 до 120 Гц.

Процесор у всіх представників серії однаковий – це Samsung Exynos 2200. В Україну смартфони поставлялися саме з таким чіпом, а для ринків інших країн ще використовувався Snapdragon 8 Gen 1. Моделі S22 і S22+ мають 8 Гб оперативної пам’яті, і 128 або 256 Гб постійної. У S22 Ultra все трохи цікавіше – є версії на 8/128, 12/256, 12/512 ГБ і 12/256 Гб. З такими характеристиками смартфони підходять для будь-яких ігор і додатків, навіть найбільш вимогливих до ресурсів.

Камери в цих флагманах традиційно найкращі – як це завжди буває з гаджетами серії Galaxy S. Старша модель S22 Ultra на момент виходу перевершила очікування шанувальників. У телефон встановили модуль на 108 Мп з відмінною передачею кольору і деталізацією, яким можуть позаздрити навіть професійні камери. Ультраширококутник на 12 Мп теж вийшов чудовим – з кутами огляду 120 градусів і світлосилою f/2.2.

Оптичний зум реалізували відразу двома об’єктивами – один дає збільшення 3х, а другий – 10х. За допомогою гібридного інтелектуального зуму вдається домогтися 100-кратного збільшення, нехай і цифрового.

У S22 і S22+ камери трохи простіші, але теж дуже хороші. Головний модуль у них має 50 Мп, ультраширококутний – 12 Мп і телевік із зумом 3х – 10 Мп. Фронтальні камери у всіх трьох пристроях лінійки однакові. Вони дають змогу створювати приголомшливі селфі-кадри.

Google Pixel 6

Цей флагман теж був випущений у 2022 році. Як і інші смартфони лінійки Pixel, ця модель спочатку вийшла дуже цікавою. Одна з головних переваг “Пікселів” – дуже приємне для користувачів співвідношення ціни і якості. При флагманських характеристиках ціни на “гуглофони” значно нижчі, ніж у конкурентів. Також гаджети традиційно отримують стильний незвичайний дизайн тильного блоку камер – Google не повторює за Apple, а вигадує власні рішення. І вони виходять свіжими і самобутніми.

Google Pixel 6 оснастили AMOLED-дисплеєм діагоналлю 6,4″ з роздільною здатністю 2400х1080 пікселів. Частота оновлення кадрів – 90 Гц. Екран захистили склом Gorilla Glass Victus, а на зворотному боці використали Gorilla Glass 6. Обидва непогано протистоять подряпинам та іншим пошкодженням. Бічна рамка корпусу з алюмінію. Також корпус отримав захист від вологи та пилу стандарту IP68.

В основі апаратної частини гаджета лежить фірмовий чип Google Tensor. Його головна перевага – обробка нейромережевих обчислень. Ця технологія покращує роботу різних функцій, як-от переклад у режимі реального часу, розпізнавання голосу та обробка фотографій. На момент виходу процесора Snapdragon 8 Gen 1 ще не існувало, але він успішно конкурував із топовим на той момент Snapdragon 888. Зараз потужності чипа від Google вистачає для ігор і додатків, хоча він відстає і від Galaxy S22, і від iPhone 13.

У Google Pixel 6 встановили дві тильні камери: основний модуль на 50 Мп зі стабілізатором і гібридним автофокусом, і ширококутний на 12 Мп. Гаджет видає кадри відмінної якості – деталізовані і з точною передачею кольору. Ширококутний модуль теж знімає добре. По краях знімок майже не спотворюється, як це часто буває у середньобюджетних гаджетів.

Apple iPhone 13 Pro

Це єдиний флагман у нашому топі, випущений у 2021 році. Нещодавно в продаж надійшов iPhone 15, але позаторішній гаджет від Apple, як і раніше, актуальний. Це заслуга продуктивного процесора A15 Bioni і відмінної камери. Смартфон впевнено справляється з будь-якими покладеними на нього завданнями – ігри, вимогливі додатки, активне користування соцмережами та багато іншого.

Розмір екрана – 6,1 дюйма. Це Super Retina XDR OLED з частотою до 120 Гц і піковою яскравістю в 1200 ніт. На момент виходу пристрою ці показники були рекордними, і зараз їх більш ніж достатньо більшості користувачів.

В iPhone 13 Pro користувачам доступно три тильні модулі камери – всі по 12 Мп:

  • основний з діафрагмою f/1.5 і матричною стабілізацією;
  • надширококутний з фазовим автофокусом і діафрагмою f/1.8;
  • телевік з 3-кратним оптичним зумом, стабілізацією і діафрагмою f/2,8.
  • Фронтальна камера теж отримала роздільну здатність 12 Мп і діафрагму f/2.2.

Завдяки такому набору модулів iPhone 13 Pro видає чудові кадри і відео. За якістю зйомки Apple завжди були попереду всіх конкурентів. Навіть у 2023 році ця позаторішня модель допомагає створювати відмінний контент.

Який флагман минулих років обрати

Кожен покупець вибирає смартфон, виходячи зі своїх вимог. Якщо потрібно що-небудь недороге, варто дивитися в бік Google Pixel 6 або OnePlus 10 Pro. Їх зараз можна купити за ціною сучасних середньобюджетників або зовсім трохи дорожче.

Що стосується iPhone 13 Pro – він підійде користувачам, яким важлива зйомка відео. Але і з фотографіями, і з іграми, і з додатками цей гаджет справляється впевнено.

Також не варто забувати про Samsung із серією S22, до якої входить базова модель, збільшена версія Galaxy S22+ і топовий флагман S22 Ultra. За якістю фото вони навіть обходять iPhone 13, але трохи поступаються йому в зйомці відео.

 

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Nintendo Switch 2 вийде навесні 2025 року з магнітними джойконами і новим дизайном стіків

    У недавньому випуску іспанського подкасту Vandal Radio було розкрито нові подробиці про майбутню консоль Nintendo…

    28.09.2024

    Смарт-телевізори Samsung та LG роблять приховані скріншоти

    Популярні моделі смарт-телевізорів Samsung та LG таємно роблять скріншоти екрану, навіть коли користувач використовує їх…

    28.09.2024

    OpenAI планує збільшити вартість підписки на ChatGPT до $44

    OpenAI готується залучити $7 мільярдів у новому раунді фінансування, що може підвищити її оцінку до…

    28.09.2024

    Годинник Xiaomi Watch 2 випустили в новому кольорі

    На міжнародному ринку з'явилася нова версія розумного годинника Xiaomi Watch 2 у стильному кольорі Titan…

    28.09.2024

    VIVO випередила Samsung і Google у випуску Android 15 для флагманів

    Чудова новина для власників флагманських смартфонів VIVO – компанія першою серед великих брендів надала стабільні…

    28.09.2024

    Apple відмовляється від інвестицій в OpenAI

    Apple відмовилася від планів інвестувати в OpenAI, одного з провідних гравців у сфері штучного інтелекту,…

    28.09.2024