Порівнюємо дві новинки – Samsung Galaxy S23 FE і Google Pixel 8

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Після кількох місяців чуток і витоків Google Pixel 8 і Samsung Galaxy S23 FE нарешті офіційно представлені і незабаром з’являться на прилавках магазинів. Обидва смартфони пропонують характеристики, близькі до флагманських, без звичайної для цієї категорії пристроїв високої ціни. Проте, вони використовують різні підходи для досягнення свого рівня, попутно йдучи на деякі компроміси в продуктивності і камері. То який же доступний, але висококласний Android-смартфон найбільше заслуговує ваших грошей? Щоб це зрозуміти, давайте порівняємо між собою дві гарячі новинки останнього часу – Pixel 8 і Galaxy S23 FE.

Найкращі нові телефони

Після майже дворічної перерви з моменту випуску останнього смартфона Fan Edition компанія Samsung нарешті відродила серію з Galaxy S23 FE. Як і слід було очікувати, він оснащений оновленим чипсетом Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1. Однак, на жаль, це не найновіший чіп, і смартфони більш високого класу від Samsung вже давно перейшли на більш швидкий і ефективний Gen 2.

Тим часом Pixel 8 – один із двох флагманських смартфонів Google на 2023 рік. Він отримає кілька власних оновлень, починаючи з нового процесора Tensor G3. Це вже важливий момент, у якому ми бачимо, як Pixel 8 виривається вперед порівняно з Galaxy S23 FE. Велике ядро Arm Cortex-X3 і середні ядра Cortex-A715 у Tensor G3 повинні дозволити йому працювати краще, ніж Snapdragon 8 Gen 1.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

При цьому обидва телефони мають ідентичні конфігурації оперативної пам’яті та сховища, а також оснащені високоякісними дисплеями AMOLED, які оновлюються з частотою 120 Гц. У технічних характеристиках Pixel 8 зазначено, що він має вищу пікову яскравість екрана – 2000 ніт. S23 FE пропонує всього 1450 ніт, що само по собі не мало, але сильно поступається новинці від Google.

Який телефон міцніший

Що стосується якості збірки і характеристик, які не стосуються продуктивності, то тут лідирує Pixel. У ньому використовується більше матеріалів преміум-класу, ніж у Galaxy S23 FE. Наприклад, Pixel 8 отримав нове скло Gorilla Glass Victus спереду і ззаду, в той час як Samsung вибрала набагато старіше скло Gorilla Glass 5 для задньої стінки, а що розташоване спереду, взагалі не повідомляється. Ну, хоча б обидва смартфони мають матову алюмінієву рамку і водонепроникність IP68.

Цього року багато чого змінилося в підході до оновлень. Так, наприклад, у новому поколінні Google обіцяє вражаючі сім років оновлень ОС і виправлень безпеки для обох моделей Pixel 8. Це більш ніж удвічі перевищує попередні зобов’язання і на три роки більше, ніж те, що заявлено для Samsung S23 FE. Тож, якщо ви хочете підтримувати свій телефон в актуальному стані якомога довше, Pixel 8, безумовно, найкращий вибір з розглянутих моделей.

Незважаючи на те, що два роки тому Galaxy S21 FE від Samsung мав той самий розмір дисплея, що й останній на той момент Pixel 6 від Google (6,4 дюйма), за останні два роки два виробники сильно розійшлися. Galaxy S23 FE зберіг свій великий 6,4-дюймовий дисплей минулих років, а Google вирішила, що смартфон має бути більш компактним, і перейшла на екран 6,2 дюйма.

Відмінності є не тільки в розмірі, а й в інших речах. Pixel 8 важить 187 г, що на 22 г легше, ніж Galaxy S23 FE. Може здатися, що це не багато, але насправді різниця величезна. Цього достатньо, щоб перейти з категорії “можна вбити, якщо кинути в когось” у категорію “легкий і зручний смартфон”. Багато в чому різниця вийшла через рішення компанії використовувати старе скло Gorilla Glass 5.

Який телефон знімає краще

Смартфони Google, як правило, користуються загальною увагою, коли йдеться про можливості обробки зображень. Однак усе програмне забезпечення у світі не може компенсувати відсутність телеоб’єктива в Pixel 8. Для порівняння, на Galaxy S23 FE ви, принаймні, отримуєте 3-кратну камеру з можливостями оптичного збільшення.

Samsung також оновила основну камеру Galaxy S23 FE до 50 Мп. Ми поки не знаємо всього про цей датчик, але він повинен відповідати тому, що присутній у флагманській серії Galaxy S23.

Pixel 8 теж отримує новий 50 Мп сенсор зі світлочутливістю на 21% вищою, ніж у Pixel 7. Він також оснащений оновленою надширококутною камерою з макро автофокусуванням для зйомки крупним планом. Так само, як і раніше, у Pixel 8 є багато функцій штучного інтелекту для камери, включно з Magic Editor і Best Take.

Незважаючи на більш компактний розмір Google Pixel 8, у ньому встановлений трохи більший акумулятор ємністю 4575 мАг проти 4500 мАг у S23 FE, який ще й повинен живити дисплей більшого розміру. Більше енергії може знадобитися і ненажерливому 8 Gen 1. Але, найімовірніше, різниця у фактичному часі роботи буде незначною і її можна буде списати на похибку в сценаріях використання. Різниця у швидкості заряджання теж мінімальна. Невелика перевага в 2 Вт (27 проти 25) є на користь Pixel 8. Але помітити це навіть при прямому порівнянні буде складно. Обидва ці телефони будуть заряджатися до максимуму більше години.

Скільки коштують Pixel 8 і Galaxy S23 FE

Для порівняння розглянемо ціни в доларах на американському ринку. Поки вони є тільки для цього регіону. Випустивши серію Pixel 8, Google підняла ціни на свої флагманські смартфони на 100 доларів. Тим часом компанія Samsung пішла в протилежному напрямку і знизила ціну на свій смартфон Fan Edition на таку ж суму. Порівняно з попередніми поколіннями дві компанії помінялися місцями з точки зору доступності.

Вартість Pixel 8 починається від 699 доларів, а за додаткові 60 доларів ви можете подвоїти обсяг вбудованої пам’яті зі 128 ГБ до 256 ГБ. Тим часом Samsung продає S23 FE за 599 доларів, але ми поки не впевнені, скільки вам доведеться викласти, щоб подвоїти обсяг пам’яті.

Який телефон обрати

Samsung Galaxy S23 FE пропонується за стартовою ціною від 599 доларів. За ці гроші він здається досить вигідним, але з деякими обмеженнями. Малий порівняно з Pixel час оновлення та старе апаратне забезпечення є мінусом, оскільки телефон раніше застаріє. Натомість S23 FE пропонує телеоб’єктив із 3-кратним зумом, якщо для вас важлива камера та якість фотографій у репортажному режимі.

Pixel 8 стартує від 699 доларів, але він виглядає більш різнобічним пристроєм зі специфікаціями, які здаються більш придатними для смартфона 2023 року. А ще тут якісніша збірка, триваліший період підтримки і штучний інтелект Google.

Якщо ви хочете купити один із цих смартфонів, вам треба зрозуміти, що ви цінуєте більше: нижчу ціну і телеоб’єктив Samsung або безліч ексклюзивних функцій Google Pixel і компактний дизайн. Особисто я б вибрав Pixel 8, але я також розумію, чому дехто віддає перевагу Galaxy S23 FE – через його більший екран і нижчу ціну.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.