Топ-5 функцій USB-C в iPhone 15, на які не звернули уваги

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Про те, що Apple пора відмовлятися від повільного порту Lightning, розмови ходили вже кілька років. Ось тільки в Купертіно стоїчно цьому чинили опір і не йшли на поводу в користувачів своєї техніки. Не допомогли фанати, допоможе законодавство. Євросоюз змусив Apple оснастити Айфони та іншу техніку універсальним USB-C роз’ємом під загрозою заборони продажів. Так у всій лінійці iPhone 15 і з’явився новий порт, а разом з ним і купа корисних функцій. Причому про деякі з них Apple скромно промовчала на презентації.

iPhone 2023 року тепер може виводити зображення через дріт на монітори і телевізори з роздільною здатністю 4K/60 Гц, записувати відео одразу на зовнішні накопичувачі і заряджати інші пристрої. І це далеко не всі фішки USB-C, які доступні покупцям iPhone 15.

Який провід потрібен для iPhone 15

Найголовнішою перевагою появи USB-C в iPhone 15 стала, звичайно ж, підтримка будь-яких кабелів і зарядних пристроїв. Природно, щоб продовжувати заробляти на аксесуарах, Apple ніколи не скаже про це на презентації. Ви не обмежені сертифікованими кабелями та оригінальними зарядками. Беріть усе, що подобається. Можна навіть використовувати дріт від якого-небудь Андроїд-смартфона. Тепер реально свобода.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У 2023 році складно уявити місце, прийшовши в яке вам не знайдуть хоча б один USB-C, щоб підзарядити телефон. І це дійсно здорово і зручно. Якщо ви вже замислюєтеся, який дріт або блок живлення купити для iPhone 15, то заходьте в наш матеріал. Там ви знайдете варіанти на всі випадки життя і будь-який гаманець. Тільки не беріть зовсім вже підвальний ноунейм. Іноді краще доплатити пару сотень гривень і купити якісний провід USB-C або зарядний блок.

Як вивести iPhone 15 на телевізор

Не всі знають, але можна виводити зображення з iPhone на будь-який телевізор і монітор по дроту. Для старих моделей вам знадобиться кабель Lightning на HDMI або Lightning на VGA. Все залежить виключно від доступного роз’єму в самому дисплеї. Ось тільки максимальна роздільна здатність, яку ви отримаєте – це 1080p. Так, навіть для iPhone 14 Pro Max, який легко знімає 4K/60 FPS у ProRes, це обмеження актуальне. А для iPhone 15 більше ні.

Тепер вам достатньо купити кабель USB-C на HDMI, під’єднати його до смартфона і телевізора і ви легко можете отримати 4K/60 Гц. Головне, щоб ваш монітор його підтримував. Але найкрутіше, що цю фічу отримали всі моделі iPhone 15, а не тільки Pro. Ось уже чим Apple порадувала.

Запис відео на зовнішній жорсткий диск

Ну а тепер давайте до дійсно корисних функцій. Вивести картинку на телевізор можна і без дротів. Apple TV з радістю допоможе в цій справі. А ось із записом відео на смартфон можуть виникнути проблеми. Все-таки сховище у айфонів не нескінченне, і в найвідповідальніший момент пам’ять може закінчитися. Особливо це актуально для iPhone Pro, які пишуть відео в ProRes, і вільні гігабайти відлітають легко і просто.

Якраз ексклюзивно для iPhone 15 Pro і iPhone 15 Pro Max для USB-C зробили круту фішку. Ці смартфони зможуть писати відео ProRes в 4K 60 кадрів на секунду на зовнішні накопичувачі безпосередньо. Більше можна не боятися, що пам’ять на Айфоні несподівано закінчиться. Тільки майте на увазі, що зовнішньому накопичувачу теж потрібне живлення, і брати він його буде від Айфона. Так що можливий підвищений розряд акумулятора.

Реверсивна зарядка на Айфон 15

iPhone 15 підтримує зворотну зарядку по дроту. Головне, щоб він був у вас під рукою
Є у USB-C у всіх нових смартфонах Apple і ще одна зручна функція. Тепер iPhone 15 підтримує реверсивну зарядку і від телефону можна зарядити AirPods або Apple Watch. Так, вам не здалося. Просто підключіть їх за допомогою дроту до порту iPhone, і зарядка піде. Ідеальний варіант, якщо навушники сіли і вам потрібно отримати від них пару годин роботи. Безумовно, час роботи смартфона при цьому скоротиться, але зате зможете послухати музику.

Багато хто дивується, чому Apple не реалізує бездротову реверсивну зарядку, як це зроблено в багатьох флагманах на Андроїд. Ризикну припустити, що вся справа у втратах і ККД. Все-таки при бездротовому заряджанні втрати значно вищі, ніж при дротовому, а ККД, навпаки, нижчий. І щоб даремно не витрачати дорогоцінний заряд смартфона, було ухвалено рішення обмежити зворотне заряджання в айфоні виключно дротом.

Підключити Айфон 15 до комп’ютера через USB

Якщо попередні фішки USB-C були суцільно позитивними, то час додати ложечку дьогтю в цю бочку меду. І пов’язана вона зі швидкістю передачі даних. В iPhone 15 Pro і iPhone 15 Pro Max це рівень USB 3.0 до 10 Гбіт/с і тут жодних питань немає, то в базових моделях iPhone 15 і iPhone 15 Plus все дуже сумно. Як і у випадку зі старим Lightning, це USB 2.0 і скромні 480 Мбіт/с.

Хочеш швидко скидати фоточки дротом на комп’ютер? Будь добрий, розщедрися на Pro-версію або страждай. З іншого боку, просто згадайте, як давно ви підключали Айфон дротом до чого-небудь. Швидше за все, і після купівлі iPhone 15 робити це вам не буде потрібно. Є ж хмари, які часто і зручніші, і швидші.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.