Смартфони

iPhone 15 Pro або iPhone 14 Pro – що купити у 2023 році

Share

Титановий дизайн

Зовні обидва апарати практично не відрізняються, але це якщо не вдаватися в деталі. На зміну глянцевій нержавіючій хірургічній сталі в iPhone 14 Pro прийшов титан з характерною текстурою необробленого металу в iPhone 15 Pro. І перше, і друге має класний вигляд, але глянець швидко покривається подряпинами. А ще в iPhone 15 Pro менш гострі грані, що для любителів користуватися смартфоном без чохла величезний плюс. Але ви готові носити такий дорогий айфон без чохла?

Незмінними залишилися захисні стекла на передній і задній панелях – Ceramic Shield, а ось рамки навколо дисплея в новому iPhone 15 Pro стали тоншими. Apple говорить про їх зменшення до 1,55 мм проти 2,17 мм у iPhone 14 Pro. Дрібниця, а приємно. А ще вага знизилася з 206 грамів до 187 грамів. Це особливо відчувається при тривалому використанні.

Прощавай важіль, здрастуй Action Button

Ще одним невеликим, але важливим нововведенням є Action Button. Це фізична кнопка, що прийшла на зміну стародавньому важелю перемикання режимів дзвінків і повідомлень. Вона настільки стара, що була присутня навіть у першому iPhone 2007 року.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Замість двох функцій, як це було раніше, нова кнопка може виконувати до 9 дій. Класичне вимкнення звуку, запуск камери, ліхтарика, диктофона, команд з програми “Команди”. Загалом, корисно. Сподіваємося, фішка буде популярна і у виробників Android-смартфонів.

Процесор і продуктивність

iPhone 15 Pro хизується найпотужнішим чипом Apple A17 Pro. Це перша у світі 3-нм система на кристалі, і на цьому її переваги не закінчуються. Apple A17 Pro енергоефективніший за торішній Apple A16 Bionic в iPhone 14 Pro Max, і в 4 (!) рази потужніший. Важливе уточнення: в 4 рази новинка перевершує Apple A16 Bionic у питанні технології трасування променів.

Що? Так, якщо торішній чип обробляв промені (ray tracing) софтверно, то новинка робить це за допомогою “заліза”. І вельми непогано, як видно. Загалом же графіка в Apple A17 Pro стала на 20% потужнішою (процесорна частина додала всього 10%), і з урахуванням RTX дозволить запускати консольні ігри.

Вам не здалося – повноцінні консольні проєкти, такі як Resident Evil 4 Remake, Resident Evil Village, Death Stranding і навіть новітній Assassin’s Creed Mirage. Здається, Apple має намір зробити революцію в ігровій індустрії. Це не може не радувати.

Камери – майже без змін

Якщо поглянути на “паперові” характеристики, то змін у частині фото- і відеоможливостей не спостерігається зовсім. Той самий набір сенсорів і лінз, аналогічна світлосила, роздільна здатність, розмір пікселів – нічого нового.

Однак світом править обчислювальна фотографія, а отже, фізично параметри не так важливі, як прокачаний фотонний движок. Завдяки йому Apple реалізувала новий режим Smart HDR 5-го покоління, який краще передає яскраві кольори та найдрібніші деталі в ширшому динамічному діапазоні.

Заявлено й оновлений режим портретної зйомки. Тепер змінювати глибину зображення можна і після зйомки, а не тільки у видошукачі, що зручно. Фотографувати в режимі “1х” можна в одній із трьох фокусних відстаней на вибір: 24 мм, 28 мм і 35 мм. На додачу до зйомки в 48 Мп додали режим 24 Мп за недостатньої освітленості. Нарешті, в Apple попрацювали і над усуненням відблисків, завдавши на лінзи нове нанопокриття.

Незмінна автономність і USB-C

Невідомо, яку ємність акумулятора отримав iPhone 15 Pro, адже Apple ніколи не розголошувала подібну інформацію, але на офіційному сайті є невелика позначка. Що iPhone 14 Pro, що iPhone 15 Pro – обидва живуть до 23 годин при відтворенні відео. Значить, ємність батареї залишилася майже незмінною.

Але нас зустрічає інше так довго обговорюване нововведення – роз’єм USB-C замість Lightning. Скільки було суперечок щодо того, що краще, надійніше і зручніше. Але факт залишається фактом: Lightning – це USB 2.0 з передачею даних до 480 Мбіт/с, а USB-C у новому айфоні – це протокол USB 3, який у 20 разів швидший. А отже, фото і відео на комп’ютер можна передавати у 20 разів швидше.

І на цьому все?

Можна сказати, так. Хоча в порівнянні iPhone 15 Pro і iPhone 14 Pro явно лідирує новинка, сказати, що вона отримала якісь суперунікальні здібності та можливості, не можна. Так, iPhone 15 Pro потужніший. Але якщо не грати у важкі ігри, особливо обіцяні консольні тайтли, то і приросту в швидкості роботи ніхто не помітить. Навіть так: майже ніхто не помітить.

Це стосується і якості фото/відео з усіх камер, відображуваної картинки на дисплеї (екрани взагалі ідентичні один одному), автономності, софтверних можливостей. Адже більшість заявлених фішок системи, наприклад, супутниковий зв’язок, не працюють в Україні, а заточені в основному під США.

Порівняння цін

Вибір за вами, але якщо поглянути на ціну і враховувати, що якихось нових плюшок ви не отримаєте, то купівля iPhone 14 Pro виглядає більш розумною. Незважаючи на всі переваги новинки.

За цінами:

  • iPhone 14 Pro на 128 ГБ можна придбати від 47 000 грн (наприклад в АЛЛО);
  • iPhone 15 Pro на 128 ГБ на замовлення пропонують від 60 000 грн;

Різниця у понад 1,5 раза за умови не найсерйозніших, скоріше мінорних оновлень. Звісно, з урахуванням, якщо ви не завзятий ігроман, адже в галузі мобільного геймінгу iPhone 15 Pro дійсно пропонує щось цікаве.

Коротко: який айфон обрати

Якщо є кошти, ви шаленієте від дизайну і хочете грати в консольні ігри на смартфоні, варто купити iPhone 15 Pro. Інакше – iPhone 14 Pro ваш ідеальний кандидат.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: iPhone
  • Останні записи

    Apple почне продавати шолом Vision Pro за межами США

    Apple готується розпочати продаж своєї гарнітури доповненої реальності Vision Pro в Європі та Азії, прагнучи…

    14.05.2024

    Нові iPad оснащені меню здоров’я батареї, що включає лічильник циклів та опцію обмеження зарядки до 80%

    В останніх моделях iPad Air та iPad Pro з'явилося нове меню «Здоров'я» акумулятора (Battery Health)…

    14.05.2024

    Миючий пилосос Dyson WashG1 працює без всмоктування (відео)

    Dyson представила миючий пилосос WashG1, який відрізняється від інших подібних моделей унікальною конструкцією: він позбавлений…

    14.05.2024

    7 способів обійти захист від скидання налаштувань до заводських налаштувань на пристроях Samsung

    Перевірка облікового запису Google, також відома як захист від скидання до заводських налаштувань, є інтегрованою…

    14.05.2024

    У нових iPad Pro виявлено дивний недолік. Він пов’язаний із OLED-дисплеєм

    Редактори порталу iMore повідомляють, що деякі нові планшети iPad Pro з OLED-дисплеями мають проблеми при…

    14.05.2024

    Компанія Huawei зіткнулася з новими обмеженнями США

    Міністерство торгівлі США оголосило про подальше посилення експортних обмежень для китайського технологічного гіганта Huawei. Цей…

    14.05.2024